A
legbefolyásosabb
közösségimédia - arcok
2016

Ma már nemcsak Mark Zuckerberg keres a közösségi médián. Itthon is vannak profik, százezres követőtáborok – arcok, akiket mindenhova magunkkal viszünk a zsebünkben, akik ott vannak a monitorunk jobb alsó sarkában felvillanó értesítőkben. Megosztanak és uralkodnak.
Szerkesztette: Nagy Zsolt
Közreműködött: Laza Bálint
Az ASUS ZenBook támogatásávalRészletek

1. Palvin Barbara

Leírás | Közösségi média
Nemzetközi topmodell, a magyar Instagram-felhasználók közül az ő oldalát követik a legtöbben - majdnem négymillió rajongója van. Ha kiteszi a lábát az ajtón, abból is hír lesz. Az Amerikai Forbes legjobban kereső modellek listáján az első magyar – 4 millió dollárral (1,1 milliárd forint).

2. Kasza Tibor

Leírás | Közösségi média
Páratlan érzékkel kezeli a közösségi oldalát, született Facebook-menedzser. A zsűri szerint, ha nem lehetne pénzt költeni a közösségi médiás kampányokra, valószínűleg az ő oldala pörögne a legjobban. Követői a legaktívabbak a magyar Facebookon.

3. Hosszú Katinka

Leírás | Közösségi média
Egy ország üvöltötte rekedtre magát, amikor Rióban úszott. Katinka a medencében és az üzleti életben is sikeres (Forbes-címlap is volt), az Iron Lady és az Iron Nation olyan márka, amivel könnyű azonosulni.

4. Schobert Norbi

Leírás | Közösségi média
Az Update márka és Norbi személyes oldala egyszerre, egymillió ember követi. A tippeknél csak a családi fotókat kedvelik többen.
Facebook oldal

5. Dancsó Péter Videómánia

Leírás | Közösségi média
Dancsó Péter és Marylin a Videómániával nézők ezreit ülteti a YouTube elé. Elsőként készített time lapse videót Budapestről, vezetett műsort a Viasaton - a vlogján található kontentet pedig nem lehet kategorizálni, ő csak úgy hívja: Dancshow

6. Rubint Réka

Leírás | Közösségi média
Facebook-oldalán kisebb hangsúlyt kapnak a személyes gondolatok mint férje esetében, de így is hatalmas rajongótáborral rendelkezik.
#ASUS#ZenBook#UX305 #gyors#vékony#gyönyörű#zen#csendes#könnyű#egésznaposhasználat#intel#corem
  • Ugye te sem szereted a remegő kézzel felvett, háttérzajos videókat? Akár a mobiloddal is vlogolhatsz, de mindig használj állványt, ellenőrizd, hogy van-e elég fény és jól néz-e ki a háttered. Próbálj elhúzódni a lakás legcsendesebb, váratlan zajoktól és zörejektől mentes sarkába. Ha továbblépnél, egy jó kamera és állvány, egy mikrofon és egy derítő szett sokat fog dobni a videóid minőségén.
  • Kész az első pár videód, mégsem gyűlnek a követők? Azok a csatornák a legnépszerűbbek, ahol rendszeresen jelenik meg érdekes új tartalom, a linkek egy Facebook oldalon vagy kapcsolódó blogon is megjelennek, és bevált tipp az is, hogy készítőik tudatosan kommentik a saját videóikat hasonló vloggerek videói alá is - így könnyebb "láthatóvá" válni az induláskor. Használd a Youtube tageket, a leírásban is írj a tartalomról, plusz mindig adj olyan érdekes címet, amire te is szívesen kattintanál!

7. Szirmai Gergely (Hollywood Hírügynökség)

Leírás | Közösségi média
Szirmai Gergő egyszemélyes hadjárata a szórakoztató, de mégis komoly filmkritikai kultúra meghonosítására itthon. Elsők között lett YouTube-partner Magyarországon, a Hollywood Hírügynökség mellett gamer- és utazós csatornája is van, illetve a Facebookon is komoly bázissal rendelkezik, a posztok jellemzően ezer feletti kedveléseket hoznak.

