Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületein kutatta fel a legjobb minőségű kakaóbabokat Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonosa, hogy aztán itthon csokoládét gyártson belőle. Nem mindig volt veszélytelen az utazás.
Mi történt? Sok évnyi kutatást és utánajárást követően ma debütál a magyar chocoMe (Forbes, 2016/3) high-end márkája, az Atelier, amelynek csokoládéit bean-to-bar, vagyis a kakaóbabtól a tábláig rendszerben készítik. Ezt azt jelenti, hogy a teljes gyártási folyamat, a kakaóbab beszerzésétől egészen a végső csokoládétermékig egy manufaktúrában történik, és minden műveletet kézzel végeznek.
Mennyibe kerülnek majd a csokoládék? A mostani első kollekcióban 15 különleges csokoládéval jönnek ki, amelyek Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár öt különböző termőterületéről származó ritka és nemes kakaóbabból készültek.
Az 50 grammos táblás csokoládék ára 2 590 és 3 590 Ft között mozog, a termőterület és az ízesítés függvényében. A 100 grammos drazsé termékek 4 490 és 5 490 Ft között lesznek elérhetők, szintén a termőterületek függvényében. A bean-to-bar csokoládék ára összességében körülbelül 10-20%-kal magasabb, mint a ChocoMe standard portfóliójában található termékek ára, mondta a Forbes.hu-nak (a cég üzeméről korábban itt írtunk). A 2010-ben alapított vállalkozás évente 100 tonna csokoládéterméket állít elő, melyeket közel 1500 partnerüzlet forgalmaz világszerte, jelenleg 28 országban.
Előzmények. Gábor a világ legeldugottabb területein kutatott a kakaóbabok után. „2017-ben elindultam, hogy megtaláljam a tökéletes kakaóbabokat termő területeket. Elutaztam a Karib-térség több országába és Nicaraguába, ahol több különböző kakaóültetvényt látogattam meg.” Bár Nicaraguából az akkori politikai helyzet miatt menekülniük kellett, ezek az utak mélyen megérintették. Szerette volna elérni a csokoládékészítés csúcsát, ami bár világszinten is újdonságnak számít, valójában az alapokhoz való visszatérést jelenti, a legősibb technológiák alkalmazásával.
Milyen ez a piac? A bean-to-bar csokoládégyártás a Rózsavölgyi Csokoládénak köszönhetően (Forbes, 2019/12) kb húsz éve jelen van Magyarországon is. Mészáros Gábor szerint hazánkban a bean-to-bar mozgalom, illetve az ilyen típusú csokoládék ismertsége még mindig alacsonyabb szinten van, mint Amerikában vagy Nyugat-Európában, ahonnan a mozgalom elindult. Bár Magyarországon a lakossághoz viszonyítva viszonylag magas a bean-to-bar csokoládékészítők aránya régiós összevetésben, még mindig rengeteg tennivalónk van annak érdekében, hogy a fogyasztók jobban megértsék a bean-to-bar csokoládékészítés lényegét.
Gábor azt mondja, jelenleg mindössze néhány száz bean-to-bar csokoládékészítő van világszerte,
szemben a több tízezer olyan csokoládékészítővel, akik nem a kakaóbabból állítják elő a végterméket.
Ez a néhány száz készítő is különböző technikákat alkalmaz, más elveket követ, és eltérő alapanyagokkal dolgozik. A ChocoMe Atelier fő ismérve, hogy kizárólag a legjobb minőségű kakaóbabbal dolgoznak, és mindössze két összetevőt használnak, a kakaóbabot és a cukrot. Kizárólag akkor adnak hozzá kakaóvajat, ha az a viszkozitás szempontjából szükséges.