Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Földi pokol, nácigyilkos ikerlányok, lepusztult Oroszország és a világ legerőszakosabb városa – ezek a virtuális világok ejtenek rabul 2019-ben

2018 a játékosok számára is jó év volt, 2019 azonban még az idei esztendő kínálatára is rálicitálhat. Bár decemberben még nem látni annyira előre, hogy biztosan felvázolhassuk az újév gamer trendjeit, a rendelkezésünkre álló információkból összeállítottunk egy tízes listát azokról a játékokról, amelyeket a legjobban várunk 2019-ben.

A lista időrendi, a végére pedig bekerült három olyan cím is, amiknek még nincs megerősített megjelenési dátuma, de nagyon szeretnénk, ha már jövőre kézhez kapnánk őket, hiszen mind a földi pokol, mind a 2077-es év legerőszakosabb városa vonzó virtuális világnak tűnnek.

Kingdom Hearts III

Akik még emlékeznek a Duke Nukem Forever nevetséges, 12 éven át húzódó fejlesztési időszakára, készíthetik a pezsgőt, mert a japán Square Enix január végén megjelenő Kingdom Hearts III című szerepjátéka egy évvel ráver a 3D Realms notórious játékának legendásan hosszúra nyúlt fejlesztési idejére: a második rész 2006-ban jelent meg, a sorozatért felelős Nomura Tecuja pedig egészen eddig ücsörgött a harmadik részen. Az eredmény egy valóban tartalmasnak tűnő játék lett, amiben a japán szerepjátékok elemei vegyülnek a Disney legfontosabb szereplőivel és az ő világaikkal. Összefuthatunk Jack Sparrow-val, a Toy Story hőseivel, Elsával, Goofyval és Donalddal – bizony, látszólag össze nem egyeztethető karakterekkel kell megmentenünk a Disney multiverzumát. Bár a Kingdom Hearts első ránézésre nagyon bizarr egyveleg, a játékok maguk kifejezetten jók, és még egy olyan koherens és érzelmes sztorit is sikerült rittyenteni köréjük, ami még a felnőtteket is magukkal ragadhatja – a sorozatból eddig boltokba szállított 25 millió példány legalábbis erre enged következtetni. A Kingdom Hearts III 2019. január 29-én jelenik meg PlayStation 4 és Xbox One platformokon.

Metro Exodus

A Dimitrij Gluhovszkij poszt-apokaliptikus regénysorozatából készült Metro-játékok legújabb része elhagyja a sötét alagutakat, hogy a nukleáris világvége utáni Oroszország fagyos tájaira vezesse a játékosokat. A történet szerint Artyom és társai egy vonattal vágnak neki a vadonnak, ahol kiderül: a sugárzás okozta pusztulás ellenére nincsenek egyedül. Az ukrán 4A Games alkotásában hatalmas, egymás után következő pályákon kell végrehajtanunk többféle, szabad sorrendben megoldható feladatot, azaz olyan lesz a Metro Exodus, mintha csak egymásután következő nyitott világokat járhatnánk be. A játék egy korai verzióját volt szerencsém kipróbálni, és két dolog már most biztos: egyrészt, hogy a Metro Exodus fantasztikusan néz ki, másrész pedig a túlélésre fókuszáló játékmenet a belső nézet és a fegyverhasználat ellenére sem mezei lövöldözést jelent, hanem amolyan survival akciót, ahol a mutánsoktól és mindenféle veszélyes embercsoportoktól hemzsegő környezetben csak a legjobbak élhetnek túl. Megjelenés február 15-én, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Anthem

Épphogy megússzuk kalandunkat a radioaktív tundrán, máris egy idegen bolygón találhatjuk magunkat a február 22-én megjelenő Anthem című programban. A kanadai BioWare (Baldur’s Gate, Mass Effect) első többszereplős akció-szerepjátékában harmadmagunkkal karöltve csaphatunk szét az ismeretlen vadonban, miközben egy, a Vasember páncéljához hasonló hacukában repkedhetünk össze-vissza. A játék kiadásáért felelős Electronic Arts nemrég zárt alfatesztet tartott azoknak a szerencséseknek, akiket beválogattak a programba, és bár szigorúan büntették a szivárogtatást, annyi csak kiderült, hogy a megjelenés előtt álló Anthem már most nagyon is szórakoztató, és ha nem válik monotonná a kooperatív darálás, akár hosszútávú szórakozást is nyújthat. A BioWare-re egyébként ráférne a siker: utolsó, 2016-ban megjelent játékuk, a Mass Effect: Andromeda hatalmas botrány közepette bukott el, magával rántva az előző konzolgeneráció egyik legkedveltebb franchise-át.