8. PamKutya

Leírás | Közösségi média
A zenei feldolgozások lökték meg a PamKutya formáció szekerét, YouTube-csatornájuk sikeressége már a hirdetőknek is vonzó.

9. TheVR

Leírás | Közösségi média
Ami manapság az IT terén izgalmas, az garantáltan átmegy a két VR-os srác, Jani és Pisti kezein is. Magyarország egyik legnézettebb YouTube csatornáját húzták fel.

10. Sebestyén Balázs

Leírás | Közösségi média
Az RTL Klub mellett Balázs egy országot szórakoztat reggelente a Morning Show-ban, szerepelt a Forbes címlapján, és nemrég indította el a saját Facebook-oldalát.

11. Molnár Ferenc Caramel

Leírás | Közösségi média
Zenész, énekes, igazi self-made man. Szakmájában elsimert, alázatos és könnyen szerethető, bárkinek példakép lehet.

12. Alföldi Róbert

Leírás | Közösségi média
A Nemzeti Színház volt igazgatója színész, rendező. Beszéltet, beszélget, és elgondolkoztat - ami nála szóba kerül, azzal érdemes foglalkozni. (És szintén volt Forbes-címlap.)
Facebook oldal

13. Ákos

Leírás | Közösségi média
Az egyik legkarizmatikusabb magyar előadó, aki csak nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, az oldal szinte kizárólag a zenekarral foglalkozik - így is kétszázezer felett a rajongók száma. Persze ha időnként kikerül egy-egy személyesebb poszt, azt nagyra értékelik.

14. Vujity Tvrtko

Leírás | Közösségi média
A Facebook-oldalán több kulisszatitkot és régi forgatással kapcsolatos emléket is megoszt a tőle megszokott, lebilincselő stílusban, de hétköznapi történeteket is mesél - a rajongók pedig imádják.
Facebook oldal
#ASUS#ZenBook#UX360 #360fok#kiforgatható#érintőkijelző#tablet#zen#szabadság#kifinomult#egésznaposhasználat#intel#corei7
  • Ahogy minden platformon, itt is igaz, hogy fontos az adok-kapok: ha követőket szeretnél, kezdd el te magad követni a számodra releváns instagramozók rajongóit, aktív kommentelőit, és te is lájkolj, kommentelj minél több helyen. A virtuális kapcsolatépítés megéri a beletett energiát: idővel már a követőkön keresztül is egyre több emberhez juthatsz el.
  • Posztolj akár naponta többször, de mindig csak olyan képeket, amiket te is belájkolnál! A legnépszerűbb appok a fotók szerekesztésére: Snapseed, VSCO, PICSPLAY. Jó a tudod, hogy a legnépszerűbb Instagramozók nemcsak mobillal készült képeket osztanak meg: profi géppel készített, utólag gondosan szerkesztett fotókat is gyakran feltöltenek.

15. Oravecz Nóra

Leírás | Közösségi média
A bloggerből könyvíróvá avanzsált Oravecz Nóra villámgyors karriert futott be a közösségi oldalain.

16. Bálint Gazda

Leírás | Közösségi média
Bálint György kertészmérnök, vagyis Bálint gazda oldala rendkívül udvarias, a tartalom pedig szinte kizárólag szakmai - kert-és természetbarát rajongótábora valószínűleg cafatokra szedné azt, aki negatív kampányt indítana ellene.
Facebook oldal

17. Puzsér Róbert

Leírás | Közösségi média
Az ember, aki le akarja győzni a média nagy fekete pókját, és nem fél attól, hogy a háló közepébe másszon, hogy ott küzdjön meg vele. Sarkos véleményei miatt nagyon kevés ember tud semlegesen hozzáállni azokhoz, általában vagy nagyon egyetértenek vele, vagy teljesen kiborulnak rajta.

18. Nyáry Krisztián

Leírás | Közösségi média
Író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című könyvek szerzője.

19. Tóth Gabi

Leírás | Közösségi média
Tehetségkutatón indult, ma már tehetségeket zsűriz. A Forbes szerint a legértékesebb magyar énekesnő. Egyaránt aktív Facebookon és Instagramon, számtalan posztjából lesz cikk a médiában.

