Támogatói tartalom

Kanyargások hegytől hegyig

Noszvaj

M3-as autópálya
Budapesttől 1 óra és 45 perc
Távolság: 141 km

Megérkezni Noszvajra

A Bükkalján bújik meg az ország egyik legbájosabb települése, ami önmagában egy komplex, külön világ. Ha akarjuk, test- és lélekpihentető teljes kikapcs, ha akarjuk, túraparadicsom, vagy épp gasztronómiai célpont az Eger melletti borászatokkal kiegészülve. Magyarország legjobb levegőjű települése tökéletes hétvégi úticél, már az oda vezető út miatt is: a Bükk kanyargós, fák ölelte útjain élvezet a vezetés az új Mercedes E-osztállyal, a völgybe finoman beérkezni pedig már önmagában megérkezés.

Mi folyik Noszvajon? – jut elsőre az eszünkbe, beérve az édes kis falusi házakkal teli főutcára. A sikertörténetét a Nomád Hotellal megalapozó községben ugyanis ma már egymást érik a „cuki helyek”, az egyik sarkon delikát, a másikon a Csendülő, Csernus Imre Pinterestbe illő kávézója, nem sokkal arrébb szépen gondozott kertek, háztáji gazdaságok. Mindezen keresztülvezetve jutunk el Síkfőkútra, Noszvaj üdülőövezetébe, ahol aztán tényleg tátva marad a szánk. Extrém szálláshelyek, lombházak, kabinok, mesébe illő házikók sorakoznak egymás után. Az lehet az érzésünk, hogy ezt a falut bizony jól kitalálták, és ezzel közel is állunk a megfejtéshez.

A Nomád

Balogh Bari szülei ’93-ban vették meg a völgyben lévő birtokot, ami aztán, a fejlesztési tervnek megfelelően, ’96-ban kempingként indult el. Bari (született Balogh Barbara) édesanyja a falu másik végén már a 80-as évek közepétől üzemeltette kis panzióját, de szépen lassan minden energia és hangsúly átterelődött a Nomádra. Először éttermet építettek, felette nyitott a 9, majd 15 szobás szálloda. A Nomád igazi családi történet, amibe szép lassan beleállt a második generáció is. Bari idegenvezető múltjából hozta magával az inspirációkat; jó ideig nyáron Nomádozott, télen egzotikus utakat vezetett, aztán az utak fokozatosan kikoptak, ahogy az ötletek a Nomádban kaptak teret. Nem kérdés, hogy ma ő a szálloda háziasszonya, aki mindig kapható egy jó beszélgetésre, de két testvére és a többi családtag is kiveszi a részét a munkából.

Ebben a helyben az az imádnivaló, hogy már az első alkalommal olyan, mintha hazaérkeznénk – igaz, ilyen bőséges házi csodákból, lekvárokból, termelői sajtokból, sonkákból álló reggelivel az ember nem találkozik a saját konyhájában. A kényelemhez nem csak a ház komfortossága, a közösségi terek otthonossága tesz hozzá, hanem a hatalmas kert, a medence és a félig nyitott tetejű kerti bár is, ahol pesti bárokat megszégyenítő a minőségi bor- és rövidital-választék. Ami miatt még különlegesebb a Nomád története, mint egy szívvel-lélekkel üzemeltetett családi szállodáé, azok a főépület melletti extrém szálláshelyek. Baloghék akkor kezdték el a glamping szót használni és sátrakat szobaként berendezni, amikor itthon még alig hallott valaki erről.

A SVÉT

„A SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) negyedik nagy rendezvényére készültünk, amikor tematikának kitaláltam, hogy szabadtűz és glamping. Hogy őszinte legyek, a szóra pár nappal korábban találtam rá, az interneten keresgélve. Nem gondoltuk komolyan, eBayről összevadászott katonai sátrakkal indultunk, de akkora volt az igény, hogy nem sokkal később jött a tereprendezés, és felállítottuk a májustól októberig üzemelő jurtákat. Azóta lett konténerházunk, van egy faházas részünk, az új őrület pedig a bubi: jelenleg 5 ilyen alvó buborékunk van, és a vendégek egymásnak adják a kilincset”

– mondja a házigazda. A vendégek 70 százaléka visszajáró, a különleges szállásokat 21 évestől 70 évesig látogatják azok, akik élményt keresnek, szülinapra, nászéjszakára, romantikázásra. Hirdetniük nem nagyon kell, a hírük szájhagyomány útján terjed.

