Demján Sándor hagyatéka

Milyen sörözőt hozott létre Budapesten Demján Sándor, ami a mai napig üzemel? (És tele van Demján-képekkel.) Kik zenéltek Sándor-napon, és úgy általában minden ünnepségen, ami számított Demjánnak – és miért […]

Bővebben

5 jó balatoni étterem, ahová nem ért el a hájp (még)

Kistücsök, Kővirág, Márga. Mi a közös bennük? Olyan éttermek a Balaton környékéről, amelyek remek színvonalon működnek és ezért megérdemelten a különböző toplisták állandó szereplői. Vannak azonban azok a lazának hitt nyári kedd esték, amikor bárhogy is könyörgünk a pincérnek, kínosan lepattanunk az ajtóról. A szétinstázott, megmichelinezett, nagyonbalaton helyek ugyanis váratlan időpontokban is tudnak teltházat mutatni ilyenkor érdemes átmenni vacsorázni a (még) nem hájpolt szomszédba. Öt éttermet ajánlunk a tó két partjáról.

Mákvirág Borház-Vendéglő, Révfülöp

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt, sőt, egy ottani vacsora után a társaságunk minden tagja azt kérdezte a másiktól, hogy erről a helyről miért nem olvastunk még sehol. A vele egy családi vállalkozásként működő Kál-vin Pincészettől (a református borászok szóviccbajnokságának első helyezettje) eddig is lelkesen hordtam a bort, az 1990-ben alapított borászat stabil minőségben készít olaszrizlinget, de a kevésbé ismert rózsakő fajta sem okoz csalódást. Kellemes kert, emlékezetes előétel- és desszertpillanatok, és pont olyan kedves, de nem kedveskedő párbeszédek a pincérrel, amire az északi parton vágyhat a vendég. (Nyitva tartásukkal indokolatlanul fukarkodnak.)

Advertisement

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Kacsamáj pástétom borzselével (1350 forint)

Harcsafalatok, savanyú uborkás majonéz, sült burgonya (1950 forint)

Rozé szűzpecsenye polentával, erdei gombákkal (3450 forint)

Vaddisznószűz vadas, szarvasgombás krokett (3600 forint)

Osso bucco, vargányás ravioli (3350 forint)

 

Vitorlás Étterem, Balatonlelle

A déli part egyik kevésbé ismert, mégis megbízhatóan működő gasztronómiai szereplője. A felszolgálók messze a magyar átlagmezőny felett kedvesek, a konyha pedig óvatosan, de biztos kézzel újító,  a gyerekbarátság pedig nem merül ki annyiban, hogy a kölkök alá vágnak egy etetőszéket. Az étteremhez terasz és kerthelyiség is tartozik. 1999 óta működnek és folyamatosan fejlődnek, az évek során komoly rajongótáboruk alakult ki, széljárástól függetlenül.

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Gesztenyekrémleves, tépett konfitált kacsahús (890 forint)

Füstölt pisztrángfilé, narancsos édeskömény, szárított paradicsom, fenyőmag (1950 forint)

Kacsacomb, kacsamáj, lilakáposztakrém, hagymás burgonyakrokett, gesztenye (4490 forint)

Harcsafilé lecsós rakott burgonyával, tejfölhab, baconchips (3290 forint)

 

Pajta Galéria Étterem, Salföld

A salföldi művésztanyát Török László World Press Photo-díjas fotóművész hozta létre, a konyhában azonban nem ő, hanem a felesége az úr. Jó ez így. Szuvidált lazac, habosított vargánya, mangózselé – na, ilyen ételekkel biztos nem fogunk találkozni az étlapon, a manapság elterjedt felülfogalmazós stílussal szemben nyugodtan nevezhetjük puritánnak is a kínálatot. Egyszerű konyhatechnológia, kiváló húsok, házias, markáns ízek, füst, fokhagyma, a kert közepén hatalmas diófa és a tulajdonos szórakoztató kutyái. A visszatérők már a parkolóban lehúzzák a kocsi ablakát és előre megfürdenek a sült mangalicatarja illatában.

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Hideg uborkakrémleves (600 forint) – épp nincs étlapon, de nagy közönségkedvenc volt, ezért az ígéretek szerint hamarosan ismét ott lesz

Lecsó sült oldalassal (1900 forint)

Mangalicatarja roston, sült zöldségek, friss saláta (2800 forint)

Roston hátszín krumplisalátával és tojássalátával (3300 forint)

Roston sült sajtok, krumpli, friss saláta (2100 forint)

 

Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria, Balatonszéplak

Ez a hely némileg kilóg a sorból, mert Kiss Sándor olasz ételeit nem lehetett nem fölfedezni, főleg egy olyan borzalmas gasztronómiai mezőnyben, mint balatonszéplaki. A strandbüféktől megfáradt, de értő közönség ezért egész nyáron megszállás alatt tartja a hangulatos kis kertet, így érdemes foglalni. Első alkalommal billegő asztalon kényszerültünk tunkolni a toszkán hallevest, de (végre!) van az az étlap a déli parton is, amiért vállaljuk az ilyen nyomorult first world problem helyzeteket.

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Pizza Amalfitana (1990 forint)

Toszkán halleves (2490 forint)

Spagetti tenger gyümölcseivel (2690 forint)

Livornói paradicsomos hal (2990 forint)

Szicíliai kardhal (2990 forint)

 

Villa Kabala, Szigliget

A Kabala szónál már csak a Gastro bistro hangzik gyanúsabban, pedig jól lehet itt lenni. Farkas István festőművész csodálatos villaépülete sem rossz, de a hatalmas terasz viszi a show-t. Az egyszerű ételnevek azért egy Onyx-ban gyökerező stílust takarnak: ez a rakott krumpli nem a nagyi-féle zsírra fektetett szalonnára halmozott krumpli-tojás-kolbász lesz. Mi szóltunk: ide mászni kell! (Szerencsére csak odafelé.)

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Fölföldi papa csemegéi (sonka, szalámi, sajt, 1790 forint)

Babgulyás (1290 forint)

Rakott krumpli (2900 forint)

Vargabéles (990 forint)

 

Borítókép: Travis Yewell / Unsplash

Olvasd el A jó élet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő