Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10 éves francia pezsgők 50 ezrekért: #10yearchallenge. A legjobbakat reggeliztük, most elmondjuk, milyenek

A legtöbb champagne-ház kizárólag a legjobb évjáratokban készít évjáratos (vintage) pezsgőt, nem csoda, hogy ezek árának határa a csillagos ég – miközben az eltarthatóságuk jóval rövidebb is lehet, mint a boroké. Szóval nagyon nem mindegy, mire adja ki pénzét a borértő. A tízedik Vince Budapest első napján tízéves champagne-okat, a rendezvény második reggelén pedig az elmúlt húsz év jó évjáratainak francia pezsgőit kóstoltuk és véleményeztük a finn Essi Avellan Master of Wine és Márkus György pezsgőszakértő vezetésével. A 12 kóstolt tételből a legjobb 6-ot, az itthon is elérhetőket mutatom.

Először is, aki a csúcsra hajt, annak a jó évjáratok közül is a legjobbakat érdemes választania – persze, csak ha meg tudja és akarja fizetni. De mi számít jó évjáratnak egy champagne esetében? Azt hihetnénk, egyszerű a kérdés, a szőlőtermés szempontjából az időjárás nem szubjektív dolog, mégsem mindenkinek tetszik ugyanaz, illetve a termelők (néha több száz év alatt kiforrott) stílusába sem mindig ugyanaz passzol.

Abban a többség egyetért, hogy 1998 és 2008 kivételes évek voltak Champagne-ban. Ez nemcsak azt jelenti, hogy csodálatos italok készülhettek azokból az évekből, hanem azt is, hogy hosszan érlelhető, akár 15–20 évig is élvezetes italokra számíthatunk a legjobb termelőktől.

1998 és 2008 a kedvenc évjárata például a Veuve Clicquot és a Perrier-Joulet pincemestereinek, de például a Ruinart-nál Frédéric Panaiotis nem tartja egyértelműnek a csodát, szerinte a stílus a Ruinart italaihoz kevésbé illik. Ő azt mondja, 1999 volt a csúcs, blanc de blancs-nak (kizárólag fehérszőlőből készült pezsgő) 2002, 2004, 2007, 2010 és 2013 voltak a legalkalmasabbak, a pinot noir kékszőlővel készülő pezsgőknek 2008 és 2012. A kóstolót vezető Avellan és Márkus, akik egyébként mindketten évek óta a pezsgővilágbajnokság (CSWWC) zsűritagjai, 1998 és 2008 mellett egyértelműen kiálltak, és 2004-et is jó évként említették.

Márkus György és Essi Avellan két reggel kóstolt és kóstoltatott (Fotó: Vince Budapest)

A 2012-es év Champagne-ban tele volt kihívásokkal, ennek ellenére a most is kóstolt végeredmény kiváló. Ráadásul néhány ház remekül ráérzett, hogy az akkoriban még nem különösebben népszerű nagyméretű magnumpalack (1,5 literes) ideje mostanra eljön – a fogyasztók elkezdik felismerni, hogy a nagyobb méretű palackokban fejlődött pezsgők élvezetesebbek, mint a hagyományos palackban készültek. A lentiek között jó néhány ilyen is szerepel.

A kóstolt tételeket Essi Avellan válogatta össze a Vince Budapest szervezőivel. A lenti az én szubjektív sorrendem, a pontszámok a szubjektív pontszámaim a hagyományos 100 pontos borértékelési skála alapján.

1. Palmer Brut Vintage 2008 Magnum

Mi ez? A Palmer nem egy közismert ház, bár hazánkban már megjelentek tételei. Gyönyörű helyeken – egyben kiváló termőterületeken – dolgoznak, és csak a legjobb alapanyagot forgalmazzák saját nevük alatt. Szeretik a nagyobb palackokat, sok italt magnumba (is) töltenek, mint a kóstolón felbontott tételt is.

Milyen? Fele-fele arányban chardonnay és pinot noir szőlőből készült. Visszafogott illat jellemzi, a kortyban a klasszikus champagne vonal, megfelelő teltséggel és arányokkal. Aromatikáját illetően toastos-élesztős jegyek, fehér húsú alma, körte és barack jellemzi. Tűzköves, szép savak, ásványosság. Lendületes ital, visszafogott, mégis sajátos karakterrel, bármikor szívesen választanám, venném, innám. 91 pont.

Mennyiért? Itthon jelenleg épp csak a 2009-es vintage érhető el, az sem magnum méretben. Ennek ára 21 300 forint. A 2008-as magnum átlagosan 94 euróért megrendelhető.

2. Paul Bara Special Club 2008

Mi ez? Barát már kevésbé kell bemutatni. Chantale, a mai tulajdonos igazi pionírja az újkori champagne-boomnak, és már az apja, Paul Bara is fontos, innovatív arc volt a francia vidéken. A ház mai pincemestere, Christian Forget gyakori vendég Magyarországon, hiszen ő segített és segít a mai napig a somlói Kreinbacher Birtok céljainak megvalósításában.

