Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: rawpixel // Unsplash

Szupertelefonok, óriástévé és életmentő magyar okosóra – 10 tech-cucc, amire érdemes figyelni 2019-ben

A videojátékos listával ellentétben a kütyükkel kicsit bajban voltunk, mert a 2019-es év trendjeit majd csak a januári Las Vegas-i CES-en láthatjuk majd először – ennek ellenére összeállítottunk egy tízes listát azokról a készülékekről és megoldásokról, amelyek miatt 2019 már most izgalmas évnek tűnik.

Samsung Galax S10-széria / Note 10

Nem túlzás azt állítani, hogy a Samsung sokáig egyedüliként állta a sarat az iPhone-okat körülvevő vallásos imádattal szemben, jövőre pedig tízéves lesz a tavaszi zászlóshajó S-széria, amit menetrend szerint ősszel követ a Note 10. Habár ezek a készülékek nemcsak a megjelenéstől, de a hivatalos bejelentéstől is hónapokra vannak, a Samsung nem őrzi túl jól a titkait, így évek óta „hagyomány”, hogy decemberre már majdnem mindent tudunk arról, mi minden várható az új csúcsmobiloktól. A szivárgások tanúsága szerint az S10 mindjárt négyféle kiszerelésben lesz kapható: SM-G970 (Galaxy S10 Lite), SM-G973 (Galaxy S10), SM-G975 (Galaxy S10 Plus) – és SM-G977, ami teljesítményben mindegyik korábbi modelltípust maga mögé utasítja, de úgy tűnik, Ázsián és Amerikán kívül nem kerül forgalomba.

Erről a modellről egyébként nem tudunk többet, a többiről viszont már árak és méretek is napvilágra kerültek.

A Lite 5,8 colos kijelzővel érkezik, 128 gigabájt tárhelye lesz, és 669 fontba kerül majd (240 ezer forint); az S10 6,1 colos lesz, 128/512 gigás tárhelyet kap, 799/999 font fejében (290/360 ezer forint); az S10 Plus 6,4 colos panellel érkezik, 128/512/1024 gigás tárhelyű változatok lesznek elérhetők, ára pedig ennek megfelelően 899/1099/1399 font lesz (324/400/500 ezer forint) – visszasírjuk mi még a 300 ezres csúcsmodelleket! Technológia terén egyébként az 5G támogatása, a legfeljebb 6 kamera, valamint a kijelző mögé rejtett ujjlenyomatolvasó említendő, igaz, előbbit még nem sok helyen fogják tudni kiaknázni a vásárlók (köztük Magyarországon sem). Mivel az itt felsorakoztatott információk nem hivatalos forrásból származnak, érdemes őket óvatosan kezelni, de mivel januárban a CES, februárban pedig a Mobil Világkongresszus szolgáltat kitűnő alkalmat az új csúcsmobilok bemutatására, nemsokára talán többet tudunk majd. Annyi mondjuk bizonyos, hogy az S9-es széria az S8-ashoz képest kiskanállal mérte az újdonságokat, így ideje lenne valami nagyobb, érdekesebb termékkel előrukkolni.

iPhone XI, XII, X2… szóval az új iPhone-ok

Természetesen a nagy rivális Apple telefonjait sem hagyhatjuk le a listáról, mert bár az XS-szériát alig veszi valaki, a kaliforniai gyártó termékei még most is úgy élnek a köztudatban, mint drága, de megbízható kütyük, amiket ráadásul nem kell 1-2 év után lecserélni. Azt nehéz megmondani, hogy az Apple számított-e a jelengenerációs telefonok relatív népszerűtlenségére, de a következő évre minden bizonnyal úgy készülnek, hogy legyen értelme még egy milliókba kerülő keynote-ot tartani a cupertinói Steve Jobs Arenában. Míg a Galaxykról nagyon sok iparági pletyka kering, ezeknek volt idejük beérni, hiszen az S9 és S9 Plus már tavasszal megjelentek, addig

az iPhone XS-sorozat csak idén ősszel startolt el, azaz még nagyon korai jóslatokba bocsátkozni.

A csúcskategóriás modell OLED-kijelzője, a még erősebb chipset és a 3D Touch száműzése mondjuk már most biztosnak tűnik, ahogy az USB Type-C csatlakozó is, de szintén elvárás a gyártó felé, hogy ugyan rejtsék már el az ujjlenyomatolvasót a kijelző mögé, és ha eddig nem sikerült megszabadulni a csúnya médiaszigettől (tudjátok, az a képbe lógó sáv a mobil tetején, rajta a kamerával), akkor 2019-ben talán ezt a feladatot is abszolválni kéne. Az Apple nincs könnyű helyzetben, régen ők diktálták a trendeket, mostanában viszont csak követik azokat, holott a vállukat terhelő felelősség nem csökkent – minden ősszel milliók kíváncsiak az új mobilokra, és sokuk már nem az első szeptemberi bemutatót fejezi be mély, öblös sóhajjal. Hallod, Tim, ideje újra robbantani!

