Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sebestyén Balázs: Ha már nem élvezem a rádiózást, el tudom engedni

Miért nem volt ott Mészáros Lőrinc esküvőjén? Lett volna-e értelme megrángatni Simicska Lajos hózentrógerét? Mi a helyzet a cégeivel és miért bolondul meg a blockchainért? A pénteki Flow utolsó vendége Sebestyén Balázs, a legértékesebb magyar celeb volt.

„1997 óta tv-zek, ezt borzasztó kimondani” – mondta Sebestyén Balázs, a legutóbbió celeblistánk szerinti legértékesebb magyar celeb Galambos Márton Forbes-főszerkesztőnek. A beszélgetés végig így, a mély eszmefuttatások és a Balázstól megszokott poénok között folyt.

„Autóért nem fizetünk egy bizonyos szint felett. Márkanagykövete vagyok a Mercedesnek.

Ez tök nagy kamu. Miattam több Mercedest még nem adtak el, de vegyetek, mert jó autó”

– lökte be a beszélgetést Balázs.

A rádiózás előtt még a televíziózásról kapott kérdéseket. Szerinte nagy előny az RTL Klubnál, hogy nem kell elvállalnia olyan feladatokat, amiket nem akar, közben viszont van lehetőség beugrani. „Ez történt az X-faktorban, amikor Buci nem húzott olyan jót” – utalt ezzel viccelődve Stohl András balesetére.

„Vannak azért fix volumenek, amiket be kell vállalni, de 20 év tévézés után eljut oda az ember, hogy megválogathatja, mit vállal el.”

Megválogatja, mit vállal el. Fotó: Fekete Csaba

A produkciós cég

Nagy szabadságot kapott a produkciós cége megalapításával is. A reggeli rádióműsorukat a Rádió1-en, a Balázsékat ő gyártja. „Nem mintha úgy tűnne, hogy ott mindig nagy produkciós munka zajlik” – jegyezte meg. Gyárt tv-műsort is, most éppen nem dolgozik ilyenen, ez pedig a bevételeiken is meglátszik.

A 2019-es 450 milliós árbevételük tavaly 300 millióra csökkent.

„Aggódsz?” – kérdezett vissza a Forbes főszerkesztő érdeklődésére, és megjegyezte azt is, hogy ez a bevétel nem azt jelenti, hogy producerként ennyit zsebre is tesz.

Harc az NMHH-val

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) büntetéseiről is szó esett. A médiafelügyeleti hatóságról nincs jó véleménye.

„„Az NMHH öreg, poros borzasztó intézmény. Kimondod reggel, hogy punci, és az NMHH azt gondolja, hogy önértékelési zavara lesz a gyerekeknek.

Tudom, hogy ők a felügyeleti szerv és csak betartatják, amit kell, de az 1996-os médiatörvény felett már sok szempontból eljárt az idő, és nagyon sok mindent kéne változtatni rajta!”

– fogalmazott. Az ügyvédeket azért mindig megnyugtatja a pármillió forintos NMHH-büntetések után, hogy „most már tényleg ez lesz az utolsó”, aztán hamarosan újra ugyanott találják magukat.

Meddig fog még rádiózni?

Erre a kérdésre azt mondta, nagyon kritikusak magukkal Vadon Janiékkal, mindig pontosan tudják, hogy 50-70-80 százalékos volt-e, sőt ezt már reggelente érzi, mikor belép a rádióba. „Ha ötből három reggelen majd úgy megyek be, hogy ezt már nem szeretem, akkor el fogom engedni. Ismerünk olyat, akinek már régen abba kellett volna hagynia, de nem tette” – mondta pikírten, de nem árulta el, kire gondolt. Mindenesetre azt mondja, ha már a hallgatók veszik észre, hogy elfáradt a műsor, az régen rossz.

Ha észreveszi magán, hogy már nem szereti, abbahagyja a rádiózást. Fotó: Fekete Csaba

Balázséknál nincs demokrácia

„A szerepek le vannak osztva – nincs demokrácia” – mondta a rádióműsorukról, ami szerinte ebből a szempontból egyáltalán nem spontán.

„Feri az a szereplő, aki azt hozza, hogy minden, ami mozog, azt szúrjuk meg és öljük meg. Behozza a vidéki romantikát. Vadon Jani a kispolgár, aki busszal és vonattal utazik, és hiába erőlködik, nem jut előre. Én meg a kicsit nagyképű, kicsit sznob arc” – mondta.

