Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

24 dolog, amire nagyon sok pénzt költünk – és ezt azonnal be kellene fejeznünk

A vásárlás rutinná vált. Olyan sokszor vásárolunk, hogy észre sem vesszük, mire költjük a pénzünket. Pedig ha csak egy kicsit is tudatosabbak lennénk, rengeteg pénzt tudnánk megtakarítani. A Business Insider terjedelmes összeállítást készített azokról a dolgokról, amiknek a nagy része: pénzkidobás.

1. Lottó

Abban a reményben veszed, hogy gazdaggá tesz, de rövid és hosszabb távon is nagyon, nagyon valószínű, hogy csak kevesebb pénzed lesz.

2. Cigaretta

Tudjuk, itt elveszítettük az olvasóink jelentős részét. (A KSH szerint itthon a férfitársadalom 32 százaléka, a nők 21 százaléka dohányzik rendszeresen.) New Yorkban, az eredeti cikket jegyző Erin McDowell lakhelyén napi egy doboz cigaretta elszívása évi 5000 dollár elégetésével egyenlő. Ez azért ott sem kevés, de itthoni árakkal számolva is évente több mint 430 ezer forintot szív el az, aki nem áll meg napi egy doboznál.

3. Palackozott víz

Amint az amerikaiak egyre egészségtudatosabbá váltak, elkezdtek egyre kevesebb szénsavas üdítőt inni. A gyáraknak kellett egy terv, aminek az eredménye az lett, hogy ma már több palackozott vizet isznak, mint üdítőt. Mindez nemcsak a környezetet terheli meg teljesen fölöslegesen, de jó sok pénzt is kihúz az amerikai pénztárcákból.

4. Márkázott gyógyszerek

A magyar társadalom súlyosan gyógyszerfüggő, úgy esszük, mint a cukorkát. A legtöbb termék esetében, ahol maga a produktum teljesen azonos, a vásárlók az olcsóbb lehetőséget választják. Nos, a fenti szabály nem igaz a gyógyszerek esetében, ahol a márkázott termékek felülmúlják generikus társaikat, annak ellenére, hogy a hatóanyagaik és a hatásuk is azonos. Spórolj egy kicsit, és Advil helyett válaszd az Ibuprofent (vagy a legjobb, ha nem szoksz rá a gyógyszerekre).

5. Mozik

A mozik nem a jegybevételből termelnek profitot – annál inkább a túlárazott pattogatott kukoricából, nachosból és üdítőkből. A multiplexek szögletesebbek ebben, a többi helyen nem túlzottan törődnek vele, ha van veled némi enni- és innivaló.

6. Kávézók

Mielőtt Amerikában minden sarkon lett volna egy Starbucks vagy Dunkin’ Donuts, sokan elkészítették otthon a napi kávéjukat. Jóllehet ez a szokás sem halt ki teljesen, a kávézóláncok megváltoztatták a fogyasztási szokásokat.

7. Könyvek

Ezt mondjuk nem értjük. Az amerikai szerző szerint a könyvtár a legjobb példa arra, hogy lehet spórolni egy drága hobbin. Jól olvasták.

8. Használati jogok

Az időben megosztott használati jogok (timeshares) túl jól hangzanak ahhoz, hogy maradéktalanul igazak legyenek. Olcsó nyaralás egy olyan házban, amelyet végül soha nem tudsz használni? Garantált veszteség, ne dőlj be neki.

9. Hajók

A magánjacht a vagyon szimbóluma, de még inkább az elvesztegetett vagyoné. Már maguk a hajók is drágák, de a tárolás, a gázolaj, a karbantartás és az elektronikus navigáció díja csak növeli a kezdeti költségeket.

10. CD-k és DVD-k

Hiába avulnak el, sokan fizetnek azért, hogy az albumokat fizikailag is kézbe tudják venni. Ezeket is lehet kölcsönözni a könyvtárakban, de a jövő útja a streaming.

11. Kábeltévé

A kábelhálózatoknál olyan csatornákért is fizetned kell, amit az életben nem fogsz nézni. Akárcsak a zene és a mozifilmek, a televíziózás is a hagyományos útról az online streaming irányába mozdul. Kevesebb reklámot kell nézned és a kedvenc műsoraidat a saját időbeosztásod szerint nézheted.

12. Üdvözlőkártyák és ajándéktáskák

Ezzel messzemenőkig egyet tudunk érteni. A szerző ugyan nem teszi hozzá, de még drágább és fölöslegesebb a borok és egyéb ajándékok átadására specializált ajándéktáskák használata. Vagy csomagoljuk be mi magunk, de a legjobb, ha elfelejtenénk ezt az egész szokást, mindenki jobban járna vele. Igen, a pénztárcánk is.