Mortal Kombat 11

„FINISH HIM!”, kiált a kommentátor, te pedig egy laza gerinckitépéssel nyomatékosítod, hogy te vagy minden világok legnagyobb harcosa – hiába, a Mortal Kombat már csak ilyen. A legerőszakosabb verekedős játéksorozat 11-es sorszámú felvonása április 23-án jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re, Switchre és Xbox One-ra, hogy még több brutalitást és szervkitépést hozzon a sorozatba – és sajnos ennél többet még nem tudni róla, bár januárban lesz egy leleplező esemény, ahol rajongók is kipróbálhatják majd a programot, illetve bejelentettek egy előrendelői bétatesztet is. Az első trailer mindenesetre jól prezentálja, hogy mire számíthatunk.

Days Gone

A Days Gone az első platformexkluzív játék a listán: a Sony saját fejlesztéséről van szó, ami így értelemszerűen kizárólag PlayStation 4-re fog megjelenni, 2019. április 26-án. Egy nyílt világú akciójátékról van szó, ami egy zombiapokalipszis után játszódik: az emberiség (és az állatvilág) nagy része vérszomjas élőhalottá változott, a kevés túlélő pedig hordákban özönlő zombikkal kénytelen felvenni a harcot. Bár a legtöbb zombis játék ugyanerre a történetre épül, a Days Gone érdekessége, hogy a zombihorda ezúttal szó szerint értendő, azaz százával, ezrével nyomulnak előre a hullák, mindent letarolva maguk előtt – ez technológiai szemmel nézve is érdekessé teszi a több mint három éve készülő programot, aminek főszereplője kiköpött James Franco, és a tetejébe még motorja is van. Mivel egy konzolexkluzív játékról van szó, a kiadó nyilván nem várhat akkora eladási számot, mint egy több gépre is elérhető program esetében, de ezeknek a címeknek elsősorban az adott konzol renoméjának emelése a céljuk.

Rage 2

Az első Rage a Doomot is fejlesztő id Software talán legnagyobb baklövése lett: egy csak félig-meddig nyitott világú, poszt-apokaliptikus akciójáték volt, amiben mindent és mindenkit szétlőhettünk, mégis unalomba fulladt a sablonos sztori végére. Ennek ellenére az alapötletben volt potenciál, így a kiadó Bethesda egy másik csapatra bízta a folytatást, ami 2019. május 14-én jelenik meg PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re. A Rage 2-ben egy méretes, szabad világot kapunk, tele mutánsokkal, Mad Maxet idéző bandákkal, és szokatlan, komolytalan, őrült, vicces hangulattal – és hát alapvetően ez utóbbi miatt érdemes odafigyelni a Rage 2-re. Az első rész a vegyes fogadtatása ellenére is 2,3 millió példányban kelt el két év leforgása alatt, a megjelenése óta azonban 8 év telt el, így valahol meglepő, hogy jövőre sorozattá bővül a program.

Wolfenstein: Youngblood

A 2014-es Wolfenstein: The New Order roppant erős akciójáték volt, amit egy szintén szórakoztató, de elődjéhez felérni képtelen folytatás követett tavaly. A játékok története szerint a második világháború csak 1948-ban ért véget, a németek pedig nemcsak, hogy megnyerték a háborút, de még Amerikát is térdre kényszerítették. Hősünk, a minden izommal felvértezett B.J. Blazkowicz egy súlyos fejsérülés után tér magához a hatvanasévekben, amikor már az egész Föld a nácik uralma alatt áll, Hitler pedig a Vénuszon lévő náci bázison tengeti nyugdíjas napjait. Bár a tavalyi Wolfenstein: The New Colossus az amerikai ellenállás megszervezésével zárult, a 2019-ben megjelenő folytatás szerint a németek nem adták könnyen magukat, és még a nyolcvanasévekben is ők irányítják az Államokat. Az ekkor már kissé túlkoros B.J. eltűnik egy küldetés során, és ikerlányaira hárul a feladat, hogy visszahozzák a drága papát – őket irányítják majd a játékosok a kooperatív élményre fókuszáló Youngbloodban. A játék 2019-ben jelenik meg PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Control

A finn Remedy Entertainment először a Max Payne-nel robbantott bankot még 2001-ben, majd jött a 2010-es Alan Wake, amit a két évvel ezelőtti Quantum Break követett – mindhárom játék a külső nézetes lövöldözésre fókuszál, de mindben van valami csavar; Max a Mátrixban látott módon lelassíthatja az időt, Alan a fényt használhatja fegyverként, a Quantum Break főhőse, Jack pedig négydimenziós emberként úgy játszik az idővel, ahogy csak akar – nem csoda, hogy a finnek jövőre érkező Control című játéka is ezt a vonalat követi. Ezúttal egy természetfeletti jelenségekkel foglalkozó titkos kormányügynökség embereként hatolhatunk be egy olyan épületbe, ahol a fizika törvényei a józan ész helyett valami egészen mást követnek – végül is mindegy, hogy mit, ha egyszer vannak ott rossz emberek, akik meg akarnak ölni minket, így a folyton változó valóságban is fel kell vennünk velük a kesztyűt. A Control lenyűgöző látványt, összetett sci-fi sztorit és valóban ötletes küzdelmet ígér, megjelenni pedig valamikor 2019-ben fog PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra is.

