Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A rocker külsejű iskolaigazgató, aki Michelin-csillagos éttermeknek adja el borait

Hosszú haj és szakáll, menő pamutpulcsi és Eastpak övtáska – Major Leventét nem nehéz felismerni. Ő azonban nem egy átlagos kortalan rocker, hanem az abasári általános iskola jó fej igazgatója, aki nem létező szabadidejében háromhektáros borbirtokán készít különleges bioborokat, most már kifejezetten azért, hogy a világ legjobb éttermei vásároljanak belőlük.

„Soha nem voltam vagyonos, de a vagyonom egy részét mindig borra költöttem” – Major Levente egykor szigorú ferences rendi iskolába járt heti hat napon, a maradék egyben ismerkedett az alkoholokkal, ahogy az tiniként szokás. Szülei kis abasári szőlője azonban meghozta a kedvét a bor vonalhoz: amellett, hogy földrajz szakos tanár lett belőle, az agrármérnökit és a szőlész-borász szakmérnökit is elvégezte, és húsz évvel ezelőtt belevágott a borkészítésbe.

A pici, családi területeken édesapjával egy szintén kicsi borospincében indultak neki a munkának – vezetékes víz nem volt, azt kétszáz méterről hordták a hordómosáshoz, „de azért készültek ott is boraim, amik Michelin-csillagos éttermekben vannak bent”. Aztán 2004-ben saját területeket kezdett venni a Mátra déli oldalán, Abasár hegyközségben.

A Mátrai borvidék

„Pedagógusbérből birtokot építeni kegyetlen dolog… bár van egy barátom, akivel később összefogtunk” – mondja mosolyogva társáról, Kalapács Kornélról, aki 2013-ban csatlakozott hozzá. Ugyanabban az évben, amikor forgalomba került az első Leventebor, a klasszikus ízlésnek megfelelő, konvencionális stílusban. „Programozottan permeteztem a szőlőt, volt, hogy még örültem is, hogy három kiló gyümölcs van egy tőkén. De az nem tetszett, hogy az egész Sár-hegy egy biológiai sivatag, az állatok messziről elkerülték.”

„Amikor először ittam natúr bort, csicseregtek benne a madarak. Aztán rájöttem, hogy a világ legjobb éttermeiben ezek a borok vannak bent, úgyhogy eldöntöttem, hogy én is ilyeneket szeretnék csinálni. És mióta ilyeneket csinálok, azóta nyíltak meg az exportlehetőségek.”

2016 óta bio módon művel, és célja áttérni még szigorúbb és természetközelibb biodinamikus művelésmódra. „Ma már az állatok az én szőlőmet eszik meg elsőre, 2019-ben 95 százalékát lelegelték.” Negyven-hatvan éves tőkéin persze már nem háromkilónyi mennyiséget termeszt, 20 dekáig is eljutott, bár az átlag inkább 60 deka, aminek eredménye a szebb, koncentráltabb, izgalmasabb bor. Pincéből is van már neki fejlettebb, kényelmesebb.

Levente az elmúlt évben a vegyszerek után a gépeket is száműzte birtokáról, a bogyózót például elajándékozta, most egy kézi préssel maga darál. „Az első három-négy vödör még vidám, aztán amikor már csak állnak a vödrök és zsibbad a kezem, az kevésbé” – nevet a szakálla fölött, de azt mondja, megéri a plusz testedzés, mert ez a lehető legkíméletesebb eljárás a szőlő feldolgozására.

Skandináv metálbanda egy kis magyar borospincében

Bár egyelőre csak kis mennyiségeket készít, Új-Zélandról, Franciaországból, Japánból, a skandináv országokból, az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek már hozzá érdeklődők. A világ egyik legismertebb borszakértőjének, Robert Parkernek segédje mellett a skandináv metálbandák is megtalálták, többen meglátogattak személyesen is, a Tribulation és Gaahl pedig például nagy örömmel pózolt Judas és Ravatal nevű boraival.

„Amikor régen azt mondtam apámnak, hogy tíz év múlva Michelin-csillagos éttermeknek szeretnék borokat szállítani, kiröhögött. Ezt hét éven belül elértem, akkor már én röhögtem. A cél most a világ egyik legjobb étterme, a Noma.”

Itthon a csillagos éttermek közül jelenleg a Costes Downtown tarja a borait. Korábban szállított a Bortársaságnak, az egyszerű földi halandók most a Radovin borkereskedésben találják meg egy-két különleges tételét. Levente álma, a bekerülés a Nomába nem lehetetlen, a magyarok közül felvidéki Strekov 1075 borai is ott vannak már a híres dán helyen (róla a 2019. júliusi Forbesban írtam cikket).

A mai pincéjében már könnyebb dolga van a borásznak és a boroknak is

A Major birtok jelenleg „a hobbi és a gazdasági vállalkozás ötvözete, önmegvalósítás” – mondja a borász-tanár, hozzátéve, hogy egyszer választania kell majd két hivatása között. A három hektárt szeretné akár 17-re növelni, addig is azonban újabb öt évet kapott az államtól iskolája, az Aba Sámuel Általános Iskola vezetésére. Itt, mint mondja, például gördeszkákat és csócsóasztalokat vásárol állami pénzből, mert a célja, hogy a srácok boldogan ismerjék meg képességeiket és fejlesszék magukat – programjáról nemrég a TEDxEger színpadán is beszélt. „A birtokon pedig a saját gyerekeimnek szeretnék majd átadni valamit, ami működik.”

