Orbán Viktor kormányfő a gazdasági évnyitón.
Üzlet

Itt a bejelentés: így mentené a bajba jutott cégeket a kormány

Forbes
2021. február 04. 4 perc olvasás

A gazdaság újraindítási akcióterv részeként 10 millió forintos, 10 évre szóló kamatmentes hitelt vehetnek igénybe a kisvállalkozóknak, három éves törlesztési moratóriummal – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági évadnyitón. 

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor elmondta: február közepén online nemzeti konzultációt indítanak a nyitás lehetséges lépéseiről. “A vakcina széles körű alkalmazása nyitja meg az új gazdasági időszakot” – jelentette ki.

Közölte: ha lebonyolítja a kormány a februári nemzeti konzultációt, akkor “döntések születhetnek március 1-jével és április 1-jével, vagy április 3-ával, ami a húsvét”. 

Három évig nem kell törleszteni

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként döntött a kormány egy új hitelkonstrukció bevezetéséről a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozásoknak: így ők 10 évre 10 millió forint erejéig kamatmentes kölcsönt vehetnek igénybe, amelyet csak 3 év után kell elkezdeni törleszteni.

A gazdaság-újraindítási akcióterv három ütemben valósul meg: az első ütem január 1-jétől április 1-jéig, a második április 1-jétől július 1-jéig, a harmadik ütem pedig július elejétől októberig tart majd. 

Közeleg a nyitás. Forrás: Priscilla Du Preez // Unsplash

 

 

 

 

 

 

 

A már megindított lépések között említette a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentését, a lakásfelújításokhoz biztosított 6 millió forintos kedvezményes hitelt – amelyből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás -, a 13. havi nyugdíj visszaépítésének megkezdését, valamint a 25 év alatti fiatalok 2022-től bevezetendő szja-mentességét. Az új lakások építésével kapcsolatban megjegyezte: a cél évi 40 ezer lakás megépítése.

Digitalizáció és agrárprogram

A gazdaság-újraindítási terv második, áprilistól induló üteméről kifejtette: a középpontban a felsőoktatás áll majd, a júliusban induló harmadik ütem pedig a nagy fejlesztések időszaka lesz, ezen belül elsődleges a zöld energia alkalmazása, a körforgásos gazdaság felépítése, és a magyar gazdaság teljes digitalizálása. Ugyancsak tervben van egy hosszútávú, 8-10 évre szóló agrárfejlesztési program is.

Orbán arról is beszélt, a kormány versenyt fut külföldi beruházások idehozataláért robosztus beruházásösztönzési programjával. Megemlítette azt is, hogy Magyarország meg akarja őrizni jelentős regionális pozícióját a hagyományosról az elektromos autókra való átállásban. A kormányfő várakozása szerint a 2020-as magyar gazdasági visszaesés közelebb lesz az 5 százalékhoz, mint a 6-hoz.

A miniszterelnök beszédében kitért arra is, hogy hogyan alakult a hazai gazdaságban a magyar tulajdoni arány: az energiaszektorban a 2010-es 29 százalék helyett ma 59 százalék, a bankszektorban 40-ről 57 százalékra emelkedett, a médiában pedig 34 százalékról 55 százalékra nőtt a magyar tulajdoni arány. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bolti kiskereskedelmi ágazatban nem sikerült áttörést elérni. “Fejtörést okoz mindannyiunknak (…), hogyan lehetne ezen a helyzeten változtatni” – mondta, hozzátéve: a jövőben 50 százaléknál magasabb magyar tulajdoni arányt szeretnének látni az információ és kommunikáció szektorában, az építőanyag-iparban és a vasútijármű-gyártásban is.

Orbán Viktor az elmúlt időszakot értékelve kifejtette: a legbiztatóbb eredmény az, hogy 2020 decemberében ugyanannyi munkahely volt, mint egy évvel korábban, 4,5 millió foglalkoztatott volt. Sikerült megőrizni a pozíciót a munkanélküliség elleni versenyben: nálunk van a harmadik legalacsonyabb munkanélküliség az unióban, csak a csehek és a németek vannak előttünk – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Borítókép: kormany.hu