A jó élet

A Holnemvolt Várban nyílt meg az ország első kürtőskalács-cukrászdája

Forbes Urban
2018. július 27. 3 perc olvasás

Madárlátta Kürtős, Kürtős Guba vagy egy kis tejbegríz kürtőskalács darabokkal? Megnyílt az ország első kürtőskalács-cukrászdája az ország első állatkerti játszóparkjában.

„Mivel minden évben újabb és újabb kürtőskalács desszerteket találunk ki a Kürtőskalács Fesztiválra, régóta szerettünk volna egy olyan hangulatos helyet, ahol egész évben megkóstolhatja ezeket a nagy közönség – mondja közleményükben András Tünde, az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda egyik tulajdonosa. – Eddig csak a Kürtőskalács Fesztivál épült az ínyencségek köré, most viszont az Állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban minden nap csemegézhetnek a finomabbnál finomabb kürtős kreációkból.”

Lesz madártej kürtőskaláccsal, tejbegríz kürtősdarabokkal, kürtős guba és kürtős zserbó, gyerekekre hangolva, tehát olyan neveken, mint a Medveálom nasi, Egyszervolt elemózsia, Maci a málnásban vagy Madárlátta desszert. A vendégek a tejtermékek mellett (málnás tej, habos kakaó, joghurtok), többféle szörpöt és ízes limonádékat (mangós, málnás) ihatnak, glutén- és tejmentes kürtőskalácsot szerdánként lehet majd vásárolni.

Az üzletet a Vitéz Kürtős nyitotta, a honlapjuk szerint ez már a harmadik állandó helyük a III. kerületi Csillagvár Bevásárlóközpont és az Állatkert után. A 2004-ben alakult Lehel Kürtős Bt., amely ma már Vitéz Kürtős néven fut, sokáig csak rendezvényeken tűnt fel sátrával, de miközben fix helyeken is próbálnak megmaradni,

dobtak már piacra kürtőskalács-szakácskönyvet és otthoni kürtős sütéshez alkalmas eszközöket, készítenek teljes kiőrlésű és fitnesz kalácsokat, van házhozszállítási funkciójuk, és ők állnak a Kürtőskalács Fesztivál mögött is, amelynek már első alkalommal 20 ezer látogatója volt.

Mint írják: „Az eredeti kürtőskalács készítését a szülőktől, nagyszülőktől tanultuk, akik családi vállalkozásként először otthon, Székelyudvarhelyen kezdték e sütemény készítésének hagyományos módját újraéleszteni és a kürtőskalácsot, mint a székely konyha remekét újragondolni.”

András Tünde szeretné, ha a francia croissant-os reggelik mintájára egyszer bevett szokás lenne a kürtős reggeli, vagy kürtős kávézás. Azoknak, akik nem akarják kifizetni a Holnemvolt Vár belépőjét, az Állatkerti körútról (Széchenyi fürdővel szemben) is bejutnak a cukrászdába.