Kép: freestocks.org // Unsplash

Az Apple jövőre muszáj, hogy előrukkoljon valami újjal – Kép: freestocks.org // Unsplash

8K-s OLED és MicroLED tévék

Bár a 4K-s felbontás is csak az elmúlt két évben terjedt el, máris itt a kihívó: a 8K-s kijelzők 7680 x 4320 pixel megjelenítésére képesek, ez a 4K-s felbontás négyszerese. Ebben a minőségben egyelőre nem sok tartalom érhető el, bár Japánban már elindult az első 8K-s sportcsatorna, ezzel is előkészítve a terepet a 2020-as tokiói olimpia minden eddiginél látványosabb közvetítései számára. Ugyan már most is kaphatók 8K-s tévék, az eddigi leglátványosabb eredményt az LG érte el az IFA-n bemutatott 8K-s OLED tévéjével. Az OLED a jelenlegi legszebb képet adó technológia, ami a folyadékkristályos eljárásokkal szemben valódi feketét képes megjeleníteni. Ezt úgy éri el, hogy szerves diódákból épül fel, amelyek képesek fényt kibocsátani, így nincs szükség külön háttérvilágításra. Ennek köszönhetően a kontrasztarány kiváló, és mivel színreprodukcióban is jeleskednek a panelek,

a HDR tartalmak szinte életre kelnek rajtuk.

Az LG által bemutatott 88 colos prototípus ugyan még nem kapható, de a gyártó meg van győződve a 8K és az OLED sikeres házasságáról. Amennyiben az első ilyen tévé feltűnik az áruházakban, az minden bizonnyal horribilis ára és a kevés 8K-s tartalom ellenére is padlóra ejti majd a látogatók állát. És akkor a még erősebb fény kibocsátására képes, szervtelen diódákat használó MicroLED-ről még nem beszéltünk, pedig az LG egy ilyen kijelzőt is bemutatott. A MicroLED még az OLED-nél is erősebb fény kibocsátására képes, így a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak minden korábbinál látványosabbak lehetnek – egy biztos, izgalmas korszak elébe nézünk.

Kép: LG

A 8K-s OLED tévé tényleg döbbenetes képet ad – Kép: LG

Az 5G, és amit magával hoz

Az 5G nem kimondottan kütyü, bár azok legújabb generációjához bizony elengedhetetlen megoldásról van szó: ez egy új hálózati szabvány, amit 2020-ban vezetnének be világszerte, de egy tucat amerikai városban már most is üzemel, cirka 70 dolláros havidíj fejében, az első 5G-s telefonok pedig csak 2019-ben jelennek majd meg. Az 5G nemcsak abban jobb a most elterjedt 4G-nél, hogy a maximális sebességet 5 Gbps-re emeli, hanem energiafelhasználás terén is gazdaságosabb, azaz egy 5G-s telefon egy mostani modellnél sokkal nagyobb szélsáv ellenére is tovább bírhatja ugyanazzal az aksival, de ezen túl is mutat pár trükköt, például több százezer vezetéknélküli kapcsolatot tesz lehetővé, és megnöveli a lefedettséget is.

Az 5G-t elsősorban nem is mobilnetezésre fejlesztik, arra már a 4G is bőven elég, hanem a dolgok internete (Internet of Things, röviden IoT) és az egymással folyamatosak kommunikáló hálózati eszközök (pl. önvezető autók) miatt van szükség a bevezetésére.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a késleltetése is sokkal jobb a 4G-nél, így játékra, e-sportra is alkalmas lehet.) Ezeket a modern technológiákat a 4G nem bírja el, az 5G viszont köszöni, remekül elvan velük – és mivel jövőre már lesznek 5G-s mobilok is, a szerencsések akár 2019-ben is villoghatnak ezzel a nem mindennapi teljesítménnyel. Ezek egyébként külön kategóriát érdemelnének, nem beszélve az olyan IoT-holmikról, amik végre előnyét élvezik az 5G-nek – mindazonáltal az igazi kütyühullám csak 2020-ra várható, az akkori CES viszont már most biztos, hogy tele lesz okosvackokkal, amik nemcsak a mobilunkkal, de mikrónktól kezdve az okosvécéülőkénkig mindennel kommunikálnak majd.

