Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar vezetők 95 százaléka aggódik a munkaerőhiány miatt, de költenek a fejlesztésre

A magyarországi​ vállalatvezetők ambiciózus növekedési tervekkel készülnek a közeljövőre, ennek azonban számos akadályát is látják: a munkavállalók hiánya, demográfiai jellemzőik változása, illetve az alkalmazásukra kirótt vállalati terhek növekedése komoly kihívás elé állítják a vezérigazgatókat.

A PwC Magyarország munkatársai hetedik alkalommal kérdezték meg és összegezték a hazai vállalatvezetők véleményét, partnerségben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ). A magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1300 vállalatvezetővel készített interjút.

 

Az első számú vezetők 89 százaléka bízik abban​ Magyarországon​, hogy növelni tudja saját cége bevételeit. A​ legfontosabb külpiac továbbra is Németország, a legnagyobb terepvesztést ​pedig ​Oroszország szenvedte el a magyar döntéshozók körében.

A „dobogón” viszont helyet cserélt Románia és az Egyesült Államok​, így ​Románia előrelépett a második helyre.

A felmérés talán nem meglepő következtetése, hogy a munkavállalók hiánya, a demográfiai jellemzőik változása, illetve az alkalmazásukra kirótt vállalati terhek növekedése jelenti​k​ a legnagyobb kihívást ​az első számú döntéshozóknak.

A vezetők 95 százaléka aggódik a munkaerőhiány miatt​, de közel ennyien invesztálnak is a meglévő munkatársak fejlesztésébe.

Emellett a munkaerő-felvétel akadályaival is tisztában vannak​:​ 59 százalékuk tartja nehéznek a digitális készségekkel rendelkező munkavállalók toborzását és ennél is lényegesen nagyobb hányaduk ​(84 százalék) ​panaszkodik ugyanerre a problémára a szakképzett munkavállalók ​megtalálása​ terén. A megkérdezettek közel 60 százaléka mondta azt, hogy egyre növekvő nyomást tapasztal arra vonatkozóan, hogy minél rövidebb idő alatt kell elérni a kitűzött üzleti célokat. A vezetők 37 százaléka érzi​ úgy​, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik rá a vállalat által elkövetett esetleges szabályszegések miatt.​

A készítők értékelése szerint a tavalyi év elején inkább a kockázatok látszódtak, de így utólag úgy tűnik, hogy 2017 a stabilizálódásról szólt a világgazdaságban, a globális problémák súlya jelentősen visszaesett. Az Egyesült Államok és Kína tovább erősödött, az orosz és a brazil gazdaság lassan magára talált, a Brexit nyomán az eurózóna jövőjét érintő aggodalmak is csitulni látszanak.

 

Nyitókép: Cam Adams / Unsplash

Oszd meg!