Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bonsai! Bonsai! – ezt a szekszárdi kadarkát ilyen áron nem felejted el

Soha a világon egy kadarka sem kapott még olyan rangos zsűritől olyan kiváló értékelést, mint ez a 3490 forintos szekszárdi 2017-ből. De Vida Péter borát elsősorban az íze és a sztorija miatt könnyű örökre megjegyezni.

Ez itt a Forbes és Bánlaki D. Stella boros sorozata, az A jó élet – A jó bor. Heti-kétheti rendszerességgel, a hetek végén megjelenő cikkek, vélemények, tesztek és hírek a borvilágból. 

Régi anekdotát kaptak fel mostanában a Szekszárdon. E szerint, jó pár évvel ezelőtt egy japán kereskedő érkezett a borvidékre, a Vida családnál kóstolt borokat, és tolmács segítségével borokról kérdezősködött. A családi borászat feje, idősebb Vida Péter a szőlőültetvényekre is kivitte autójával. Azonban amikor nagy becsben tartott, 1920-ban telepített kadarkatőkéihez közeledtek, váratlan dolog történt. A Lisztes-völgy oldalában a japán kivágta a kocsi ajtaját, és szaladt az öreg, összegörnyedt, bakművelésű tőkékhez. „Bonsai! Bonsai!” – kiabálta, az idősebb Vida pedig hirtelen azt sem tudta, hogyan reagáljon. A tolmács aztán elmagyarázta neki: a bonsai fa Japánban az egyik legnagyobb kincs, szinte szakrális tisztelet övezi. Legalább akkora becsben tartják, mint a borászok az idős tőkéiket, amelyeknek gyökere rendkívül mélyről szívja már fel a tápanyagokat, hogy aztán gyümölcsén át a borainak adja. Vida Péter számára akkor nyert többletértelmet ültetvénye, és ezt a sztorit azóta is gyakran emlegeti.

„Lehet, hogy egyesek szerint már elcsépelt, de szerintem abszolút önazonos történet. Nekem annyira tetszett ez a sztori, hogy a tavalyi arculatváltásnál biztos voltam benne, hogy ezt a nevet használni fogjuk” – meséli ifjabb Vida Péter az emlegetett területről készült bor újabb évjáratairól.

A család ugyanis már a 2000-es évek eleje óta készít bort a most 100 éves területről, sokáig Öreg Tőkék Kadarkája néven volt forgalomban. Többször szerepelt toplistákon gasztro- és bormagazinokban, de borversenyek legjobbjai közé is bekerült. Tavaly aztán megkapta a Bonsai fantázianevet is.

Vidáéknál a 2019-es arculatváltás némileg koncepcióváltást is jelentett: korábbi, szélesebb termékpalettájukat kettébontották. A hiperekbe és szuperekbe szánt populáris borok tündéres címkét kaptak, és már csak az oldalukon látható Vida Péter neve. A felsőbb kategóriás boroknak – a borvidéki palackba töltött kadarkának, kékfrankosnak és bikavérnek – elegáns, letisztult címkét készített Xavier Bas spanyol dizájner.

Az egyik legsikeresebb hazai borászat generációváltásához sok próbálkozás és egy új termékcsalád kellett. De most itt van

„Egy 1920-as kadarkaültetvény ritka dolog, és önmagában is érték. Szinte le kell térdelni a műveléséhez, akár szó szerint is, hiszen régi, bakművelésű tőkékről van szó. Az illusztráció – amin egy bonsai fa és egy szőlőtőke keveredik – alapja is az az érzés, hogy a szőlő bölcsessége még akkor is nagyobb, mint az emberé, ha ténylegesen nem is magasodik fölé” – mesélte korábban az alapító, idősebb Vida Péter.

Százéves kadarkatőke és bakművelés Vidáéknál

„Ez a bor az évek során egyre kevesebb időt töltött hordóban. Előbb csak a felét, aztán harmadát raktuk ászokhordóba, a 2017-es évjárat már csak acéltartályban készült. A kadarkának a játékosság, a savak adják a lényegét, erre a hordó rá tud telepedni” – magyarázza Péter, hogyan jött rá a titokra. Vagy hát lehet ezt egyszerűen fejlődésnek is hívni, de az biztos, hogy

a 2017-es Bonsai a világ első szekszárdi kadarkája, ami a Föld legnagyobb szaktekintélynek számító borbíráinak egyikétől, a Master of Wine Caroline Gilbytől, a neves Decanter szaklapban nemrég 95 pontot volt képes elérni a 100-as pontozási listán.

„Örülünk a 95 pontnak, és ez nem csak nekünk és a Bonsainak elismerés. Szerintem ez a borvidéknek, a fajtának is szól, és a hazai borversenyek ítészeinek, mert itthon eddig elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyen eredményt érjen el egy kadarka.”

A Bonsai 3490 forintos palackárával ma is egy best buy, különleges íze és története miatt pedig egy emlékezetes tétel. Én meglepetésborként kóstoltam nemrég, egy kóstolón egy szakértő ismerős játékból adta a poharunkba, találjuk ki, mi az. Rozsdaszín, élénk, intenzív savak, visszafogott gyümölcsösség mellett sok fűszer, igazi karakter jellemzi. Jól iható bor magában, vagy például vadhúsokhoz, kacsához.

Vidáék prémium boraikat, így ezt is, kizárólag a gasztronómiának értékesítik, és ettől a koncepciótól a járvány ellenére sem kívántak eltérni.

„A járvány alatt a boroknak volt idejük a palackban pihenni, és ez az egy év nagyon jót tett nekik.”

Péternek így most a szokásosnál valamivel több darabja van még a 2017-es Bonsaiból (összesen 6000 palack készült), de ki tudja, meddig – a Master of Wine által megadott 95 pont nyomán a minap rendelt belőle egy Napa-völgyi kereskedő. „De a 2019-es és a 2020-as évjárat még a 2017-esnél is szebb volt itt Szekszárdon, úgyhogy én azt gondolom, már a 100 pontos kadarka is a házban van. Csak el ne rontsuk.”

Nyitókép: idősebb és ifjabb Vida Péter. Fotó: Vida Családi Borbirtok


Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."