Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Ani Kolleshi // Unsplash

Doktor Mobil rendel: öt magyar app az egészségért

Hogy telefonunk lassan orvosként is megállja a helyét, meredek állításnak tűnik. Bár egy darabig használatban maradnak a közeli rendelők, az itt felsorolt magyar fejlesztésű appok már egy okosabb, otthoni egészségügyet vetítenek előre.

A novemberi Forbes magazin Egészség melléklete további egészségügyi témákkal, cikkekkel várja az olvasókat.

Elsősegély – Mit kell tennem?

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

Jó dolog az egészség, de egy óvatlan lépés is elronthatja a napunkat – vagy akár az életünket. Ilyenkor jön jól, ha valaki tud elsősegélyt adni, amit a Generali a Biztosításért Alapítvány appjából is meg lehet tanulni.

Bár az alkalmazást azonnali segítségnyújtásra tervezték, a vészhelyzettől a sebesült ellátásán át a mentőhívásig minden benne van. Talán jobb előre tanulmányozni, mert élesben elég pepecselős végignyomkodni magunkat az opciókon. Különben is, sok hasznos dolgot lehet megtanulni belőle, többek között a stabil oldalfektetést vagy a sebtisztítás műveletét, ezeket az app fotókkal illusztrálja.

Ájulás, hőguta, harapás, vegyszeres mérgezés és égési sérülés is szerepel az oktatási anyag repertoárjában, sőt még az újraélesztésben is segítséget nyújthat.

Egyetlen komoly negatívuma, hogy traumákhoz tervezett programhoz képest meglehetősen komótosan tölt be, akár másfél percet is képes gondolkodni, mielőtt kezelhetővé válik. Nálam Androidon ez csak az első indításnál volt így, de különösen iOS-en sok a panasz a szoftver lassúságára, szóval, igen, inkább tanulásra használjuk, akkor van időnk agyalni.

 

Végtagmentő Applikáció

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

2018-ban összesen 2925, combcsont magasságában végzett amputációt bonyolítottak le Magyarországon, ami annak ellenére is sok, hogy ez a szám az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. Hiába, olyan országban élünk, ahol a magyarok harmadát valamilyen keringési megbetegedés viszi el. Nem árt hát odafigyelni magunkra.

 

Ha kisebesedik a lábunk, és nem gyógyul, netán cukrosak vagyunk, akkor ez az app segíthet a seb kezelésében, vagy akár a végtagvesztéshez vezető egészségügyi krízis megelőzésében. A Végtagmentő Applikáció egy rövid kérdéssor után létrehozza a beteg virtuális kartonját, személyre szabott tanácsokat ad, sőt még egy virtuális asszisztenst is a rendelkezésére bocsát, nehogy elfelejtse a felhasználó, mikor kell inni vagy ellenőrizni a vércukrot.

Az app a kötözést, a sportot és a táplálkozást illetően is igyekszik hasznos tippeket adni, sőt van egy kifejezetten orvosoknak fenntartott felülete is, amiben receptfelírási segéd, esettanulmány-gyűjtemény és kezelési útmutatót is találunk.

 

Manó Menü

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

A Manó Menü hat hónapostól egyéves korig ajánl egészséges, tápanyagban gazdag finomságokat gyerekeknek. Na, meg tippeket. Mert egy kisbabával megkedveltetni a zöldséget, gyümölcsöt nem egyszerű feladat, ahogy a szükséges vitaminok élelmiszerekkel való bevitelének biztosítása sem.

 

Az sem mindegy, hogyan takarítsunk, ha pici van a lakásban –

a „lesöpröm a májcafatokat a konyharuhával” stratégia ebben az esetben kerülendő.

Hogy ez alap? Talán, de a Manó Menüben sok olyan infó van, amik még a tapasztalt szülőknek is jól jöhetnek.

Heti menüt, bevásárlólistát, kedvenceket is össze lehet állítani vele, mindezt ingyen. A Manó Menüre vizuális letisztultsága, cuki rajzai, zsírkrétákat idéző pasztellszínei miatt már csak ránézni is jó.

 

Fitpuli

Ár: céges előfizetéshez kötött
Platform: Android, iOS

Az app lényege, hogy az előfizető vállalkozás munkatársainak minden egészségügyi okoskütyüs adatát egy helyre terelje (pont, mint a jól nevelt puli a juhokat). Összevethetjük vérnyomásméréseink eredményét, csekkolhatjuk a pulzusunkat, vércukorszintünket, hogy hány lépést tettünk meg aznap, és mennyit aludtunk, vagy simán csak milyen kedvünk van.

Azaz a Fitpuli általában monitorozza a felhasználó egészségi állapotát, sőt még bizonyos vizsgálatok eredményeit (például vérvizsgálat) is segít kiértékelni.

Az app egyszerű látás- és hallásvizsgálatra is alkalmas, a munkáltatónak pedig többek közt arról nyújt információt, hogy az egyes egészségmegőrzési programok hatékonyak-e, vagy sem.

340 milliós befektetést kapott a nagyvállalati egészségügyi startup, a Fitpuli

Egy hibája van mindössze: magánemberként nem regisztrálhatunk. Cégként az idén nyáron 340 millió forintos befektetést kapott startuptól is lehet egyéni ajánlatot kérni, de az egyedüli partner Union egészségbiztosítási szolgáltatásainak is részét képezi a bozontos gyógykutyus.

 

Házipatika Betegséglexikon

Ár: ingyenes
Platform: Android, iOS

A digitális hipochonderek non plusz ultrája, minden internetfüggő halálos beteg bárhová magával vihető pusztulásenciklopédiája. Ha rákeresel, hogy „fejfájás”, azonnal megtudod, hogy a gázmérgezéstől a Dr. House-ból legendává vált lupuson át a hétköznapi agydaganatig bármi bajod lehet.

És akkor még nem tetted hozzá, hogy lázad is van, ami érdekes módon egybeesik az agyvelőgyulladás és a hastífusz tünetegyüttesével!

Hiába, a Házipatika oktondi alkalmazása félelmet is kelthet, pedig nagyon is hasznos, folyamatosan bővülő, lektorált adatbázis, ami megfelelő elővigyázatosság mellett segíthet betájolni, mikor mivel teszünk magunknak jót vagy rosszat.

Az appban (és az azonos nevű portálon) olvasható cikkek persze nem helyettesíthetik az orvos diagnózisát, de így is sok érdekes és kevésbé nyilvánvaló információt rejtenek – például, hogy a megfázás mint olyan nem a hideg miatt alakul ki, mégis érdemes rendesen, szárazon öltöznünk, hogy az áthűlés okozta immunrendszer-gyengülés ne tegye ki szervezetünket a szokottnál is jobban az egyébként gyógyszerrel kivédhetetlen vírusok támadásainak.

Ha tetszett az összeállítás, ajánljuk a novemberi Forbes magazin Egészség mellékletének cikkeit is.

Főoldali kép: Ani Kolleshi // Unsplash

Oszd meg!