Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A streamingszolgáltató, ami hamarosan Magyarországot is kimaxolja

A szórakoztató- és médiaiparra manapság jellemző, rövid, tömör, félórás online prezentációval mutatkozott be kedd délelőtt a hamarosan Európába is megérkező HBO Max, a Warnermedia streamingszolgáltatása. A platform a közép-kelet-európai régiót – beleértve hazánkat is –, plusz Portugáliát 2022 elején fogja elérni, miután első körben, október 26-án a skandináv országokban (Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország), valamint Spanyolországban és Andorrában teszi meg európai debütálását. Ez mind szép és jó, de valójában mit jelent?

Ennek apropóján a streamingszolgáltatás nemzetközi és regionális vezetői tartottak előre rögzített, icipicit fennkölt előadást, kifejezetten a hétköznapi fogyasztókat megcélozva, hogy legfőképp a Warnermedia által birtokolt franchise-ok, gyártók, cégérek neveit sulykolják az emberek fejébe. Azért a pár héttel ezelőtt megejtett bejelentésekhez képest is hoztak némi új, ímmel-ámmal hazánkat is érintő infót, de egyértelműen inkább az hatotta át a prezentációt, hogy a felénk való terjeszkedés egy nagyobb stratégia része.

Az új hármas

Így, a streamingháború közepette alsó hangon három szolgáltató fog hamarosan hazánkban is elérhetővé válni: a tervek szerint az HBO Max mellett az irdatlanul növekvő Disney+, valamint az a Skyshowtime, amely Európában igyekszik egy platformra sűríteni a Showtime, a Nickelodeon, a Paramount Pictures, a Paramount+ Originals, a Sky Studios, az NBC Universal, a Universal Pictures és a Peacock több tízezer órányi tartalmát.

A Warnermedia sem volt rest nagy számokkal dobálózni: bár egy 2026-os céldátum első blikkre nem tűnhet túl ambiciózusnak, de azzal bezárólag 190 országban szeretnék elérhetővé a tenni a jelenleg az USA-val, valamint a latin-amerikai és karib-térségi piaccal együtt 40 országban futó platformot. Viszonyításképpen: e pillanatban a Netflix is több mint 190 országgal kommunikálja magát.

Ez a 40-es mennyiség fog a 2021-22-es európai bővüléssel együtt a közeljövőben 60-ra, jövő évvel bezárólag pedig 67-re nőni: év elejére ígérek Közép-Kelet-Európát (tehát Magyarországot is) és Portugáliát, ezen korábban bejelentett területek mellé pedig Hollandia, Törökország, Görögország, Izland, Észtország, Lettország és Litvánia nevét is bedobták 2022-re (itt korábban a Warnermedia még sosem nyújtott közvetlen streamingszolgáltatást). A terjeszkedés tempóját némileg visszafogja, hogy például Németországban és az Egyesült Királyságban is különféle kábelcsatornákhoz kötik szerződések a Warnermediát.

Oké, de mi fog változni?

Amerikában 15 hónapja rajtolt el az HBO Max, Andy Forssell, a szolgáltatás globális vezetője szerint ez alatt az időszak alatt több előfizetőt és bevételt realizáltak, mint amennyit az HBO-nak összesen az előző évtizedben sikerült. Azt már egy ideje tudni, hogy a márkanevek, mi esetünkben az HBO Max és az itthoni verziójában 2011-ben indult HBO Go közötti különbséget nem kell megértenünk, hiszen

az HBO Go-ból itthon HBO Max lesz, automatikus átállással.

Maga a felület ezúttal nem kapott túl nagy hangsúlyt: az alkalmazás korunkhoz hűen tudja a versenytársaktól, például a Netflixtől is már megszokott személyre szabhatósági lehetőségeket, szülői felügyeleti beállításokat vagy egyéni ajánlásokat.

Részlet az HBO Max felületéről. Forrás: HBO Magyarország.

Részlet az HBO Max felületéről. Forrás: HBO Magyarország.

Annak, aki a váltástól elsősorban a hazai fejlesztésű, mára minden igyekezete ellenére is kissé megkorosodott HBO Go app lecserélését várja, meg annak 4K-s, HDR és Dolby-formátumokra képes (Vision és Atmos) tudását: az utóbbi képességek még nem kaptak megerősítést az új régiókra, maga az app pedig az elmúlt hónapokban kapott hideget-meleget, már ami a közösségi médiás felhasználói reakciókat illeti (még ha a Warnermedia a prezentációban érintette is, hogy az általuk követett visszajelzések nagyrészt pozitívak). Legalább az új app minden bizonnyal elérhető lesz minden fontosabb eszközre – mobil, okostévé, játékkonzol stb. –, és így szélesebb lesz az arzenál – az HBO Go például Xboxra sem érhető el.

