Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

110 millió forint az új rekord: ennyiért kelt el Dénes Valéria festménye

A vártnál jóval magasabb összegért, 110 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján a 107 év lappangás után előkerült kubista remekmű – Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festménye.

Dénes Valéria festményének felbukkanása a magyar művészettörténet felbecsülhetetlen értékű nyeresége, amit jól mutat, hogy már az aukciót megelőzően beválogatták a 2020-as kubista kiállításra.

A 38 évesen, tüdőgyulladásban elhunyt festőnő életművéből alig több, mint egy tucat festményt ismerünk, eddig felbukkant művei 30-50 millió forint között találtak gazdára.

A belga Bruges városrészletét ábrázoló monumentális kép kikiáltási ára 36 millió forint volt, amiért drámai licitharc alakult ki. Telefonon és a helyszínen is rengeteg ajánlat érkezett, végül Dénes Valéria életművének legkiemelkedőbb darabja 110 millió forintért kelt el, amivel ő lett az első női festő az alkotásaikkal százmillió forint feletti leütési árat elért magyar festők csoportjában.

Dénes Valéria

Dénes Valéria: Bruges

Az árverésen 215 műalkotásra, köztük Scheiber Hugó, Kádár Béla, Gulácsy Lajos festményeire, a kortársak közül pedig Nádler István, Keserü Ilona és Bak Imre képeire is licitálhattak az érdeklődők.

Az aukció második legmagasabb áron megvásárolt műalkotása Vaszary János Virágcsendélete lett.

A tavaszi árverésen 50 tétel szerepelt, melyek közül többnél is komoly telefonos licitharc bontakozott ki. Az Iparterv-csoport tagjainak művei kiemelkedően szerepeltek az aukción: Nádler István Háromszög A/2 című festménye 7,5 millió, Jovánovics György gipsz reliefje 6,5 millió, Keserü Ilona Madzagírás című alkotása 6 millió, Bak Imre Clean, Pure c. alkotása 2,6 millió forintért talált gazdára.

A nemzetközi piacon is különlegesnek számít a páros aukcióvezetés. A Virág Judit Galéria tavaszi árverését Virág Judit és Kelen Anna közösen vezették, a tételek összleütési értéke közel 635 millió forint lett.

A magyar aukciós piacról és a legdrágább magyar művészekről korábban a Forbes is írt.

Ők a legdrágább magyar művészek

 

Oszd meg!