Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az érzelmeinket is kutatják az adatelemzők

Data Lego címmel indított új előadássorozatot a Sentione adatelemző cég, hogy esettanulmányokon keresztül megmutassák, az adatbányászat, -feldolgozás és -vizualizáció nagyon is összekapcsolódnak. Az eseményen kiderült: a covid továbbra is tematizál, a vitaindításban pedig a Netflix a király.

Az első alkalommal ugyanis a Netflix és az HBO Go körüli, két és fél éven át gyűjtött online adathalmazon vezetett át minket Farkas Anikó, a Sentione-tól, Kmetty Zoltán a Bold Why-tól és Korompai István a Starschema-tól. 

Anikó először is megmutatta, hogy a Sentione-nál alkalmazott online listening módszernél, amivel kulcsszavak alapján tudják monitorozni az összes publikus tartalmat, pontosan mekkora adathalmazról beszélünk. A Netflix-analízist 63,8 millió említés alapján készítették. Összevetésként: ha pusztán a sajtófigyelők általt kinyert adatot kommentekkel is kiegészítették volna, csak 6,1 millió említés állt volna rendelkezésükre.

A több tízmilliós nagyságrend azonban még csak ennyi: említés. Ez a szám elérésben 339 milliárdot jelent, ennyiszer értek el az emberhez Netflixszel kapcsolatos tartalmak az elmúlt két és fél évben. Ezt az erőt a streaming szolgáltató szinte kizárólag a közösségi médiának köszönheti. 

Az online diskurzus nyelvi megoszlása
Forrás: Sentione

Az online diskurzus 44 százalékban angol nyelven zajlik, mögötte a spanyol van 10 százalékkal, harmadik helyen azonban a holland van, amit viszonylag kevés, 22 millió ember beszél, mégis lekörözte a franciát és a németet is. Ez azért van, mert Hollandiában a legaktívabb a Netflix Facebook-oldala, a vizsgált időszakban 1889 alkalommal posztoltak. Magyarországon virális tartalmat még mindig szinte csak Facebookon lehet elérni, a beszélgetés azonban inkább fórumokon, blogokon zajlik.

A Sentione elemzéséből olyan finomságok is kiderültek, mint az, hogy bár a férfiak és nők bontásában nagyjából egyenletesen hullámzó a diskurzus, a női nézőket különösen megviselte a Shadowhunters című sorozat elkaszálása, míg a férfiak 2019 decemberében vitáztak a legtöbbet a The First Temptation of Christ című brazil film kapcsán, amelyben Jézust meleg karakterként ábrázolták.

Ez a film egyébként a spanyoloknál is kicsapta a biztosítékot: az internet alapvetően pozitív és elégedett népe dühbe gurult, a hangulat érezhetően negatív lett Ettől mindenki megnézte szépen a filmet, a Netflix pedig boldog volt a forgalom láttán. 

Kiderült az is, hogy A Nagy Pénzrablás (Money Heist) toronymagasan, kilenc országban lett aranytartalom, nálunk ugyanakkor a Vaják lett a legnézettebb. 

A második előadásból már az HBO Go és Netflix magyarországi megítélését vizsgálta a Bold Why szövegbányászati eszközökkel. A legnépszerűbb topik magukkal a streaming tartalmakkal kapcsolatos információk, 63 százalékban erről van szó az interneten, érdekes azonban, hogy a streaming és a Covid kapcsolatáról szóló hírek negyedik helyre kúsztak fel a témák között olyanokat megelőzve, mint a megosztó társadalmi és politikai témák vagy a gazdasági hírek. A megosztás egyébként már másodjára kerül elő nyerő stratégiaként, a kivetített szöveghálóban, amiben a legjellemzőbb keresőszavakat listázta a Bold Why olyanok szerepeltek, mint Weinstein, Epstein, vallásgyalázó, szexuális és sztárocska.

Míg a közösségi médiában lájkot csak 3,2 százalékban kapnak az ilyen témák, a megosztási arány már 10 százalék. 

A szöveg alapján történő adatbányászatról Kmetty Zoltán elmondta, hogy harmincféle érzelemkategóriába sorolják be a szöveget, így egy komment tartalmazhat több érzelmet is, felhelyezve ezzel egy érzelmi skálára. Az HBO Go kapcsán főleg a technikai háttérről panaszkodnak a felhasználók, lefagy, nem tölt, nem indul, ugrál adták ki az ukászt a legjellemzőbb kulcsszavakban. A tartalommal kapcsolatban inkább a Netflixet kritizálják, unalmas, vontatott, gyenge, gagyi szólt az ítélet. 

A streaming szolgáltatók és a COVID-19-re vonatkozó szövegháló
Forrás: Bold Why

Korompai István, a Starschema adatvizualizációs szakértője aztán elmondta, miért és hogyan érdemes az információhalmazból emészthető és érzékletes grafikát csinálni. Ehhez az adaton kívül szándékra van szükség, ami lehet tájékoztatás, meggyőzés, kifejezés vagy akár irodalmi szándék is, léteznek szórakoztató és érzékenyítő vizualizációk is.

Ez a reduktív tevékenység nagy segítség az agyunknak, a megfelelő formával pedig még azt is irányíthatják, mire figyeljünk,

szükség van-e összehasonlító funkcióra vagy csak listázásra, egyesekre a grafikon a megfelelő, míg más szándékkal inkább kördiagramhoz nyúlnak, az emberi szem egyébként is nagyon szereti a kerek dolgokat. 

Oszd meg!