Séta Noszvajon

Mióta a Nomád elkezdte, Noszvajon sokan kedvet kaptak extrém szálláshely nyitására, úgyhogy nem nehéz itt jakuzzis, teraszos, erdőben megbújó luxuskabint találni, ha elvonulnánk pár napra.

De nem csak a szállásadók szaporodtak meg; nemrég nyílt például a Fincsi Noszvaj delikát, ahol környékbeli termelők portékáit lehet beszerezni, mint például a híres kuriózumot, a sűrű, üstben főzött noszvaji szilvalekvárt. A karamellizált, isteni gyümölcsbomba a helyi folklór szerves része, olyannyira, hogy a Szilvanap itt az egyik legnagyobb népünnepély. Itt elleshetjük a világhírű lekvár készítésének praktikáit, és persze szilvás finomságokat is megkóstolhatunk. Sajnos az augusztusi szilvanapról az idén már lemaradtunk, de a lekvárt beszerezhetjük a delikátban.

Ezen a környéken talált otthonra az ország talán leghíresebb megmondó pszichológusa, Dr. Csernus Imre is, aki először az AÉS (Almagyar Érseki Szőlőbirtok) alapításába szállt be, majd kávézónyitásban talált magára. Noszvajon egy igazi komplexumot hozott létre: a Csendülő kávézó, közösségi tér, rendezvénytér és étterem egyben, a főutca egyik mediterrán stílusban felújított kúriájában és annak rendezett kertjében kapott helyet.

Nem csak
Egri Bikavér

Noszvajtól nem messze két izgalmas birtokot is találunk – és akkor most a Slow Wine mozgalom oszlopos tagját, Bukolyi Marcellt és pincéjét, vagy Bolyki Jani kőfejtőben megépült birtokát nem is említettük. Az egyik ilyen a modern küllemű, naturális borokkal foglalkozó, fentebb már említett AÉS, melyet három barát – Csutorás Ferenc borász, Mészáros Péter grafikus és Csernus Imre – alapított. A kezdeti cél a régi, kivágásra ítélt szőlő megmentése volt az Érseki dűlőn. A borok a Csutorás tufapincében készülnek, fahordóban érlelődnek; készítésük közben semmilyen adalékanyagot nem használnak. Az AÉS területe azért kifejezetten érdekes, mert a modern bor- és kávézóterasz mellett kis szállásokat is találni a szőlősorok között, van belső használatú medencéjük is, és egy kis kilátó, ahonnan rálátni a borvidék ikonikus termőterületére, a Nagy-Egedre.

M3-as autópálya
Budapesttől 1 óra 40 perc
Távolság: 135 km

Kovács Nimród egri borászatának Noszvaj melletti, Nyilasmár nevezetű dűlőjére csak bejelentkezéssel, vagy rendezvények idején juthatunk el, de egy romantikus piknik vagy kóstoló itt felér egy egész napos kirándulással.

A boroshordókból átalakított székeken hátradőlve figyelhetjük a borvidék lankáit, miközben poharunkból Grand Cru területekről származó Furmintot, Pinot Noirt és Kékfrankost kóstolunk. Kovács Nimród azt mondja, borászatilag Eger Burgundia vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlítható, így a fentiek mellett Chardonnay, Syrah, Merlot és Cabernet Franc is található a telepített fajták között. Különösen érdemes megkóstolni a klasszikus burgundi technológiával készült Monopole Battonage Chardonnay-t, mely a hosszú seprőn tartás miatt sajátosan krémes, ásványos, ugyanakkor elegáns bor, élénk savakkal.