Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megjelent a rendelet: nekik jár a plusz tíz nap szabadság

A pótszabadságra azok a dolgozók jogosultak, akik részt vettek a koronavírus elleni védekezésben. A jogosultság több mint 170 ezer dolgozót érint.

Orbán Viktor a döntésről már a tegnapi kormányinfón beszélt, de a rendelet csak aznap éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben. A járvány elleni védekezésben részt vevők közül ők lesznek jogosultak a következő két évben kivehető plusz tíz nap szabadságra:

  • az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók,
  • a rendvédelemben dolgozók,
  • a katonák,
  • a szociális, a gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi intézményben, hálózatban, szolgáltatónál vagy javítóintézetben,
  • a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál foglalkoztatottak.

A vezetőknek harminc napjuk van dönteni

Azt, hogy a pótszabadságra ki jogosult, a munkáltató vagy parancsnok állapítja meg, és mostantól számítva 30 napon belül közölnie kell az érintettel.

A pótszabadság pénzben nem váltható meg, és azt a foglalkoztatott többi szabadságától elkülönítve kell nyilvántartani.

Orbán Viktor: Engedélyezik a 12-16 évesek oltását is

Frissítés:

Orbán Viktor a mai Kossuth Rádiónak adott interjújában a döntéssel kapcsolatban azt mondta, „ő is 16 órázott”, és a járványhelyzet őt is „megrángatta”. A miniszterelnök szerint a védekezésben részt vevők elfáradtak és most, hogy Orbán szerint a vírust alapvetően legyőztük, ők is pihenhetnek végre.

Borítókép: Bermix studio // Unsplash

Oszd meg!