Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Robert Bye // Unsplash

Befektetőbarát országok Forbes-listája: Magyarország újra az élen az egyik alkategóriában

A Brexit ellenére nem sikerült letaszítani a trónról az Egyesült Királyságot: második éve vezeti a befektetőbarát országok Forbes-listáját. És a titok: innováció, kiváló munkaerő-kínálat és a bürokrácia hiánya. Magyarország egyetlen kategóriában újra az első lett, az összkép ennél negatívabb, a legtöbb régiós ország megelőzött minket. 

Az amerikai Forbes 13 éve minden évben rangsort készít a leginkább befektetőbarát országokról. A Best Countries for Business nevű listán 161 országot rangsorolnak a szakértők, összesen 15 szempontot figyelembe véve. 2018 végén is vizsgálták a tulajdoni viszonyokat, az innováció fokát, az adórendszert, a korrupció elterjedtségét, a technológia és az infrastruktúra fejlettségét, a politikai kockázatokat, a piac méretét, az életszínvonalat, a szabadság fokát (a személyes, a kereskedelmi és a pénzügyi szabadságét), a munkaerő-kínálatot, az életszínvonalat, a bürokráciát és a befektetők védelmét. Minden tényező egyforma súllyal szerepelt.

A rangsorolásnál a Világbank jelentését is figyelembe vették a vizsgált országok adórendszerének, bürokráciájának és befektetővédelmének rangsorolásakor. Az adókat tekintve Hongkong végzett az első helyen, Venezuela pedig az utolsón. A listavezető Egyesült Királyság ebből a szempontból nézve csak a 37. helyre került. A befektetők védelmében Kazahsztán a legjobb, míg a bürokrácia Új-Zélandon a legelviselhetőbb. Venezuela ennél a mutatónál is az utolsó helyen végzett, sőt a monetáris szabadság tekintetében is.

Harmadik éve Magyarország a legjobb a monetáris szabadság fokát tekintve, ám összességében csak a 40. helyen sikerült végeznie, épp csak megelőzve Romániát és Görögországot.

A „monetáris szabadság” első helye nem meglepetés, a magyar alapkamat 2016 májusa óta 0,9 százalék, miközben a régió valamennyi jegybankja megkezdte már a szigorítást, és ennél mindenhol magasabb az irányadó kamatszint (az MNB ráadásul elég sok lépést tett a hitelezés és így a gazdaság élénkítése érdekében). Ami viszont a befektetői védelmet illeti, országunk nincs az első 100-ban, ebben az összetett helyezés alapján mögöttünk végzett Románia és Bulgária is jobb pozíciót tud felmutatni, a magyar a legrosszabb helyezés ebben az alkategóriában a régiós összevetésben. A szomszédos államok közül Ausztria érte el a legjobb helyezést, a 22. helyet szerezte meg. A kelet-európai államok háziversenye pedig így néz ki:

27. Litvánia
28. Észtország
29. Csehország
31. Szlovénia
34. Lengyelország
36. Lettország
38. Szlovákia
40. MAGYARORSZÁG
41. Románia
46. Bulgária

Innovációban Németország verhetetlen, míg az infrastruktúra fejlettségét Szingapúrban látták a legjobbnak a rangsor készítői.

Az Egyesült Királyság volt a vizsgált országok közül az egyetlen, amely minden mutató alapján az első 30 közt szerepelt.

Csakhogy a Brexit drága mulatság lesz az országnak. Mark Zandi, a Moody’s nemzetközi hitelminősítő ügynökség vezető közgazdásza úgy látja: több generáció fogja nyögni a terheit. Nem lenne tehát meglepetés, ha a következő évben már nem az Egyesült Királyság végezne az élen, ez persze nagyban függ attól, hogyan (és pontosan milyen ütemezés mellett) szakad el az EU-tól a szigetország.

Íme a 2019-es rangsor első 20 helyezettje:

 1. Egyesült Királyság
 2. Svédország
 3. Hongkong
 4. Hollandia
 5. Új-Zéland
 6. Kanada
 7. Dánia
 8. Szingapúr
 9. Ausztrália
 10. Svájc
 11. Írország
 12. Tajvan
 13. Finnország
 14. Németország
 15. Norvégia
 16. Dél-Korea
 17. USA
 18. Spanyolország
 19. Japán
 20. Belgium

A teljes lista ITT.

Borítókép: London látképe. Robert Bye // Unsplash 

Oszd meg!