Narancsbor, pét-nat, vermut, ha lehet, biodinamikus. Mostanában rengeteget hallunk róluk, főleg az első kettőről, de gyakorlatilag csak pár előremutató borásznál, étteremben és borbában találkozunk velük. Ugyanakkor az újra nyitott borbárokban, a kiváló Michelin-csillagos éttermekben, Berlin, New York és Ausztrália hip helyein és már pár hazai ponton is ezeket kínálják. Mik ezek és melyikkel nem fázol rá? 5+1 példa Közép-Európából.
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/osztrak-640x480.jpg)
Az aktuális, júliusi Forbesban több más szlovák-magyar, osztrák-magyar, cseh-magyar határ menti borászatról, étteremről és borról is olvashatsz!
Mi az a narancsbor? A narancsbornak semmi köze a narancshoz, a koktélokhoz, sőt a narancsbőrhöz sem. Ez egy fehérszőlőből készülő fehérbor, az elkészítés módjában és végeredményben különbözik az összes többi jól ismert fehérbortól. De nincs benne semmi hókusz-pókusz. A leszüretelt szőlőt bogyózás után zúzzák, majd – és itt jön a csavar – a levét a szőlő héján hagyják, így erjesztik. Legalább néhány napra, hétre, esetenként akár egy egész évre is rajta hagyják. A szőlő héjából színanyagok, plusz ízek, zamatok, oldódnak ki a lébe, így növelve a majdani bor élvezeti értékét.
Ezeket a borokat általában nem szűrik palackozás előtt, hogy a zamatok a lehető legteljesebb mértékben megmaradjanak. Ez ránézve is látszik, tapasztalatlan fogyasztók zavarosnak, hibásnak gondolhatják a narancsborokat. Valójában ez egy természetes borkészítési mód, amit a modernkori igények miatt hanyagol a borszakma egy része – például, mert a vásárlók furcsán néznek minden borra, ami nem csillog kristálytisztán.
Hajrá, üljetek le, és tegyetek próbát! Már bőven elérhetők Magyarországon is, és egyre több köztük a magyar bor.
És mi az a pét nat? A rendes polgári nevén pétillant naturel valójában nem újdonság, előbb létezett, mint a klasszikus pezsgő, bár csak az utóbbi pár évben kezdett el újra terjedni. Készítése során a bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. És míg egy méthode traditionnelle hagyományos pezsgőt degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, élesztő, addig a pét-natnál erről szó sincs. Egy korábbi cikkben kicsit bővebben is írtam ezekről, ajánlottam is párat:
Ezt isszuk mi, trendszetter borsznobok idén nyáron
És hogy jön ide a vermut? Ez is kezd megint befutni, már olyat is ismerek, aki budapesti lakásában, maga próbál vermutot készíteni, gondolhatjátok, hogy akkor mi megy a vállalkozó kedvű borászaink pincéiben!
A vermut, azaz az ürmösbor is bor, de fűszerekkel, gyógynövényekkel együtt érlelik és tömény alkohollal (likőrrel) erősítik. Készítői eredetileg a rossz borok gyengeségeit akarták elfedni a sok macerálással, viszont ma már sokszor a legjobb alapanyagból készül. Egy közeli osztrák példányt ajánlok lent. Lássuk!
1. Bott Frigyes Just enjoy! Tramini 2018
Mi ez? Biodinamikus borász Révkomáromból, illetve a közeli Muzsla-hegyről. Frigyes azonban még onnan is az egyik legkiválóbb magyar borász, mégpedig a biodinamikusok vegyszermentes nehezített pályáján. Bővebben friss cikkemben:
Extra kockázatokat vállal, csak a saját feje után megy, mégis mindenki szereti, amit ez a szlovákiai magyar borász csinál
A biodinamikus egy – és akkor nézzük a 3 italhoz kapcsolódó +1-et –, a bionál sokkal szigorúbb és komplexebb növénytermesztési, gazdálkodási és termelési módot takar, ez a létező legtermészetesebb, tisztább, nemesebb gazdálkodási műfaj. Egyáltalán nem feltétele a narancsborok készítésének, de kapcsolódó, a természetességet megcélzó filozófia, szóval gyakran kéz a kézben jár egyik a másikkal.
Milyen? Ez a bor szűretlen, vaskos, már-már narancsboros, nem a sokáig héjon tartott vastag fajta, de a fenolosság megjelenik benne. Sem én, sem maga Bott Frigyes nem szereti a traminit, ezt a bort viszont mindketten. Ásványosság, jó savak, a fantázianeve: Just Enjoy. Narancsbor szempontjából kezdő fogyasztóknak ajánlom.
