A jó élet

A 30-as évek Riviéráját idézi meg a Mercedes-Maybach csodálatos kabriója

Forbes
2017. augusztus 28. 2 perc olvasás

Ritka, hogy egy kupé kabrióváltozata jobban sikerül, a Mercedes-Maybach egy koncepciójától viszont leesett az állunk. A 30-as évek eleganciája és számos utalás a tengerre – egy futurisztikus autóban.

A Mercedes Maybach Vision 6 kabriókoncepciója

A Mercedes-Maybach Vision 6 kabriókoncepciója

Az 1930-as évek ihlette a Mercedes-Maybach Vision 6 új tanulmányautóját, a kabrióváltozatot – de alighanem a kortársak álla is leesett volna a hat méter hosszú, vászontetős csodától, nemcsak a mienk. A tavaly bemutatott kupé után a múlt héten a nyitott változatot is a nagyközönség elé tárta a Mercedes, és milyen jól tette. A francia riviérán ringatózó luxusjachtok formavilága, íve és eleganciája köszön vissza a tanulmányautóban, ki se lógna a sorból, ha beállna egy Cannes-i kikötő mellé.

mm_02

A tekintélyes hűtőrácsnak nincs jelentősége funkcionális szempontból, mondja a Mercedes, itt a dizájnt helyezték előtérbe a tervezők. Az elnyújtott motorháztető alatt ugyanis nem egy félelmetes belsőégésű motort találni, hiszen a Vision 6 Cabriolet teljesen elektromos meghajtású. A teljesítményről azért gondoskodtak: egy 750 lóerős villanymotort sikerült beleszuszakolni, töb mint 300 kilométer a hatótávolsága.

mm_04

A belső, fehér bőrhuzatnak és az itt-ott felbukkanó art deco stílusjegyeknek a kokpitvilágítás kék LED-jei gyökeresen ellentmondanak, mégis jól megfér a két világ egymás mellett, együtt pedig azt üzenik, a Vision 6-ot a régi korok ihlették, de a jövőnek készült. Nem véletlenül említettük a Riviérát, a kabrió ugyanis számtalan részletében kötődik a tengerhez – a külső mélykék borítás, a belső fehér huzatok mind utalás a tengerre és a tengerészetre – akárcsak a kocsi belsejében a fapadló.

mm_05

mm_03

Egyelőre nem tudni, hogy a Mercedes-Benz elviszi-e ezt a koncepciót a gyártósorig, sok jel mutat arra, hogy a luxuspiacon most nem ebbe az irányba lépnek tovább. A két tanulmány sikere azonban lehet, hogy meggyőzi a menedzsereket. A klasszikus kocsik szerelmeseit biztosan nem kell már győzködni.

mm_06