Kép: NASA // Unsplash

Az 5G mindent mindennel összeköt – Kép: NASA // Unsplash

Microsoft HoloLens 2

A Microsoft HoloLens 2015-ben jelent meg és vált a kiterjesztett valóság alfájává és omegájává – hogy aztán a 3 ezer dolláros ára, valamint Satya Nadella „csak nagy cégeknek szánjuk” üzletfilozófiája végül legendásan ritkává és elérhetetlenné tegye az egyébként valóban előremutató készüléket. Olyannyira nem lehet találkozni ezzel a kütyüvel, hogy az előző munkahelyemen e-mailt kaptam egy vállalkozótól, aki százezer forintért tette volna a fejemre a HoloLenst; mondanom sem kell, elutasította a nagyvonalú ajánlatot. Az eltelt években történt egy s más: a kiterjesztettből kevert valóság lett belépett a piacra a HP, az Acer és a Dell is, a Microsoft viszont nem adta fel a HoloLens terveit, és

folyamatosan dolgozott egy új változaton, ami jövő év elején látna napvilágot, bár bemutatására mindeddig nem került sor.

Sokat nem tudunk a HoloLens 2-ről, annyi viszont bizonyos, hogy a Microsoft szeretné az megfizethetőbbé tenni a szemüveget annak híres-neves elődjénél. Várható továbbá a sokat kritizált képarány növelése, valamint a kényelmesebb kivitelezés, mert jelen állapoában az első modell nemcsak ára, hanem abszolút nem ergonomikus kialakítása miatt sem igazán átlagfelhasznáó-barát. Mi tagadás, erre szükség is volna, mert már vannak trónkövetelők, a közösségi finanszírozással támogatott ANTVR MIX-ről a már kapható Forbes Next különszámban is írtunk.

Kép: Microsoft

A HoloLens nemcsak a szórakozást, de az ipart is megváltoztatná – Kép: Microsoft

Oculus Quest

Nemrég mi is írtunk a virtuális sisakok jelenlegi helyzetéről, és megemlítettük az Oculus Go nevű készüléket is, amihez nem kell sem telefon, sem számítógép, de még játékkonzol sem – csak a fejünkre tesszük és heló, másik világ! Ennek a terméknek a továbbfejlesztett változata az Oculus Quest, mi tavasszal jelenik meg és 399 dollárba kerül majd. A Questhez jár két vezeték nélküli irányító is, így a vásárlók szabadon tevékenykedhetnek a virtuális térben. A Questet három játékkal hirdeti az Oculus: a Moss egy cuki egeres mese gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek, amit egyelőre csak PlayStation VR-on lehet kipróbálni, de tavasszal a Quest kínálatának is részét képezi majd; a The Climb egy hegymászós játék, amiben szó szerint meg kell kapaszkodnunk a poligonokból épül sziklákban, drótokban, akármikben; a Vader Immortal egy Star Wars tematikákjú VR-játék – és ezzel talán mindent el is mondtam. A Quest a Góhoz hasonlóan szemenként 1600 x 1400 pixeles felbontást kínál, a szoftverek futtatásáért pedig egy Qualcomm Snapdragon 835 felel majd. Jómagam ugyan nem hiszem, hogy ez lenne a VR-szféra megmentője, de az biztos, hogy érdekes készülék lesz, amire több külsős tartalomgyártó is készít majd anyagokat.


Az Oculus Quest a jövő útja

MAP Health Watch

A MAP Health Watch több okból is kitűnik a lista többi tagja közül. Egyrészt ez az egyetlen egészségügyi kütyü, másrészt magyar fejlesztésről van szó, amire IndieGoGón gyűjtöttek volna 150 ezer dollárt – ebből másfél év után cirka 104 ezer jött össze, de annyi baj legyen, az óra így is el fog készülni. A 150 ezer forintért előrendelhető MAP Health Watch EKG, PPG, gyorsulásmérő, hőmérsékletmérő és bőrfigyelő szenzorokkal is fel van szerelve, hogy azonnal riaszthasson, ha a viselője szervezete szokatlanul viselkedik. A fejlesztők elsősorban szívelégtelenségek egyébént nehezen észrevehető tüneteinek észlelésére és szívinfarktus megelőzésére találták ki a MAP-et, mindez azonban még nem lenne elég az életmentéshez: ehhez elkél egy profi orvoscsoport is, akik a hét minden napján, 24 órában várják a riasztásokat. Ha az óra egy felhasználó kezén beriaszt, akkor már úton is van a segítség. A MAP már nyáron meg kellett volna jelenjen, a gyártással nem is volt semmi baj, de a háttérszolgáltatás elindítása a GDPR kompatibilitás miatt megcsúszott, így inkább az órák kiküldését is elhalasztották a fejlesztők. Most úgy áll a helyzet, hogy 2019 tavaszán kerül forgalomba az egyébként kifejezetten esztétikus óra.