Mennyiért? 18 EUR
2. Johannes Zillinger Riesling Numen 2017, Ausztria
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/riesling-numen-zillinger-2015_14449_zoom-640x188.jpg)
Mi ez? Johanes Zillinger 1980-ban született, 1995-ben rúgott be először, 2000-ben készített először bort, és 2012-ben vette át apja 28 éve organikus farmját, hogy a biodinamika által még magasabb szintre emelje.
Milyen? A rajnai rizling bogyókat szüret után pár napra magukra hagyták kicsit, aztán kíméletesen kipréselték, majd egy évig a héján hagyták a szőlő levét, végül szűrés nélkül palackozták a narancsbort. Minerális, egészen elegáns, gyümölcsös, komplex lett az eredmény. Tiszta, elegáns, jó.
Mennyiért? 30 EUR
3. Beck Welschriesling Bambule! 2017
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/welschriesling_bambule3-640x200.jpg)
Mi ez? 15 hektáros családi borbirtok Judith Beck vezetésével, Gols környékén, biodinamikus gazdaság. A Bambule! nevű termékcsalád (készül ilyen név alatt pét nat és más szőlőfajták csendes bora is) azt jelenti, tombolás. Judith számára, már ami a borkészítést illeti, ez a lehető legkevesebb beavatkozást, a kén minimalizálását jelenti.
Milyen? Olaszrizling. Jó, karakteres bor kis cseres-tanninos, citrushéjas utózízzel, olyan, amilyennek egy narancsbornak lennie kell. 13%-os alkoholtartalma nem feltűnő, de azért hűtsük be alaposan, úgy kellemesebb.
Mennyiért? 21,5 EUR
4. Ploder-Rosenberg Cuvée Fejro 2015, Steiermark
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/orangewinefejro-640x186.jpg)
Mi ez? Stájerország délkeleti részén ők is biodinamikusan működnek, a borokat is a lehető legtermészetesebb módon készítik. Alfred Ploder a szőlész-borász, Maria Ploder az üzleti vonalat viszi, mellettük pedig egy jól szervezett csapat áll, amelynek már a Ploder család újabb generációja is része.
Milyen? Sötét, teás szín, 13% feletti alkoholtartalom, izgalmas és intenzív illat, kandírozott narancshéjas. A korty picit több sava és aromatikát elbírna, de nem rossz. Különlegessége, hogy egy alig ismert német szőlőfajta, a Souvignier gris adja a 75%-át, mellette van még kis chardonnay és sauvignon blanc is.
Mennyiért? 52,7 EUR
5. Strekov1075 Rozália 2018
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/strekovcikk2019-640x480.jpg)
Strekov1075 a 2019 júliusi Forbes-ban
Mi ez? Pét nat! Sütő Zsolt (a nyitóképen) pedig a Strekov1075 tulajdonos-borásza, róla és nem mindennapi eredményeiről kétoldalas cikket olvashatsz az aktuális, júliusi Forbesban!
Milyen? „Ez olyan vad, még nekem is félelmetes volt iszogatni, buborékos ecetnek hívom” – mondja boráról a borász. Tényleg vad: élénk rózsaszínű, habzik, vastagon üledékes (a használati utasítás szerint bontás előtt felrázandó), ízében viszont nagyon gyümölcsös, málnás és savanyú, tényleg, mint a málnaecet. Saint Laurent szőlőből, nyárra remek, szódával vagy anélkül.
Mennyiért? Kisker ár kb. 4–6000 Ft
+1. Vermut! Andert Wermutlich Rot
![](https://forbes.hu/wp-content/uploads/2019/07/wermutlich-andert-c-640x193.png)
Mi ez? Biodinamikus vermut Pomogyból. Őrület! Az Andert birtok a vermut készítéséhez használt gyógynövényeket is saját birtokán, a biodinamikus védjegy, a Demeter előírásai szerint termeszti.
Milyen? Zweigeltből készült. Rubinpiros (de létezik fehér és rozé verzióban is), aromatikája visszafogott, de gyümölcsös-cseresznyés tónusú, a műfajtól elvárható kellemes kesernyésséggel, keserű csokis ízekkel. Az ellen, hogy tűző napon, a medence szélén igyuk, csak a 16%-os alkoholtartalom szól. Az esti grillparty előtt viszont egy darab jéggel szuper aperitif (pont így kínálják pl. a két Michelin-csillag kategóriás burgenlandi Gut Purbach étteremben).
Mennyiért? 25 EUR
Nyitókép: Orbital Strangers