„Megpróbáltuk, ha ebből kiveszel egy elemet, már nem működik” – árulta el. Szerinte fontos, hogy meglegyen köztük a kémia, még annak ellenére is, hogy nem barátok. Ugyanakkor szerinte egy ilyen műsorban az embereknek kell egymást megtalálnia, ahogy azt előttük Bochkor Gábor és Boros Lajos tette.

Politika? NER? Mészáros?

A politikát elmondása szerint szándékosan mellőzik az adásokban, mert az már teljesen rátelepedett az emberek életére. „Olyan erőszakosan tolják az arcunkba, és úgy ette be magát az életünkbe, hogy úgy döntöttünk, minél kevesebb legyen ebből. Ha valaki ilyet akar hallgatni, megteszi máshol” – mondta.

És nyomot hagyni sem akarnak, annak ellenére sem, hogy egymilliós hallgatói bázisuk van. Nekik éppen elég, ha megnevettetik az embereket, aztán hamarosan el is felejtik, amit reggel hallottak.

Simicska Lajossal, amíg még az ő érdekeltségében volt a rádió, találkozott, Mészáros Lőrinccel már nem. De szerinte téves elképzelés, hogy a tulajdonosoknak nagy beleszólása van az általuk gyártott műsorba és hogy rendszeresen találkoznak velük. „Az nem úgy van, hogy bemegyek Simicska Lajoshoz megrángatni a hózentrógerét, hogy hogy tetszett neki a mai adás.”

Viccelődve azt mondta, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjén nem volt ott, a kerítésen kívül állt és várta, hogy valaki dobjon egy sonkatekercset.

Majd kicsit komolyabbra fordítva megjegyezte: „Nem voltam ott, túl rövid az élet ehhez”.

A politikát szándékosan mellőzik az adásokban. Fotó: Fekete Csaba

Terápia, buddhizmus, blockchain

Balázs elmondása szerint naponta kétszer tizenöt percet meditál. A cégét egy olyan buddhista szertartásról nevezte el, amelyen megtanítják a résztvevőket meghalni. Ennek lényege szerinte, hogy a halál pillanatában a lélek egy kis ponton át távozik a fejből, és így jut el a megvilágosodáshoz.

Ennek ellenére nem tartja magát buddhistának, de nagyon foglalkoztatja a kérdés, hogy miért vagyunk itt és mi a feladatunk abban az 50-60-70 évben, amit kapunk.

Ugyanakkor azt is mondja, hogy a hitnél erősebb, amit érez, önképzésnek és önfejlesztésnek fogja fel, ami a mindennapjai része. És abban is biztos, hogy van reinkarnáció.

„Ha a léleknek nincs tapasztalása arról, hogy tud kikerülni a körforgásból, akkor ez nem is fog menni. A könyvek ebben nem segítenek” – mondta arról, hogy a meditáció tanította meg arra, hogy ne a fizikailag érezhető örömökre koncentráljon.

Ennek ellenére szerinte a terápiák nem rosszak, segítik az embereket, „de ha valakivel beszélgetsz, nem tudsz bizonyos szint alá menni. Kell, hogy elmenj valakihez, de egy mester vagy guru sem fogja elvégezni helyetted a munkát.” Ő transzcendentális meditációt folytat, szerinte ez nagyon egyszerű módszer arra, hogy valaki megtapasztalja a meditáció előnyeit. „Egy kicsit el kell indulni befelé. Elmehetsz száz Szabó Péter-előadásra, az önfejlesztő könyvek nem tudnak hosszabb távon segíteni.

A meditációtól szerinte nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lehet az ember, végül pedig megvilágosodhat. „Engem azért ez a veszély még nem fenyeget” – mondta.

Mint kiderült, befektetései száz százalékát blokkláncban tartja, amiről tudja, hogy kockázatos, de „az OTP- meg Mol-papírok már dögunalmasak” szerinte, és azzal is viccelődött, hogy „leálldogálnak a Lölő-papírok”, gondolva itt például a 4ig-re.

Kockázatosabb befektetésekbe is beleugrik. Fotó: Fekete Csaba

Végül a médiára visszatérve Galambos Márton felhozta neki, hogy nemrégiben egy kövér kislányon viccelődtek a rádióban. Balázs szerint azonban ennek bele kell férnie.

„Nem a rosszindulat a fontos, a szórakoztatás mellett a nettó gonoszság azért nem ugyanaz. Nem ment fel, de sokan kellene, hogy haragudjanak rá, ha hallod az iróniát és nem akarsz a mai kornak megfelelően sértve lenni, ehhez úgy kell hallgatni, hogy ebben nincs rosszindulat.”

Borítókép: Fekete Csaba

Oszd meg!