Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A temperamentum nagyon más, a tehetség közös – nyolc erős mondat Nyáry Krisztiántól és Nyáry Lucától

Nyáry Krisztián az egyik legkeresettebb és legtermékenyebb magyar író, első könyve 2012-ben jelent meg, idén november elején meg már a tizedik. Lányát, Lucát kirobbanó tehetségű slammerként jegyezte meg a hazai slamközösség, mígnem idén októberben első regényével is bemutatkozott. „A temperamentum nagyon más, a tehetség közös” – írtuk a Forbes Life téli számának címlapjára, a róluk készült közös portréban pedig írásról, főzésről, közéleti érzékenységről és a családjukat ért személyes tragédiáról is beszélgettünk velük. Ajánló.

A Forbes Life téli címlapsztorijában Bestseller úr és vadóc lánya címmel páros portrét írtunk Nyáry Krisztiánról és Lucáról, akiknél ellentétesebb karaktert elképzelni is nehéz lenne. Hogy miben mások és milyen volt a velük való találkozás, arról majd tízoldalas portrét olvashattok a magazinban – ebből idézünk néhány gondolatot, ötöt Lucától, hármat Krisztiántól.

Nyáry Luca az első regényéről: 

Vigyázat, törékeny! októberben jelent meg, főszereplője egy 16 éves lány, aki nem csupán a tinédzserek átlagos problémái miatt vergődik, hanem mert anyja halála után fogalma sincs, hogyan tovább.

„Ez nem egy memoár, de a gerince az én történetem. Vannak benne dolgok, amik megtörténtek, de azért azok is össze vannak keverve. Pont annyira valóság, amennyire az emberek szeretnék elhinni, hogy az. Emiatt ugyan sokszor magyarázkodnom kell, de örülök is neki. Ezek szerint realisztikus lett.”

Az írásról és a mobiltelefonon történő regényírásról: 

Luca 7–8 éves kora óta ír, versekkel kezdte, slam poetryvel folytatta, onnan jutott a prózáig.

„Mindig mindent az íráson keresztül élek meg”

– mondta, amikor találkoztunk, kezében a mobiljával, nélkülözhetetlen munkaeszközével. Azon ír buszon, vonaton vagy repülőn ülve, és éjszaka, amikor csend van – sok százezer karakteres regényét is a telefonjára pötyögte. Furcsállja, ha ezen bárki meglepődik: „Nem gondoltam, hogy ez ekkora cucc lesz.”

A színpadi szereplésről:

Aki slammel, annak néha több száz, akár több ezer ember előtt kell kiállnia és elmondania a művét.

„Sima ügy, az óvodában, iskolában is szerettem szerepelni és nyíltan szórakoztatni másokat. Soha nem voltak ilyen gátlásaim, alapjában nagyon nyílt ember vagyok, szeretek hangosan beszélni.”

Arról, hogy miért nem írt másfél évig semmit:

Luca öt évvel ezelőtt veszítette el az édesanyját, 13 éves volt akkor.

„Anya halála után semmit nem írtam. Addig mindig neki mutattam meg a verseimet, utána másnak nem akartam. Úgy éreztem, hogy azzal elárulnám őt.”

Arról, hogy miért lépett színpadra egy 2018 tavaszi ellenzéki tüntetésen is:

„Ha van lehetőséged, hangod, platformod vagy tehetséged, hogy segíts egy helyzeten, akkor önzőség ezt nem megtenni.”

Ezért vállalta el Luca a felkérést 2018-ban. Nem bánta meg, de nagyon utálta a kommenteket, amiket utána kapott.

Nyáry Krisztián a szentesi gimnáziumról:

Pesten született, de 14 évesen elhatározta, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnázium kollégiumába költözik, amit a mából visszanézve is különleges helynek tart, sok mára befutott színész, énekes, író „progresszív és liberális” iskolája volt ez.

„Egyáltalán nem volt szokványos, hogy Pestről bárki is odaköltözzön, nekem ez volt a hendikepem, de más meg másért lógott ki a sorból. Legalább megtanultuk, hogy mindenki egy kicsit más.”

Arról, hogy mit keresett a pesti városházán:

Aki az írók, költők szerelmi életéről és magánéleti konfliktusairól szóló könyveiről ismerik Krisztiánt, nem feltétlenül tudják, hogy 1997-ben, 25 évesen már sajtófőnök volt a budapesti városházán (Demszky Gábor főpolgármestersége idejében), és éveken át a főváros ügyeit kommunikálta.

„Nagyon fiatal voltam, nem értettem hozzá, amikor odakerültem, de nagyon jó emberek verődtek össze, és együtt tanultuk ezt az egész kommunikációs szakmát. Szerintem jól csináltuk.”

Arról, hogy hogy került a Magvető élére:

Volt politikai kommunikátor, vezetett saját pr-ügynökséget, írt eddig tíz sikerkönyvet, most a Líra Csoport kreatív igazgatója, de hivatalos állásinterjún életében nem volt még. Könyvkiadói karrierje 2015-ben kezdődött, amikor a patinás Magvető Kiadót húsz éven át vezető Morcsányi Géza őt szemelte ki saját utódjaként.

„Valaki mindig belém látott valamit, és hívott”

– mondta erről Krisztián, Morcsányi Géza meg azt: „Nem ismertem jól, csak futólag találkoztunk néhányszor, de figyeltem a munkáit a korábbi munkahelyein és követtem sikeres írói munkáját. Megkapott a felkészültsége, a műveltsége és az a végtelen higgadtság, amivel bármilyen szakmai vagy személyes kérdéshez közelít. Irodalmárként egészen nagy tudású embernek tartom, megemelem előtte a kalapom.”

Érdekel a teljes duplaportré? Kíváncsi vagy, milyen könyveket olvas és ajánl Nyáry Krisztián és Luca? A Forbes Life téli száma még kapható az újságárusoknál, itt belelapozhatsz.

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.