A jó élet

A Broadwayre készül A padlás, Presser olvasópróbákra jár New Yorkba

Bagi László
2019. augusztus 01. 2 perc olvasás

Presser Gábor zeneszerző-billentyűs, igazi közép-európai legenda. És igazi Forbes-arc, akinek refrénje, a Nem adom fel! akár a jelmondata is lehetne. Idén 71 éves és a nevét talán most ismeri meg igazán a világ. Sztoriját az augusztusi Forbesban meséljük el. A lap új dizájnt kapott, nézd!

 

1974 júliusában együttese, a Locomotiv GT többszázezer néző előtt szerepelhetett a valaha volt egyik legnagyobb hippibulin, az Ozark Music Festivalon, ami

a keleti blokk Magyarországáról érkezett együttesnek egyenesen csodaszámba ment.

Progresszív, átütő erejű zenéjükkel sikert sikerre halmoznak, a közönség lelkes, de a turné végén nem fizetik ki őket és többé nem térnek vissza Amerikába.

Közben eltelt néhány évtized és még az Omega tagjaként írt szerzeményét, a Gyöngyhajú lányt feldolgozza a német Scorpions és a világhírnévig emeli White Dove címmel.

Majd eltelik közel két újabb évtized és Kanye West amerikai rapper másfél perc hangmintát emel tőle át – engedély nélkül – a New Slaves című slágeréhez. Presser ezúttal nem hagyja magát és győz. A véletlen úgy hozta, hogy 2019 augusztusában a rapper az amerikai, Presser pedig a magyar Forbes címlapján szerepel.

Presser Gábor idén 71 éves, de a munkával nem állt le, a fotózásra is szinte egyenesen a reptérről érkezik. A New York-i Broadway-en már dolgoznak A padlás című darab amerikai adaptációján, az olvasópróbákon Presser is részt vett. Az itthon már legendás zeneszerző pedig új esélyt kapott az élettől, hogy a világ megismerje a nevét.

Olvasd el a Presser-portrét a friss Forbesban!

A padlás szerzője a dolgozószobája előtt, a Vígszínház padlásán. Fotó: Orbital Strangers

 

 

Fotók: Orbital Strangers