Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már otthonra is lehet koronatesztet rendelni, egy osztrák labor észlelte a piaci rést Magyarországon

Az osztrák Novogenia mostantól Magyarországra is szállítja a koronavírus-fertőzés, illetve az immunitás kimutatására alkalmas mintavételi szettjeit, 166 euróért bárki megrendelheti a szerológiai és a PCR-szűréshez szükséges házi készleteket.

Békeidőben a Novogenia – egyébként Európa piacvezető géntechnológiai vállalata – fő fókusza az úgynevezett megelőző genetikai diagnosztika, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy magánszemélyeknek nyújtanak genetikai vizsgálatokat, hogy megismerhessék genetikai hajlamosságukat bizonyos betegségekre. 2012 óta magyarországi leányvállalatán, a DNA Plus Humángenetikai Centrumon keresztül Magyarországon is végeznek genetikai vizsgálatokat, de emellett 80 más országban is jelen vannak, és például az osztrák állam beszállítójaként is tevékenykednek. 

Központjuk Salzburgban van, 300 négyzetméteres laborjukban havonta 200 ezer genetikai elemzést végeznek. Ennek a kapacitásnak nagyjából a felét az elmúlt hónapokban a covid-19 vírus tesztelésére állították át, és immár a Magyarországról érkező koronavírus-minták kiértékelését is vállalják. Mostantól ugyanis bárki rendelhet covid-19 tesztkészleteket Magyarországról is, ráadásul antitestes szerológiai vértesztet, valamint garat- és orrváladékból vizsgálódó PCR-tesztet is.

„Ez a lehetőség most kifejezetten a magyar magánszemélyeknek szól, bárki az otthonába rendelheti a Novogenia tesztkészleteit, és azokat a salzburgi labor csúcstechnológiájával pár napon belül kiértékelik”

– erősítette meg a Forbes kérdésére Csere-Dési Viktória, a DNA-Plusz Hungary ügyvezető igazgatója.

Házi használatra

A dolog azért érdekes, mert bár egyre több hazai magánegészségügyi intézményben lehet magánúton, önköltséges alapon koronateszteket csináltatni – ezekről itt, és itt, és itt írtunk – házi használatú tesztek forgalmazására eddig egyik hazai szereplő sem állt rá. 

A Novogenia viszont ezt most bárkinek elérhetővé teszi:

 • a koronavírus (SARS-CoV-2 PCR) és antitest (SARS-CoV-2 Antikörper) teszteket egyaránt 166 euróért (jelen árfolyamon szűk 60 ezer forintért) lehet megrendelni 
 • a rendelést követően a Novogenia elküldi a mintavételi szettet egy kitöltendő angol nyelvű űrlappal és tájékoztatóval (magyar segítség, útmutató és fordítás a DNA Plusz honlapján van hozzá)
 • a cég szerint a garat és/vagy vérminta egyszerűen levehető
 • a mintát a Novogenia saját szállítódobozában kell visszaküldeni
 • a minták elemzése az osztrák állam által orvosgenetikára jóváhagyott és tanúsított genetikai laborban történik
 • a laboratóriumba érkezést követően, az eredmény 1–3 napon belül – kétlépcsős bejelentkezési kóddal védett – e-mail-ben érkezik meg.

Mint Csere-Dési Viktória mondja, Ausztriában már kipróbált módszerről van szó, és itthon sem tartanak attól, hogy nagyobb hibaszázalékot eredményezne a házi mintavétel. „Annyira fejlett a Novogenia laborja, és annyira csúcstechnológiás a vizsgálati eljárásuk, hogy egészen kis mintából is már egy nappal a fertőzés után kimutatható a koronavírus.” 

Szerológiai tesztnek drága, PCR-nek nem kiugró

Ami az árképzést illeti, a különböző tesztekért egységesen felszámított közel 60 ezer forintos ár eltér az itthoni gyakorlattól. A szerológiai koronatesztet akár már 9000 forintért el lehet idehaza végeztetni (nem otthon, hanem egy rendelőben), a PCR-teszt ennél jóval drágább, és csak nagyon kevés helyen vállalják magánúton. Előzetes konzultációval és kiszállással együtt ugyanúgy közelítheti a 60 ezer forintot, ahogy a Novogenia tesztkészlete, a PCR-mezőnyben tehát már nem kiugró az ára. Viszont azt is érdemes mérlegelni, hogy az Ausztriából hazarendelt tesztnél semmilyen fizikai asszisztenciát nem kap az ember a minta levételéhez. 

