Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Kelet-Magyarország áramhálózata is Mészáros Lőrinc kezébe került

Az Opus az E.ontól szerezte meg a Tiszántúli Áramhálózat részvénycsomagjának egészét.

Adásvételi szerződést írt alá a Forbes listája szerinti leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Energy Kft. és az E.on Hungária Zrt.

Ennek eredményeképp az E.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) részvénycsomagja száz százalékban az Opushoz kerül – áll a cég Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A közlemény emlékeztet, hogy az Opus igazgatósága március 11-én döntött arról, hogy a Status Energy Kft.-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, amelynek elsődleges célja a Titász megszerzése lett. A teljes tranzakció a hatósági engedélyek beszerzését és a szerződésben foglalt zárási feltételek teljesítését követően, várhatóan 2021 harmadik negyedévében fejeződik be.

Az Opus már 2019 októberében jelezte az E.onnak vételi szándékát, tavaly decemberben pedig kötelező érvényű ajánlatot is tett. A Titász Magyarország területének ötödén üzemelteti az elektromos hálózatot, adózott eredménye 2019-ben több mint 5,3 milliárd forint volt.

Mészáros Lőrinc cégének nem ez az első energetikai befektetése Kelet-Magyarországon. Márciusban a Tigázban 49,57 százalékos részesedést szerzett.

Szintén márciusban derült ki, hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékban 2023-ban záruló fúziójával Orbán Viktor gyerekkori barátja egy szuperbankot is birtokolni fog.

Borítókép: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

 

Oszd meg!