Az továbbra is fennáll, hogy az új felület célja, hogy egységesítse a Warnermedia-féle Warner Bros. stúdió, továbbá az HBO, a DC, a Cartoon Network és a Max Originals kínálatát, az utóbbinak nemcsak az USA-ból származó, de európai címeket is. Ennek keretein belül immáron az is kiderült, hogy az HBO Europe új, magyar saját gyártású sorozata, a márciusban bejelentett A besúgó is a Max Originals ernyője alatt debütál:

a Forbes.hu megkeresésére Pinczés-Pressing Ádám, az HBO Magyarország PR vezetője is megerősítette, hogy a saját gyártások már a Max Originals logója alatt fognak megjelenni, és céljuk az, hogy minden HBO Max-régióban egyszerre tudják bemutatni ezeket a tartalmakat.

Thuróczy Szabolcs A besúgó forgatásán. Forrás: HBO Magyarország.

Thuróczy Szabolcs A besúgó forgatásán. Forrás: HBO Magyarország.

Nálunk is szűkül az ablak, de mi lesz az árakkal?

Mindezen felül a prezentáció szépen végigment a Warnermedia által birtokolt szinte minden franchise-on, a Harry Pottertől kezdve a Trónok harcán át a DC képregényadaptációiig, továbbá minden warnerös klasszikuson, műfajtól és korosztálytól függetlenül, a Jóbarátoktól a Maffiózókig.

Ugyanakkor arra fontos kitérni, hogy ahogy azt a promóciós anyagokon is feltüntetik, a tartalmak nem biztos, hogy minden régióban egyszerre lesznek elérhetők, sőt, országonként el is térhet a kínálat, ami új és régi címeket egyaránt érinthet (de jó eséllyel a legkiemeltebb HBO-s portékákat nem).

Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert a sorozatokon és a korábbi, filmes katalóguscímeken túl a Warner Bros. filmstúdió darabjai is említésre kerültek. 2021-es filmjeiket az USA-ban ugyebár a mozipremierrel egy napon debütáltatják a streamingszolgáltatón is, jövőre tettek már vállalást arra is, hogy minimum 10 filmjüket exkluzívan az HBO Max-re gyártják, most pedig a 2022-es mozifilmek streaminges jövőjéről is szót ejtettek.

Mint korábban az USA-ban a Cineworld mozihálózattal már kezet ráztak rá, a tengerentúlon jövőre már nem kapnak szimultán streampremiert a mozifilmek, de a moziiparban hagyományosan 90 napos mozis terjesztési ablakot (a mozi- és home videós/streampremier közti időszakot) így is 45 napra rövidítették.

Most már hivatalos, hogy ezt a gyakorlatot, amibe a konkurencia Amerikában, például a Disney és a Viacom CBS-féle Paramount már idén is belekóstolt, a Warnermedia az HBO Max-szel más térségekben is bevezeti, felár nélkül: az északi országokban már idén, jövőre pedig Spanyolországban, Portugáliában, Hollandiában, Görögországban, Izlandon, valamint Közép-Kelet-Európában is.

Pinczés-Pressing a Forbes.hu-nak elmondta: ez a lépés ily módon már Magyarországot is érinteni fogja.

Bár a hazai árazást még mindig nem leplezték le – azt majd az induláshoz közelebb teszik meg –, azt a hazai képviselet már korábban is kijelentette, hogy versenyképes árazással készülnek, az amerikai havidíjnál (15 dollár, átszámítva kb. 4500 forint) jóval kedvezőbb árakkal (jelenleg az HBO Go ára 1890 Ft/hó).

„Olyan díjszabási struktúrát állítottunk össze minden régióban, amely vonzó az ügyfelek számára, és nagyszerű ár-érték arányt biztosít” – foglalta össze a Forbes.hu-nak Pinczés-Pressing.

A prezentációból kiderült, hogy ez máris a skandináv, a spanyol és andorrai árképzést is érinteni fogja, hiszen semelyik területen nem fognak árat emelni a korábbi platformokhoz képest. Spanyolországban és Andorrában megtartják az eddigi 9 eurós (kb. 3200 forintos) havidíját, a négy skandináv országban pedig még csökkenteni is fogják az átszámítva átlag 4-5 ezer forintos díjakat, úgy körülbelül 15-20 százalékkal. Az új ügyfelek ráadásul éves előfizetést is választhatnak majd, ez esetben csak 8 hónapot kell majd fizetniük, sőt, ezen felül is ígérnek további bevezető ajánlatokat. Az HBO Go-hoz hasonlóan az HBO Maxre is igaz, hogy közvetlenül vagy médiaszolgáltató partnereken keresztül számlázott formában is elérhető lesz.

Végszónak némi ízelítő

Mivelhogy tényleg az előfizetőknek szólt a kedd délelőtti előadás, így természetesen a közelgő HBO- és HBO Max-tartalmak közül is sorra került egy pár. A Szex és New Yorkot folytató És egyszer csak… című szériáról például kiderült, hogy még idén decemberben debütál (hazai premierdátum még nincs). Emellett kedvcsinálót villantott az Utódlás harmadik évada, a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag című DC-film egyik főbb karakterét továbbmesélő Peacemaker – Békeharcos című sorozat, illetőleg a két éve véget ért Trónok harca első spinoffja, a 2022-ben rajtoló Sárkányok háza is.

Borítókép: HBO Magyarország.

Oszd meg!