Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bővül a belföldi turizmus, de a legnépszerűbb úti célok listáján nincs változás

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben. Foglalásonként átlagosan 36 730 forintot fizettünk, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. A slágerek még mindig Budapest, Eger és Hajdúszoboszló.

A szallas.hu elemzése rámutat, hogy a hosszabb kikapcsolódások egyre népszerűbbek, ötből négy foglalás egy vagy két éjszakára szólt. Az átlagos foglalási érték 36 730 forint volt, ami közel azonos az előző évvel, a legtöbb közülük a 0-50 ezer forintos árkategóriába tartozott. A legnagyobb változást a négy-, ötcsillagos szállodák esetén mérték, ahol átlagosan közel 20 ezer forinttal kevesebbet fizettek a vendégek foglalásonként. Minden tizedik szállás foglalásakor SZÉP-kártyás fizetést jelöltek meg. Az ily módon rendezett cechek átlagértéke 55 480 forint volt. Szállástípusok közül az apartmanok, panziók és vendégházak jeleskedtek, a foglalások fele valamelyikükbe szólt. Az előfoglalások is jóval előretolódtak, ahogy nő az együtt utazók és az élményturizmust keresők száma is.

Nincs változás a legnépszerűbb települések listáján

A megyék közül Pest (17%), Heves (10,7%) és Zala (7,7%) részesültek a legnagyobb arányban a foglalásokból a január-március viszonylatban.

Budapest, Eger és Hajdúszoboszló megőrizték vezető pozíciójukat, az idei első negyedévben is ők voltak a legkeresettebb úti célok.

A listán Pécs, Szeged, Debrecen és Gyula következnek, majd Hévíz, Siófok és Zalakaros zárják a top tízes rangsort. A turisztikai attrakciók közül a Miskolctapolca Barlangfürdő, az egri vár és a siklósi vár kerültek az élbolyba, de a Harkányi Gyógyfürdő és a Hévízi-tó szorosan követik őket. A külföldre utazók között Zakopane, Donovaly és Krakkó voltak a befutók.

A portál statisztikái szerint belföldön a főváros lesz a legnépszerűbb választás a második negyedévben is. Budapest után még Eger, Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula számíthatnak a legerősebb érdeklődésre. „A népszerű fürdővárosok mellett már többen utaznak majd a Balatonra, és sokan keresik a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeket is” – írták a Forbesnak eljuttatott közleményükben. Az országhatáron túlra indulók leginkább Zakopane, Krakkó és Torockó felé veszik az irányt.

Top 10 belföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 1. Budapest (1.)
 2. Eger (2.)
 3. Hajdúszoboszló (3.)
 4. Pécs (5.)
 5. Szeged (4.)
 6. Debrecen (6.)
 7. Gyula (8.)
 8. Hévíz (7.)
 9. Siófok (-)
 10. Zalakaros (10.)

Top 10 külföldi település (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 1. Zakopane (1.)
 2. Donovaly (3.)
 3. Krakkó (2.)
 4. Wisła (-)
 5. Karpacz (5.)
 6. Prága (9.)
 7. Wrocław (4.)
 8. Białka Tatrzańska (10.)
 9. Varsó (-)
 10. Szklarska Poręba (-)

Top 10 turisztikai attrakció (zárójelben a település tavalyi helyezése)

 1. Miskolctapolca Barlangfürdő (2.)
 2. Egri vár (1.)
 3. Siklósi vár (5.)
 4. Harkányi Gyógyfürdő (6.)
 5. Hévízi-tó (3.)
 6. Makói Hagymatikum Gyógyfürdő (-)
 7. Zalakarosi Fürdő (4.)
 8. Festetics-kastély (7.)
 9. Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő (-)
 10. A parádsasvári üvegmanufaktúra (-)

Szállástípusok aránya az összes foglaláson belül (%)

 1. Hotel 4-5 csillag (22%)
 2. Hotel 3 csillag (20%)
 3. Apartman (20%)
 4. Panzió (16%)
 5. Vendégház (15%)
 6. Motel+egyéb (4%)
 7. Hotel 2 csillag (3%)
Oszd meg!