The Last of Us Part II

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Sony kiadásában érkező The Last of Us Part II, a PlayStation 4 legvártabb játéka – egyszersmind az első olyan cím ezen a listán, aminek nincs megerősített premierdátuma, mindössze egy szivárgás alapján feltételezzük, hogy 2019-ben állna elő vele a Sony. Ahogy listánk több szereplője, a The Last of Us Part II is egy poszt-apokaliptikus játék, első része még PlayStation 3-ra jelent meg, 2013 nyarán. A folytatás a játék akkor még kislánykorú főszereplőjére, Ellie-re fókuszál majd, akit a bosszú hajt előre egy olyan hadjáratban, ami még a Mortal Kombat erőszakfaktorát is képes négyzetre emelni – főleg, hogy az abban látott brutalitással szemben a The Last of Us Part II bizony teljesen komolyan veszi magát. A játékon az amerikai Naughty Dog dolgozik, ők készítették az első részt is, ami nemcsak hogy általános kritikai sikernek örvendett, de a PlayStation 4-re megjelent felújított változatával együtt több mint 17 millió példányban kelt el idén áprilisig. Hogy tényleg játszhatunk-e vele jövőre, talán még a fejlesztőknél sem dőlt el, de mivel legutóbb már egész összetett jeleneteket mutattak belőle, esélyesnek tartom a jövő év végét.

Doom Eternal

Bár az idén 25 éves Doom-széria a 2004-es Doom 3 és annak 2005-ös kiegészítője után egy ideig parkolópályára került, a 2016-os reboot megmutatta, hogy bizony még mindig jó móka ultramodern fegyverekkel démonokat irtani: minden platformon (PC, Xbox One, PlayStation 4, Switch) kb. 5 milliót adtak el belőle. A Doom Eternal című folytatást a 2018-as QuakeConon leplezte le a fejlesztésért felelős id Software, a kiadó Bethesda pedig megerősítette, hogy PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra is megjelenik a játék. A történet szerint a démonok már a Földet is megrohamozták, a Doom Slayernek pedig valahogy el kell jutnia a Marsól a kék bolygóra, hogy megmentse, amit még meg lehet. Még több démon, még változatosabb kivégzések, belvárosi pályák és komikusan eltúlzott erőszak vár ránk a megjelenéskor, amiről ugyan még pontos évet sem mondott a kiadó, de tekintve, hogy a nyáron bemutatott változat milyen jó állapotban volt, én 2019 nyár végére tippelek – akkor még pont lenne egy E3, ahol lehet villogni az Eternallal. Aki egyébként kíváncsi a játékvilág egyik legtökösebb jelenetére, az nézze meg a lenti bemutatót, amiben a főszereplő Doom Slayer bőrébe bújva vonulhat át egy, a Mars Phobosz holdján található bázison.

Cyberpunk 2077

A „de jó lenne” területéről átbotorkáltam az „álmodj, királylány” univerzumba, a lengyel CD Projekt RED alkotása ugyanis bár valóban a világ (egyik?) legvártabb játéka, a megjelenéséről még nincsenek információk. A The Witcher 3: Wild Hunttal világsztárrá vált stúdió hírhedt az utolsó utáni pillanatban történő csúszásairól, és többször elmondták, hogy a Cyberpunk 2077 „akkor jelenik meg, amikor elkészül”, a játék törökországi kiadója mégis nemrég kiszivárogtatott egy 2019-es dátumot, de már a nyári, egyórás leleplezés láttán is sokan összesúgtak, hogy na, ennek sem kell már olyan sok idő, hogy végre kiadják. Ezeket a hangokat erősítette, hogy a CD Projekt RED saját bevallása szerint is elérte a fejlesztés alfapontját, azaz a játékba minden tervezett funkció bekerült, már csak a tesztelés van hátra. Szó mi szó, a GTA-kat fejlesztő Rockstar Gamest leszámítva talán csak ezek a lengyel srácok képesek arra, hogy egy játékbejelentéssel elüldözzék az adott időszakra tervezett programokat, így ha valóban jövőre akarnak kijönni a programmal, legkésőbb nyáron muszáj lesz jelezniük a premiert. Márpedig a Cyberpunk 2077-re van okunk várni: egy belső nézetű szerepjátékról van szó, ami a 2077-es év legerőszakosabb városában játszódik. Főszereplőnk, V egy amolyan megoldóember, aki a kibernetikus implantátumainak köszönhetően emberfeletti képességekkel bír – mindez azonban koránt sem mindig elég egy olyan világban, ahol egy szupererős műkar többet ér egy ember életénél. Hivatalos megjelenési dátum még nincs, de az ismert, hogy a játék PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra fog megjelenni.

Főoldali kép: Cyberpunk 2077 Facebook

Oszd meg!