Kilenc különleges bor Major Leventétől

Levente 2013-ban lépett piacra a borokkal, 2015-ben még szűrt és derített, ezt 2016-ban elhagyta. Azóta bio, abban az évben még használt némi ként a borok feldolgozása során, de 2017-18-ban már egyáltalán nem kénezett, tavaly pedig a gépeket is száműzte pincéjéből. Ezek a technológiai változások eltérő stílusú borokat hoztak a különböző évjáratokból, de a tisztaság és a terroir-jegyek közös vonások mindegyikben.

A Szent Anna

1. Szentanna 2016 Olaszrizling

Gyöngyös fölött, a Sár-hegyen termett, nevét pedig az ott található kápolnáról és tóról kapta. Azért egybe írva, „mert falun mindenki hadar, én is” – mondja a borász, megjegyezve, hogy ráadásul pedagógusként rengeteg beszél (de ez túlzás).

Intenzív illatú bor virágos, gyógynövényes és mézes jegyekkel. Vaskos, mézes, olajos textúrájú korty, a hordós érlelés – amit a borász minden bornál alkalmaz – finoman megjelenik. Még néhány hónapos palackos érlelés vár rá, mielőtt valószínűleg csúcsformába (és forgalomba) kerül.

2. Szentanna 2015 Olaszrizling

Zárkózottabb illat és korty, de a gyógynövényes és méhviaszos vonal ebben is megvan. Kevésbé koncentrált, de szép savakat hoz és hossza is van.

Levente a szüret után jellemzően két napig héján hagyja a szőlőt (ez ad a fehérbornak is testet és karakteresebb ízjegyeket), két nap ülepítés után a tiszta mustot tölti hordóba, ahol aztán – nem mindennapi módon – akár egy egész éven át erjed. Ennek a tételnek a hazai bolti ára jelenleg 5090 forint.

3. Saár 2016 Olaszrizling – a bajnok

Visszafogott, elegánsabb tónus, sárga virágok, kis méz, propolisz. Közepes sav, közepes hossz, arányos, kerek bor. 2015-ös évjáratát (amely ellentétben ezzel még szűrt és derített volt) felvásárolta a Costes Downtown.

Viking? Rocker? Iskolaigazgató? Borász?

4. Ravatal 2016 Olaszrizling – a flor alól

Extrém vonal harapósabb korttyal, oxidatív jegyekkel. Sarkos, nehéz, masszívan waxos – ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy élesztőhártya (flor) alatt érett fél évig, valahogy úgy, ahogy a sherryk is szoktak. Nevét az abasári ravatal körül jellemző szagokról-illatokról kapta, de itt nem a koporsókra, hanem a krizantém növényre kell gondolni. Norvégia és az USA kifejezetten szeretik, viszik kb. 20 dollár/palack áron.

5. Rajnai rizling 2016 – a buborékos

Szép savak és virágosság, némileg redukciós illat. Ez sem egyszerű bor ugyanis – Levente megvárta, amíg újraerjed, majd az erjedés közben töltötte palackba, így némi buborékosság maradt a palackban. Hozza a rajnais fajtajegyeket, bár annál barátságosabb-szelídebb, részben a 7,5 gramm maradékcukornak köszönhetően. „Merész, de ahová én szántam, ott nagyon szeretik” – viszi USA és Norvégia, a skandináv metálbandák, a borásznak és nekem is ez az egyik kedvencem a sorból, azzal együtt, hogy a borszakértők többségének égnek állna a haja ettől az extrém technológiai kísérlettől.

6. Rajnai rizling 2015 – a csúcs

Citrusosabb, fiatalosabb, frissebb, mint a többi, fehér virágos jegyek és parfümösség jellemzik.  Szép ásványosság, karakter, jó savak társulnak a közepes testhez és hosszhoz, ki is tartanak mellettük. Ebben is van némi maradékcukor, ahogy Levente minden borában (általában 2–4 gramm között). Kiváló darab.

Elkaptam a budapesti kóstolóján

7. Irsai olivér 2016 – a kapudrog

Olyan illata van, hogy 30 centiről is orrba vág a pohárból – mint egy erős virágos parfüm, tavasz, méz, rózsavíz és gyöngyvirág. A korty is mézes-virágos, cuki, de szerencsére kellően kompenzálják a savak az édes tónusait. Van teste is, méghozzá jó formában. A száraz bortól elhatárolódó kezdő borfogyasztók tuti imádják, nem úgy a borász.

„Világ életemben gyűlöltem mindent, ami pacsuli – ilyen az irsai is. Azt mondtam, ha be tudom juttatni Michelin-csillagos éttermekbe, azonnal kivágom. Nem akarom elkiabálni, de most úgy tűnik, hogy kivágom.”

Bolti ára 4050 forint jelenleg.

8. Kékfrankos 2015 – a vörös

A Major birtok egyetlen vörösbora, és kiváló. Némi bőrös-animális-illat mellett hozza a kékfrankosra jellemző gyümölcsös és fűszeres jegyeket, a korty egyébként szép tiszta, lendületes. Négy évig pihent hordóban anélkül, hogy bárki abajgatta volna. 2014-es évjárata most 5090 forint a Radovinban. Remélhetőleg a 2015-ös is eljut majd addig – a borász elmondása szerint minden barátja, aki lenéz hozzá a pincébe, ebből kér ajándékba, elvitelre (nem csodálom).

9. Cibike, Sár-hegy 2013 – a félédes

Tömény, krémes vaníliafagylalt édes fűszerekkel, virágokkal, a 30 gramm természetes maradékcukorhoz elég savval, egy desszerthez elég hosszal. November végén szüretelte, 2,5 évig erjedt, majd 3 évig palackban pihent. Bájos.

Oszd meg!