Milyen? A vidék legmelegebb területeiről, kizárólag Grand Cru-ről szüretelték. 70% pinot noir, a többi chardonnay (a pince tételeire általánosan jellemző a magasabb pinot noir arány). Kitölti a szájat, gazdag, hosszú. Fejlett, több barna alma, sárgahúsú alma és barack bukkan fel benne, az előzőhöz képest ez inkább képviseli a klasszikus champagne vonalat. Aki a pezsgővilágbajnokságon zsűrizik, erre a borra is csak azt mondja: „very good for what it is”. 92 pont.

Mennyiért? 21 800 forint

3. Veuve Clicquot La Grande Dame Brut 2008 Magnum

Mi ez? Világszerte ismert brand, a sárga címke minden champagne-kedvelő gyakran látott ismerőse. Ez a tétel viszont más, mint a többi, jól kiszámítható, a minőséget stabilan hozó (ezzel egy idő után kicsit unalmassá is váló) VC tétel. Ez ugyanis egy új stílus első darabja, hiszen először ennél a bornál alkalmaztak 92%-ban, ilyen jelentős mértékben pinot noir-t a házasítás során, másrészt az volt az új főborász, Dominique Demarville első évjárata. Ezzel a megjelenésében, nevében, és a pinot noir többség miatt struktúrájában is erős tétellel Demarville az egykori Madame Clicquot előtt szeretne tisztelegni.

Milyen? 92% pinot noir, 2% chardonnay, 6 gramm dozázs. A kékszőlő mellett a magnumpalack is megadja a korty vaskosságát, a hosszát, teltségét, ugyanakkor az erős savgerinc egyensúlyban tartja. Friss és citrusos, de nem kesernyés és harsány. A buborékok aprók és mousse-szá állnak össze. Hosszú életű ital lesz. 94 pont.

Mennyiért? A hagyományos palack (0,75 liter) ára itthon 43 500 forint körül mozog. A magnumpalack kicsit több utánajárást – és kiadást – jelent, de rendelhető.

4. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004

Mi ez? A ház mindig is a saját útját járta a borvidéken. Az alapító Charles Heidsieck – akit mindenki csak Champagne Charlie-nak hívott – volt az első, aki a keresztnevét is ráírta címkéire, kalandos figurája ma is megjelenik a márkakommunikációban. A palackok egyedi formáját egyébként a kőfejtőből kialakított pincére jellemző kürtők, a crayére-ek inspirálták.

Milyen? 2004 nagyon meleg év volt Champagne-ban, ennek megfelelő kihívásokkal. Ez a tétel ezért is igazán telt, a kóstolt sorban a legbujább. Érett alma, barack, körte, talán még birs is és fűszerek is kiérezhetők belőle. Vajas toastosság, élesztős jegyek. Egy nagy pezsgő, önmagában egy fogás lehet egy vacsorasorban. 95 pont.

Mennyiért? 60 000 forint (0,75 liter).

5. Piper Heidsieck Rare Millésime 2002

Mi ez? A Charles Heidsieckkel azonos tőről fakadó, és 2011 óta azonos tulajdonosi körben lévő Piper egykor Marilyn Monroe kedvenc itala volt, de tavaly is ott volt az Oscar és Cannes vörös szőnyegein. A Rare nem csak csomagolása miatt emelkedik ki a portfólióból.

Milyen? A magasabb, 9,5 gramm per literes dozázs és a 70% chardonnay teszi kerekké. Parfümös vonal, illatban és a kortyban is, sok virágos jeggyel. Teltség társul mellé, de azért nem olyan zabolátlan, mint például a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004. Kerek, vaníliás-toastos kekszes illat, a kortyban a pörkölt magvas jegyek domborodnak. 96 pont.

Mennyiért? 53 000 forint (0,75 liter).

6. Dom Pérignon 2008

Mi ez? A Moët & Chandon almárkája, amely kizárólag vintage champagne-t készít, és kizárólag a jó évjáratokból. A 2008-as tétel 2018 végén került forgalomba, és érdekessége, hogy két pincemester nevét is viseli, hiszen épp váltás van a ház élén. Az alkalomból egy különleges címkés kis szériát is piacra dobtak a leköszönő Richard Geoffroy és a most kinevezett (de 15 éve folyamatosan mellette dolgozó) Vincent Chaperon tiszteletére.

Milyen? Az évtized legjobb Dom Pérignonja Márkus György szerint. Hosszú, arányos, krémes. Kell neki kis idő a pohárban, hogy kinyíljon. Fele pinot noir, fele chardonnay (ahogy az a DP-nél lenni szokott), a dozázs visszafogott 5,5 gramm. Érett gyümölcsök, szép fehér húsú őszibarack, érett alma. Nagyon hosszú a korty. Jól érlelhető, jó potenciál, van még jó pár éve, amíg élvezetes marad. 97 pont.

Mennyiért? 57 990 forint (0,75 liter).

Oszd meg!