Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Boldogok a vízköpők: így alakul a Párisi Udvar

Lekerültek az állványok, az épület egyre közelebb kerül az eredeti állapotához.

Gőzerővel készül az ikonikus budapesti épület, a Párisi Udvar rekonstrukciója. A gőzerő azért csak viszonylagos, ha a néhány hónap alatt, hipp-hopp elkészülő beton épületmonstrumokra gondolunk: a Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán aprólékos műemléki rekonstrukció folyik

– írtuk alig két hete, a magazin friss, júliusi számában, amelyben egy ábrával és sok érdekes adattal mutatjuk be a munka nagyságát.

Csak kettő ezek közül: összesen mintegy 250 ezer darab kerámia elem található a homlokzaton, amelyet összesen 69 174 óra alatt restaurálták a szakemberek. Most, hogy az építkezés a vége felé közeledik és lekerültek az állványok a homlokzat elől, mi is bemerészkedtünk és alaposan kikérdeztük a felújítás vezetőit, Sebestyén Laci pedig remek felvételeken mutatja meg az épület szépségét.

Közelről láthattuk például a homlokzati tornyokat, amin – akárcsak egy gótikus katedrálisnál –, még vízköpőszerű figurákat is megfigyelhetünk, de funkciójuk természetesen nincs.

Az eső levezetéséről (és a szellemek távol tartásáról) ebben a korszakban már máshogy gondoskodtak.

 

Az úgynevezett kristálykupola már készen áll, már csak a világítás beépítése van hátra. A felületeket Róth Miksa-féle ólomüvegek borítják.

A homlokzat képét, ahogy ez a képeken is jól látható, a kerémia, a réz és a díszműbádog szerkezetek kettőse határozza meg. Mindkettőt óriási munka felújítani. „Más épületen csak kisebb Zsolnay-díszeket találunk, itt összefüggő felületeket. Ezért a hibák is jobban kijönnek” – mondja Horváth Péter, a Market építésvezetője. A homlokzatokon manapság csempéket vagy kis lapkákat használnak. Itt ezek sokszor 20 centi mélyen vannak a homlokzatba ágyazva, így kibontani sem könnyű őket.

 

Mint egy gótikus katedrálisban. Az építész a hamburgi származású, de Magyarországon letelepedett Schmahl Henrik vonzódott ehhez a korszakhoz, de azt meglehetősen szabadon, Zsolnay-kerámiákkal, Róth Miksa-féle ólomüvegekkel és más, modern anyagokkal kombinálta.

 

Az építkezés egyik érdekessége, hogy az egészet elképesztően kis helyen, a belváros közepén kell megszervezni és lebonyolítani. A belső udvar közepén nemrég még egy óriásdaru állt.

 

A pécsi Zsolnaynak sem volt egyszerű az eredeti anyagokat reprodukálnia, volt olyan, amit 2 és fél évbe telt.

 

Állványerdő. Ráadásul a különböző munkafázisokhoz különböző típusú állványzat szükséges, ezeket többször kellett felépíteni és lebontani a szűk helyen.

Az épületben régen 3 lépcsőház állt és a korban luxusnak számító felvonó is üzemelt. A csempéket nagyobb részt a pécsi Zsolnay, kisebb részt a mettlachi Villeroy&Boch gyártotta.

 

A kristálykupola készen áll, a másik még felújításra vár. Itt az egész szerkezetet is újra meg kellett építeni.

 

Még a kisebb lépcsőházat is stukkók és csempék díszítik.

 

Közvetlenül a csarnok bejáratánál ilyen szépségek várják a belépőt. A képen ugyan nem látszik, de maga a portál is csodálatos: mahagóniból készült, szerkezetét eredetileg Angliában gyártották.

 

Ahol lehetett, meghagyták az eredeti anyagokat.

Ehhez az épülethez száz éven keresztül tette hozzá minden korszak a saját kiegészítéseit – mondja Tóth András, a Market műemléki projektvezetője. „Nem csoda, hogy mint egy műemléken általában, ezen az épületen is rengeteg rejtett hiba volt.”

 

Ólomüveg.

 

Régen láttam ilyen építkezést, ahol ennyire haladtak a munkálatok. Amikor az egyik brigádvezető pár perce nem talált munkát a csoportjának, gyakorlatilag rohant az építésvezető után, hogy mivel haladhatnának.

 

A négy részből álló, két kupolával is rendelkező passzázs az eredeti szépségében újul meg. Összesen 660-700 négyzetméternyi bronzfelületet találunk itt.

 

Az épületen két komolyabb változás történik, de ez kívülről nem nagyon látható. Egyrészt beépítik a belső udvar egy részét, másrészt a tetőszinten két rezidenciát alakítanak ki. A 2, illetve 3 szobás otthonok ráadásul összenyithatóak, ez lesz a legnagyobb ilyen jellegű penthouse a városban.

 

A kristálykupola alulról. Kivilágítva még szebb lesz.

 

További képekért kattints a galériára!

L1008162 L1008165 L1008154 L1008251 L1008159 L1008173 L1008176 L1008193 L1008209 L1008226 L1008234 L1008243
<
>

További adatok és érdekességek az épületről a magazin júniusi számában! Keresd az újságárusoknál!

Oszd meg!