Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Miért menekülnek Dubajba a világ szupergazdagjai?

Kedvező adózás, könnyen hozzáférhető vakcinák és a megújítható aranyvízum – az Egyesült Arab Emírségek sok mindent bevet a vagyonos külföldiek elcsábításáért. Úgy tűnik, sikerrel.

Idén nyáron az Egyesült Államok nyugati partjáról egy tech vállalkozó érkezett Dubajba. Nem egyedül költözött, követte őt családja, családi irodája és harminc luxusautóból álló magángyűjteménye is. Magyarul minden, amire egy milliárdosnak szüksége van, hogy új életet kezdhessen. (A családi iroda, angolul family office tulajdonképpen egy gazdag család vagyonával foglalkozó vagyonkezelő cég.)

„Ez a hely biztonságos a gyermekeim számára. L.A. már nem olyan, mint régen. A covid óta nagyon megnőtt a bűnözés” – nyilatkozta az ötvenes évei közepén járó vállalkozó az amerikai Forbesnak.

Jönnek a gazdag lakók, a helyi szakemberek viszont kevesen vannak

„Házat találni 30 autóval nem egyszerű” – mondja ezt már Rohal Kohyar, a Luxhabitat Sotheby’s International Realty ingatlaniroda marketingigazgatója, de szintén nehézségekbe ütközik a családi iroda átköltöztetése is. Az ilyen méretű magánvagyon több száz millió dollárra rúghat, áthelyezésükhöz harminc szakemberből álló csapat szükséges.

„Emelnünk kellett az ügyvezető asszisztensek fizetését, hogy visszacsábítsuk őket az Egyesült Arab Emírségekbe” – mondja ezt már Zahra Clark, a MENA Tiger Recruitment munkaerő toborzással foglalkozó vállalat regionális vezetője. A világjárvány idején sok külföldi költözött haza Dubajból.

Mivel most fordult a kocka és sok gazdag család Dubajba költözik, a munkaerő toborzóknak csábító ajánlatokkal kell visszacsábítani a szakembereket az Emirátusba.

Nagy üzletekből pedig nincs hiány. Az ingatlanokkal foglalkozó Kohyar becslései szerint idén 20 milliárdos vásárolt már ingatlant Dubajban, ingatlanirodájuk, a Luxhabitat Sotheby’s International Realty pedig mintegy 300 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest.

A Dubai Land Department szerint augusztusban a dubaji ingatlanértékesítések volumene 136,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. „Általában évente egy-két százmillió dolláros üzlet jön össze, de idén már a kilencediket is megkötöttünk” – mondja Kohyar. Hozzáteszi, ingatlanpiaci boom már korábban is volt az országban, de ezúttal teljesen más fellendülésről van szó.

„Most azért veszik az ingatlanokat, hogy családostól beköltözzenek.”

Ráadásul a tempó is más, most olyan, mintha a költözés extra sürgős lenne. Sokan még azt sem várják meg, hogy a lakások teljesen készen álljanak a költözésre.

A szupergazdag költözők nemzetiségében is van változás a pandémia előtti időszakhoz képest: most távolabbról érkeznek. Kohyar szerint ügyfelei többsége európai országokból jön, így az Egyesült Királyságból, Svájcból és Németországból. Azok a milliárdosok, akik családostól költöznek leginkább az USA-ból és az Egyesült Királyságból érkeznek. Más toborzók ugyanakkor azt mondták a Forbesnak, hogy Szingapúrból és Hong Kongból is fokozódik az érdeklődés Dubaj iránt.

Miért csábító annyira Dubaj?

Sokakat lenyűgözött, ahogy Dubaj kezelte a járványt. A hárommillió lakos gyorsan hozzájutott a vakcinához, a PCR tesztek olcsók és könnyen elérhetőek és az országnak csak 2020 márciusában és áprilisában kellett egy rövid időre leállnia.

„Nagyobb a forgalmunk, mint a covid előtti időkben. És ez így lesz mindaddig, amíg Európa, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok nem tanulja meg rendesen kezelni a covid miatt kialakult helyzetet”

– mondja Clark, a toborzó iroda regionális vezetője.

A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb, a járvány azért Dubajt is keményen érintette. Szakképzett bevándorlók ezrei hagyták el az országot. Munkahelyük megszűnt, de megélhetési költségeik nőttek és nem akartak külföldön ragadni a nehezített körülmények között.

Dubaj vezetői hirtelen rájöttek gazdaságuk törékenységére és arra, hogy a bevándorlók vállalkozásokat, gazdagságot és szórakozást hoznak az országba. Emellett féltek, hogy Dubaj tehetséges vagy vállalkozó kedvű fiataljai követik őket a tengerentúlra.

Hogy a tudást maguknál tartsák, az Egyesült Arab Emírségek kormánya aranyvízumokat kezdett el kínálni azoknak, akik nagy teljesítményeket érnek el és emirátusi állampolgárságot ajánlott fel a külföldieknek is. A tíz éves tartózkodási vízumot 2019-ben hozták létre, de ez év eleje óta kiosztják a legjobb diákoknak, a sikeres vállalkozóknak és a díjnyertes színészeknek is. A kormány további 100 ezer aranyvízumot osztott ki a kódolok számára is. Az ország célja, hogy fontos tech központtá váljon és a következő öt évben 1000 nagy digitális céget alapítsanak a területén.

A legcsábítóbb mégis talán a jövedelemadó hiánya.

Egy olyan időszakban, amikor a világ más részein, különösen az USA-ban és az Egyesült Királyságban különadót számolnak fel a járvány miatt, Dubaj hirtelen sokkal vonzóbbnak tűnik.

„Ha elkezdik ide költöztetni a vállalkozásaikat és a családi irodájukat, akkor nagyobb valószínűséggel itt is maradnak – mondja Kohyar. A költözési hullám most sokkal inkább személyes szinteken történik, ami azt mutatja, hosszú távra terveznek.”

Fotó: Fredrik Öhlander // Unsplash


Oszd meg!