A tesztek megbízhatóságával kapcsolatban a Novogenia azt állítja, hogy a tünetmentes betegek esetében is nagyon megbízhatóan működik: a pozitív teszteredmény tehát a SARS-CoV-2 koronavírussal fennálló fertőzés megbízható bizonyítéka, nem igényel második szűrést.

„Ha azonban a mintában nem találhatóak vírusrészecskék, akkor megállapítható, hogy a beteg nem fertőzött a SARS-CoV-2-vel. A jövőbeni fertőzés elkerülése érdekében mindazonáltal tanácsos a negatív teszteredmények ellenére betartani a társadalmi érintkezés elkerülésének általános szabályait és a kapcsolódó további javaslatokat” – áll a cég tájékoztatásában. 

PCR vagy antitest?

Hogy mi a különbség a PCR koronavírus teszt és az antitest tesztek között, arról a következő rövid tájékoztatást adja a cég: 

A PCR technológia segítségével már a kis mennyiségű vírusrészecske is kimutatható. A módszer azonban csak korlátozott ideig használható tesztelésre, hiszen egy idő után a test specifikus antitesteket termel, amelyekkel felveszi a harcot a koronavírussal szemben. Az összes vírus elpusztítását követően a SARS-CoV-2 tesztelése PCR technológiával már nem lehetséges. Ez általában körülbelül tíz nappal a tünetek enyhülése után következik be. A PCR-teszt tehát felhasználható annak meghatározására, hogy a beteg fertőzött-e a SARS-CoV-2-vel, és mennyi ideig volt fertőző más emberek számára. 

Az első antitestek általában a vérben kimutathatók két-nyolc nappal a betegség korai tüneteinek megjelenése után, és gyakran a vírusfertőzés után néhány évig is fennmaradnak. Az antitest teszttel a vírusfertőzés csak a betegség vége felé mutatható ki, ezenkívül lehetőséget kínál arra, hogy megvizsgálja az egyén immunitását a hasonló vírusok ellen. 

Értelmezni tudni kell

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, az antitestest-tesztek értelmezéséhez érdemes valamelyest ismerni az úgynevezett IgM és az IgG molekulák viselkedését. Ezt persze elég az orvosnak ismernie, aki aztán értelmezi az eredményeket, és elmondja a teendőket, de azért nem árt újból visszaidézni a legfontosabb tudnivalókat, nehogy valaki például egy negatív lelet birtokában kiszabaduljon a karanténból és felelőtlenül járjon el.

Ha mindkét érték negatív, vagyis – IgM és – IgG, akkor több eset is előfordulhat:

 • A fertőzés nincs jelen a szervezetében.
 • A fertőzés jelen van a szervezetében, azonban a lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget. Ebben az esetben ön fertőző.
 • A megbetegedés a lappangási időszakot követő olyan korai szakaszában tart, amikor még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag. Ön ebben az esetben is fertőzhet.

Ha + IgM és – IgG:

 • A fertőzés jelen van a szervezetében, a teszt elvégzését megelőzően 2-3 héttel fertőződhetett meg. Ebben az esetben megfertőzhet másokat.

Ha mindkét érték pozitív vagyis + IgM és + IgG:

 • A fertőzés jelen van a szervezetében, de már gyógyulóban van. A teszt elvégzését megelőzően körülbelül egy hónappal korábban fertőződhetett meg. Ebben az esetben még megfertőzhet másokat.

Ha – IgM és + IgG:

 • Tulajdonképpen ez a legszerencsésebb eset: a fertőzés nincs jelen a szervezetében, már átesett a fertőzésen. A teszt elvégzését megelőzően több mint egy hónapja fertőződhetett meg. Ebben az esetben már nem fertőzhet meg másokat.

Címlapkép: GLIX Agency

Oszd meg!