13. Ajándékkártyák

Jóllehet az ember azt gondolná, az ajándékkártyák nem is olyan népszerűek. Legalábbis olyan szempontból biztosan nem, hogy a Consumer Report egy 2014-ben végzett felmérése szerint 3-ból 1-et egyáltalán nem használnak fel. Az Investopedia ehhez azt teszi hozzá, hogy a kártyát felhasználók 20 százalékkal többet fognak elkölteni a kártya értékénél. Bombaüzlet a kártyát kibocsátó cégeknek. (Extra: ugyanebbe a körbe tartoznak a fesztiválokon elterjedt feltöltőkártyák is, amelyeken sokmilliós összegeket hagynak évről évre.)

14. Fitneszklub-tagság

A klubtagság sehol sem olcsó mulatság, így ha nem jársz gyakran, egy nagy pénzkidobássá válhat az egész. Szerencsére millió gyakorlat van az edzőtermeken kívül is – teszi hozzá a szerző.

15. Prémium üzemanyag

A legtöbb autó egyáltalán nem igényli, hogy emelt oktánszámú, vagy adalékokkal ellátott üzemanyagot tankoljunk bele, a hagyományos is teszi a dolgát. Az extra költség nem éri meg, szóval ne ezt válaszd.

16. A legújabb kütyük

Nem kell különösebb megfigyelőképesség ahhoz, hogy lássuk, amint megjelenik egy újabb, a korábbi eszközök ára lejjebb megy. Mindez történik annak ellenére, hogy a különböző verziók tudása sokszor alig különbözik, vagy legalábbis nem ér meg súlyos ezreket a különbség.

17. Alkalmazáson belüli vásárlások

Rengeteg ingyenes játék van a telefonunkon, ami alig várja, hogy egy csomó pénzt gomboljon le rólunk. Mi pedig bedőlünk. Ami nem csoda, mert ezek a játékok pszichológiai trükkök hadát vetik be, hogy függjünk tőlük és költsünk el egy rakat pénzt. A legjobb, ha el sem kezdjük.

18. Expressz szállítás

Az online kereskedők előszeretettel alkalmaznak extra díjakat azoknál, akik a gyorsabb szállítást választják. Lehet, hogy ezen valóban behúzunk egy-két napot, de elég kevés olyan ruhadarab, cipő vagy elektronikai eszköz van, amit két nappal később ne tudnánk ugyanúgy használni. Egy kis türelemmel egy csomó költséget takaríthatunk meg. (Ha már egyszer rendeltünk egy egyébként elengedhetetlen terméket.)

19. Ruhát venni teljes áron

Az eredeti áron kínált ruha komolyan meg tudja terhelni a havi költéseinket. Szinte nincs olyan bolt, ahol néhány hét után ne adnának kedvezményt.

Vásárláskor képzeld el, hogy a 10-20 ezer forintért vásárolt ruhát nagyjából hányszor fogod fölvenni, és ebből számold ki, hogy egy viselés mennyibe kerül.

Néha meglepően magas összeg jönne ki – nem csoda, hogy néhány nagyobb lánc már a ruhakölcsönzés bevezetését tervezi. Még valami: ruhát használtan venni egyáltalán nem ciki, és jobban is jársz vele.

20. Kiugrani enni valamit

Mindenki tudja, hogy otthon főzni a legolcsóbb, Amerikában egyes kutatások szerint évi 3000 dollár körül költenek a háztartások arra, hogy éttermekben vacsorázzanak. Lábjegyzet: ha valaki egyedül él és alapvetően nem nagy mennyiségeket főz, vagy előre elkészített ételeket (legyen az szósz, öntet, halrudacska, vagy bármi, ami egyáltalán nem olcsó, bárhol is készítik el), nem biztos, hogy az otthoni étkezés a legolcsóbb.

21. Alkoholt inni az éttermekben

Míg egy üveg bor mondjuk 1500-2500 forint a borkereskedésben, az éttermekben feleennyit elkérnek – egy pohárért. A koktélokról nem is beszélve, ezek még ennél is drágábbak. Mindez nem újdonság, de nem muszáj mindig alkoholt inni a vacsora mellé.

22. Étel-házhozszállítás

A házhozszállító cégek tarolnak az Amerikai Egyesült Államokban, de Budapestre is igaz, hogy egyre több van belőlük és a forgalmuk is egyre nagyobb. A kényelem azonban nincs ingyen, az extra költséget a végén te fizeted meg.

23. High-end szépségápolás

A drogériák márkái nagy utat tettek meg az elmúlt években, és az a helyzet, hogy nüansznyi különbségeket leszámítva nem sokban különböznek a luxusmárkák termékeitől – állítja az amerikai szerző. Vagyonokat legalábbis nem érnek meg, hiába árulják őket ilyen áron.

24. Márkátlan elektronikai kiegészítők

A nem hivatalos gyártóktól származó termékek néha tehetnek jó szolgálatot, máskor viszont csak egy csomó pénzt dobunk ki velük az ablakon. Olcsó, egyszerű megoldásnak tűnhetnek, de sokszor több kárt okoznak, mint amennyit spóroltunk velük. Nem egyszer előfordul, hogy egy 10 dolláros töltő miatt búcsút inthetünk a telefonunknak.

Borítókép: Christian Koepke / Unsplash

Oszd meg!