Kép: MAP // IndieGoGo

Nemcsak jelzi az infarktust, életet is ment – Kép: MAP // IndieGoGo

Hajlítható telefonok és tabletek

Ez sem egy kütyü, hanem inkább egy feltörekvő kategória. A nagyok közül elsőnek a Samsung mutatta be saját fejlesztését, ami egy kettéhajtható phablet – megjelenés és ár nincs, sokan csak Galaxy X-ként hivatkoznak rá, de van némi esélye a 2019-es premiernek. Egyre több gyártó is elindult ebbe az irányba az utóbbi hónapokban: a Huwaei egy 5G-s készüléken dolgozik, ami elöl 5 colos, hátul és a gerincén pedig 8 colos – ha hihetünk a pletykáknak, a Mobil Világkongresszuson mutatják majd be; az LG is fejleszt ilyen készüléket; a Motorola brandet gondozó Lenovo állítólag visszahozná a kettébe hajtható Razr-szériát; az Apple-nek is van egy ilyen szabadalma. Szóval nehéz megmondani, tényleg 2019 lesz-e a hajlítható mobilok első éve, de nem elképzelhetetlen a dolog, a technológiának pedig nagyon is sok felhasználási lehetősége van – nekem elsőre a notebookok ugranak be, illetve a laptop-tablet hibridek, ezek a ma is kicsit esetlen készülékek sokat profitálhatnának egy olyan kijelzőből, ami szabadon hajtogatható.


A Samsung bemutatja az összehajtható telefont

Atari VCS

Az Atari 2600 volt az első olyan videojáték-konzol, ami valóban világsikernek számított, a gyárt viszont az 1983-as nagy amerikai videojáték-válság áldozatává vált, és nem is tudott visszakapaszkodni az 1985-ös, Nintendo által újraindított iparág élvonalába. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne emlékeznének rá a játékosok: az IndieGoGón forrást gyűjtő Atari VCS 2956 százalékkal lépte túl a kívánt keretet, a megjelenés pedig jövőre várható. A minikonzol tele lesz régi ataris klasszikusokkal, de Linux-alapú operációs rendszere miatt új játékokkal is lehet majd szórakozni rajta. A klasszikus Atari joystick természetesen a csomag részét képezi majd, de lesz egy modernebb kialakítású kontroller is a géphez, biztos, ami biztos. Előrendelni 329 dollárért (93 ezer forint) lehet, ami mondjuk nem kevés, de hát na, a nosztalgiának ára van.

Kép: Atari VCS

1977 után visszatér a legendás játékgép – Kép: Atari VCS

Az új Xbox-konzolok

Oké, a nextgen-konzolok egy olyan téma, amit már körüljártunk a Forbes.hu-n, azóta viszont újabb információk szivárogtak ki a Microsoft legújabb játékgépeiről, melyekből ezek szerint nem kettő és nem három, hanem mindjárt négy is boltokba kerül, méghozzá 2019 és 2020 között. Utóbbi esztendőre datálják a valóban újgenerációs gépeket, jövőre viszont érkezhet egy optikai meghajtó nélküli, olcsó, energiatakarékos, streamelt játékokat futtató modell (Mavercik a munkacíme), valamint

az Xbox One is kaphat egy minden eddiginél kompaktabb változatot, ebben viszont még értelemszerűen lesz lemezmeghajtó.

Utóbbi nem tűnik olyan érdekesnek, az Xbox 360-ból is háromféle kiszerelés volt kapható (nem beszélve az adott korszak modelljeinek ilyen-olyan változtatásokon átesett saját szériáiról), a streamelős Xbox igencsak érdekes ötlet, mert egy ilyen kütyühöz bizony nagyon komoly sávszélesség kell, nem beszélve a jó eséllyel havidíjas rendszerben elérhető játékok mennyiségéről és minőségéről. Bár mindez nem hivatalos információ, ha lesz ilyen gép, úgy vélem, csak az Xbox One és az Xbox 360 bizonyos játékai lesznek elérhetők rajta, és inkább amolyan piaci teszt lesz, semmint komoly sikervárományos üzleti húzás. A streamelés egyérelműen a jövő útja, ahhoz viszont, hogy minden klasszikus játékkonzol eltűnjön a piacról, még nagyon sok víznek le kell folynia a Dunán.

Kép: Glenn Carstens-Peters // Unsplash

Már jövőre megjelenhet az első új Xbox – Kép: Glenn Carstens-Peters // Unsplash

Főoldali kép: rawpixel // Unsplash

Oszd meg!