Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Orbital Strangers

A vakság gyógyítható – 3 erős mondat a Nobel-esélyes magyar kutatótól

Könnyen lehet, hogy néhány év múlva elmondhatjuk: egy magyar találta meg a vakság gyógymódját. Roska Botond neurobiológus szilárdan hisz benne, hogy a vakság gyógyítható, és ezt saját, klinikai tesztelés alatt álló felfedezése támasztja alá. Olvasd el róla portrénkat a Forbes novemberi számában!

Dr. Roska Botond neurobiológus kutató és csapata egy olyan oltást fejlesztett ki, amely a vakságok felére gyógymód lehet. Megkapta már a rangos Louis Jeantet-díjat, a Magyar Szent István-rendet, a közelmúltban pedig a Semmelweis Egyetem legrangosabb díját,

a Semmelweis Budapest Awardot is. Nem véletlen, hogy a kutatót egyre többen a Nobel-díj következő magyar jelöltjének várják.

Roska Botonddal magyar újságírónak nem könnyű személyesen interjúznia: a professzor Bázelben él, és túl elfoglalt ahhoz, hogy nyomós ok nélkül hazalátogasson. Néhány hónap várakozás után sikerült a találkozó a SOTE aulájában, róla készült portrét a novemberi nyomtatott Forbes Egészség mellékletében, a 202. oldalon olvashatjátok.

Arról, hogy látáskutató és szemüveges…

Valószínűleg egyetlen dolog van, amihez a professzor lusta:

„Csak kettes dioptriát hordok, és a kontaktlencsét elveszíteném, vagy elfelejteném betenni, a műtéthez meg lusta vagyok.”

Arról, hogy valószínűleg nem létezik olyan vakság, amin nem lehet segíteni…

Ennek ellenére mindössze öt emberen folyik egy speciális génterápia klinikai tesztelése, és egyelőre csak annyi biztos, hogy a módszer nem veszélyes.

„A fényérzékelést visszahozni nem nehéz, de az egyéntől függ, milyen mértékben tudjuk visszahozni a látást. Nem tudjuk előre megmondani, mit fognak látni az emberek, mert nem tudjuk, hogy az agy milyen mértékben lesz képes értelmezni a szemből kapott információkat. A betegeknek újra meg kell majd tanulniuk látni, és ebben óriási különbségek lehetnek, a tanulási készségüktől függően is.”

Fotó: Orbital Strangers
Fotó: Orbital Strangers

A gondolkozás szeretetéről

Miközben Roska Botond a SOTE-ra járt, elkezdte a matematika szakot is.

„Az orvosi egyetem jelentős része a tanulásról szól, de nem a megértésről, és engem mindig a megértés vonzott. A matematika szakon jöttem rá igazán, hogy nagyon szeretek gondolkodni. Ha engem leültetnek egy helyre, el tudok tölteni tizenkét órát úgy, hogy csak gondolkozom.”

Megjelent a Forbes Egészség, az első egészségügyi témájú mellékletünk. Ízelítő és intró itt, a 70 oldalas melléklet az újságosoknál, a novemberi Forbes magazin részeként.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!