Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Saját kiadó alapításán töri a fejét Bán Mór, a Hunyadi-regények szerzője

Bán János – vagy ahogy az olvasók többsége ismeri: Bán Mór – elsőnek sci-fi- és fantasy-történeteket írt, majd 2008-ban megjelentette első történelmi regényét. Az A hajnalcsillag fénye című kötet a Hunyadi-sorozat első része. Ezt eredetileg trilógiának tervezték, de már a 11. része készül, eddig közel negyedmilliót adtak el belőle. Bán Mór portréját a Forbes májusi számában írtuk meg.

Magyarból hármasra állni szívás. Főleg, ha az ember alapvetően érdeklődik az irodalom iránt, urambocsá a helyesírása is jó. A tizennégy éves Janit is bosszantotta, hogy csúf közepessel zárja az általános iskolát.

Be akarta bizonyítani, hogy tud ő, ha akar, és egy lelkes osztálytársával kitalálták, hogy megírják a világ legjobb regényét. Pontosabban annak egy részét. Mondjuk, úgy másfél oldalát, azt is matekóra alatt, a kockásfüzet egyik lapjára – kit érdekel, min olvassák, ha úgyis nagyszerű?

Bán Mór történetét a Forbes májusi számában írtuk meg

„Bevittük a megyei napilaphoz. Az volt a meglepő, hogy nem rúgtak ki minket az első pillanatban” – emlékszik vissza karrierje első kiadásra szánt írására. Az olvasószerkesztő megígérte, hogy ha legépelve hozzák be a munkát, elolvassa. Jánosra annyira inspirálóan hatott a nyílt hozzáállás, hogy írt egy új sztorit, majd megkérte az édesanyját, hogy gépelje le.

„Kiadták, folytatásokban. Addig nekem elképzelhetetlen volt, hogy az ember írását valaki megjelentesse.”

Tanárnak készült, újságíró lett. Harmincas éveire oda jutott, hogy szeretett volna valami nagyobbat is írni, így megtervezte első fikciós trilógiáját. Ez lett a magyar mondavilágot fantasyelemekkel és sci-fivel vegyítő Kárpáthia-ciklus, az első kötetet gyakorlatilag készre írta. Kinyomtatta, beköttette, és beküldte egy azóta legendássá vált kiadóhoz, a fantasyben és sci-fiben is utazó Cherubionhoz.

A kéziratot azzal a finom megjegyzéssel társította a szerző, hogy trilógiáról van szó, a második és harmadik könyv is „majdnem kész van” már. „Ez csak a marketing volt. Az elsőt megírtam, elégedett voltam vele” – mondja.

A Cherubionnál szívesen fogadták a kötetet, és megjelentették a teljes sorozatot. Így indult János regényírói karrierje, ami azóta is tart, sőt az elmúlt évtizedben egyre magasabbra röppent. A közönségsikernek örvendő Hunyadi-sorozatot a történelmi szériákat is gondozó Gold Book kiadó adja ki, János pedig a jövőben saját kiadót alapítana.

„A Hunyadi- sorozat a Gold Booknál fog befejeződni, ez biztos. De bizonyos újabb projekteket már a saját kiadómmal fogok elkezdeni.”

Fiatal szerzőket karolna fel, hogy eljuttassa munkáikat a nagyközönséghez. Ebben az is benne van, hogy bosszantja, ha nem lát rá a kiadási folyamatra, holott szerinte ez „nem ördögtől való” egy író esetében. Azt nem tartja kizártnak, hogy egyéb munkái a Gold Booknál is megjelenjenek majd, sőt a sci-fihez is visszatérne, ha lenne rá elég ideje.

Arról, hogy Bán János miképp jutott el a Hunyadiakhoz, milyen további tervei vannak a jövőre nézve, hogyan talált rá az írói karrierre és hogyan formálódott körülötte a történelmi regények legfrissebb generációja, a májusi Forbes magazinban olvasható hatoldalas portrécikkben írunk.

A cikk digitális verzióját itt találod, a magazinban pedig itt tudsz belelapozni:

Borítókép: Bán János, alias Bán Mór a dolgozószobájában // Fotók: Orbital Strangers


 

"A celluloid a világ legdrágább kábítószere."