Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: CDC / Unsplash

Póta György gyerekorvos: Ha a gyerekeket nem oltjuk be, sosem lesz vége

A házi gyermekorvos szerint, ha a szülők nem oltatják be gyerekeiket, a nyári szünet végeztével újra komoly covidfertőzés-hullám várható.

„Bár az lehet, hogy nem annyira betegednek meg a gyerekek, de tudjuk, hogy a vírusok közösségekben terjednek a legkönnyebben, a koronavírus is ilyen. Így minden ország azzal kezdte a komolyabb járványügyi intézkedéseket, hogy bezárta az óvodákat, iskolákat, hogy ott ne terjedjen tovább a vírus. Előbb vagy utóbb mindenki rájött arra, hogy ha a gyerekeket nem tudjuk kivenni a vírus továbbadásából, az úgynevezett transzmisszió szempontjából, akkor lényegében járványtanilag sosem fogunk a végére érni a pandémiának” – mondja Póta György házi gyermekorvos a Magyar Narancsnak adott interjújában, megjegyezve, hogy a brit vagy a delta mutáns a gyerekeket is egyre nagyobb számban érinti, és

körükben „irdatlan számban növekszik az úgynevezett poszt-covid szindrómás esetek száma”.

A gyermekek között is igaz, hogy csak nagyon speciális betegségek esetén nem lehet beadni az oltást – mostanáig a Pfizert engedélyezték számukra –, a döntő többség számára nincs akadálya a beoltásnak.

A háziorvos véleménye szerint a gyerekeket érintő oltási kampányt szerencsés lett volna még az iskolaidőszakban megtartani, mostanra, a szünet kezdetével ugyanis szétszéledtek.

„Ha újra elkezdenek a gyerekek közösségbe járni, megint elég lesz tíz nap, és újra nagyon sok fertőzöttet fognak regisztrálni. Ki merem jelenteni, hogy így lesz”

– mondta Dr. Póta. Az orvos bízik abban, hogy minél nagyobb lesz az átoltottság, annál több bizonytalan dönt majd az oltás beadatása mellett, legyen szó akár önmagáról, akár a gyermekéről.

Oszd meg!