Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

5 étterem, ahol 5 hónapon belül vacsorázni fogok

Hogy a Gourmet Fesztiválon megjelenni az éttermek többségének nem kifizetődő, az különösen a munkaerőhiány-para közepén világos. Idén is leginkább azok a gasztrovállalkozók igyekeztek ott lenni saját standdal, akinek ez presztízskérdés, és akiknek nem árt némi plusz hájp. De vendégoldalról is főleg kapcsolatépítésre, új infók és ajánlások begyűjtésére, és az éves gasztrós bakancslista átrendezésére jó ez az esemény. A fesztivál négy napjából hármat végigkóstoltam, ez alapján változott az én féléves étteremtervem.

1. Esca, Budapest

(Nyitókép.)

Fehér Gábor párasztalos séféttermébe egyébként is ezer éve el akarok jutni, de valahogy mindig csak a nappali verzió lett belőle. Ez utóbbi Tábla néven fut, közvetlenül az Esca mellett a Dohány utcában, elég jó ebédmenükkel, sokkal-sokkal kellemesebb árfekvésben. Most viszont, hogy kivétel nélkül minden ismerősöm dicsérte őket a Gourmet-n, és nekem is bejött például a lazackaviáros-kapros joghurtfagyijuk, biztosan belátható időn belül beütemezem őket.

2. Kreinbacher Birtok, Somló

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által megosztott bejegyzés,

Ebben a tésztabatyuban az volt a legzseniálisabb, ahogy finoman roppant

Ez is egy olyan hely, ami a megnyitása óta a radaromon van, de azért lássuk be, Somlóra nem minden nap ugrik le az egyszeri budapesti. A pezsgő- és borbirtok étterme a Gourmet Fesztivál kedvéért az ex Michelin-csillagos Pesti Istvánnal fogott össze, és egy olyan háromtételes ételsort rittyentett, amit szintén csak dicsérni lehetett. Igaz, akárkivel beszéltem, mindenkinek más-más fogás volt a favorit a három közül. Nekem a malacos-vajmártásos wonton jött be leginkább. Pesti egyébként a tatai Platán séfje, oda szerencsére már korábban is eljutottam. Somló, Tata, hamarosan jövök!

3. Bori Mami, Gyöngyös

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által megosztott bejegyzés,

Coming out: a taréj alatt megbújó here volt a legfinomabb

A Bori Mami már a tavalyi Gourmet-n is megvett magának: akkor csokis véreshurkát villantottak eperrel. Aztán helyben, Gyöngyösön nemrég a Bortársasággal közös borvacsorájukat ettem végig, és akkor is bebizonyították, hogy jók, még ha komplex külföldi borokhoz is kell ételeket faragniuk.

Az idei fesztiválon pedig bevállalták az éticsigát előételnek, főételnek a kakastaréjt és kakasherét, és ezzel a bátorsággal máris előkelő helyre ugrottak a bakancslistámon. Elvégre random beesni a lá carte nem ugyanaz, mint végigenni menüsorokat, amire hetekig kiemelten készültek. Mami, egy asztalt most foglalnék!

4. Innio, vagyis Hu/Nor, Budapest

Nem hiszed el, amíg meg nem kóstolod: ez egy szilvásgombóc. A világ legjobb étterme ihlette meg az Inniot a Gourmet idejére (Fotó: Gourmet Fesztivál)

Az V. kerületi Innio már korábban is a kedvenceim közé tartozott, az ételeivel sosem, inkább csak az áraival volt gondom. Pedig akkor még nem is a gasztróra fókuszáltak, hanem a borokra. Nemrég azonban koncepciót váltottak, per pillanat természetközeli borokat és ezekhez passzoló, erősen naturális ételeket készítenek, nagyon magas minőségben. És nálam ennél jobban kevés dologgal tudtak volna betalálni.

De a váltást újabb váltás követi, méghozzá elég forró. Július elején ugyanis az Innio bezár az Október 6-a utcában, és (ha minden jól megy), néhány nap múlva megduplázódik a Kecskeméti utcában. Benkő Zoltán tulajdonos és a stáb Hu/Nor néven viszi tovább az étterem részt, Innio néven pedig a boros-harapnivalós vonal fut majd tovább. Lesz egy pékség is (!), viszont az csak ősz táján nyit majd meg a közönség előtt, addig a város legjobb éttermeinek egy részét látja el pékárúval. Ahol biztosan fogok harapni a kenyereikből, az a magyaros-norvég (érted, hu+nor!) étteremben.

5. Société

Stella D. Bánlaki (@dalmastella) által megosztott bejegyzés,

Elől kecskesajt és tápióka, hátul robbantott kacsa, mangókaviár és curry

Valami új! A Sas utca 15. évek óta üresen áll, és várja, hogy egy lelkes befektető felkarolja. Nem hiába. Varga Zoltán milliárdos, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa ugyanis rátalált, úgyhogy hamarosan egy olyan központot nyit meg benne, ahol irodák, butikok, kiállítóterek, és egy étterem is megférnek egymás mellett. A Société konyhai stábja az utóbbi hónapokban a Hold utcai piac kis átmeneti konyhájában villogtatta a tudását, és most a Gourmet-n is szuperáltak a répás-mangós salátával tálalt kacsagombócukkal (amit egyébként Varga is személyesen tesztelt a helyszínen), de egy tisztességes konyhában derül majd ki igazán, hogy mire képesek. Alig várom, hogy beköltözzenek (ők is).

(A Société-házról részletesen írunk a szerdán megjelenő Forbes Urban különszámban!)

Nem olyan kicsi a merítés, rengeteg helyen kóstoltam a Gourmet-n. Jó párról találsz posztot és részletesebb véleményt az Instagramomon vagy a Facebook-oldalamon.

Ez kőkemény gasztró, bullshit nélkül

Oszd meg!