20. Berki Krisztián

Leírás | Közösségi média
Futballistából klubtulajdonossá, majd műsorvezetővé avanzsált Berki Krisztián a Facebookon és az Instagramon is komoly követőbázissal rendelkezik.

21. Istenes Bence

Leírás | Közösségi média
Műsorvezető, dolgozott a Viva TV és az RTL Klub produkcióin, vezetett rádiós műsort - a népszerűsége a közösségi médiában is szép számokat hoz.
#ASUS#ZenBook#UX390 #páratlan#tökéletes#stílusos#zen#hihetetlen#rózsaarany#erőteljes#határtalanmobilitás#intel#corei7
  • Építs közösséget! Az oldalad arcaként mindig legyél mindenkivel kedves és segítőkész, a nyilvánvaló trollokat pedig hagyd figyelmen kívül. Egy idő után már a saját követőid fognak megvédeni, ha valaki támadna vagy trollkodni próbálna az oldaladon.
  • Boostold a posztjaidat, ha több emberhez szeretnél eljutni! Már posztonként párszáz forintból jócskán megdobhatod a Facebook-elérésedet: érdemes lehet kihasználni a lehetőséget, hiszen organikus módon a Facebook nem mutatja meg minden rajongódnak a frissítéseidet.

22. Sarka Kata

Leírás | Közösségi média
Az egykor NB I-es kézilabdázó vállsérülés miatt a profi sportot ugyan abbahagyta, viszont a modellszakmában és az üzleti életben is szép sikereket ért el. Folyamatosan kapcsolatban van a rajongóival, a magánéleti események pedig visszaköszönnek a közösségi oldalakon - előkelő helyet biztosítva neki például a hazai Insta-toplistán is.

23. Vajna Tímea

Leírás | Közösségi média
A Miss Universe Hungary tulajdonosa, korábban modell Vajna Tímea főleg az Instagramon rendelkezik masszív követőbázissal.

24. Fluor Tomi

Leírás | Közösségi média
Fluor elsőként bizonyította be, hogy az Interneten is sztárrá lehet válni. A szinte teljes egészében a közösségi médiára alapuló kommunikációja, majd a Wellhello zenekar slágerei az egyik legnépszerűbb hazai előadóvá tették.

25. Bogdán Ádám

Leírás | Közösségi média
Magyar válogatott kapus, a Wigan Athletic játékosa, az egyik legnépszerűbb magyar Instagram-sztár. Kevés magánélet, sok foci, de a rajongók imádják!

26. Viszkok Fruzsi

Leírás | Közösségi média
A tinilányok legjobb virtuális barátnője. A vlogján bemutatott dolgok - legyen az iskolai füzet, vagy smink - komoly befolyással bírnak a célcsoportra.

Módszertan

Hogy készült a lista?

A befolyás mértéke szubjektív, így ez a lista is az, de az alapokat a követőszámok jelentik.
A lista elkészítéséhez a Facebook, az Instagram és a YouTube követőszámait használtuk. Ezek után a zsűrit arra kértük, hogy pontozzanak az alapján, hogy mennyire ismertek, mennyire képesek trendet alakítani, és a közösségi médiára feltöltött tevékenységük mennyire üti meg a sajtó ingerküszöbét. Végül a Forbes szerkesztőség is szavazott a fenti szempontok alapján.
Norbi 1 millió követővel kapott 100 pontot, így 100 000 követőként járt 10 pont. A zsűri maximum 90 pontot adhatott, míg a Forbes szerkesztőségének szavazatai 1-es, 1,5-es vagy 2-szeres szorzóval növelték vagy hagyták érintetlenül az összpontszámot.

A zsűri tagjai voltak: Bradács András (Front Page Communications), Pintér Dániel Gergő (MTA Sztaki kommunikációs vezető, BME és Metropolitan oktató) és Farkas Dániel (Star Network).

Az adatokat köszönjük a FrontPage által üzemeltetett Fészbuker.hu-nak (Facebook), a Crane-nek (Instagram)és a SocialBlade-nek (YouTube).