Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Táplálkozz tudatosan, sportolj eredményesen, élj egészségesen!

Mindenhol ezt halljuk, de sokan még mindig nem ezt követjük: Táplálkozz tudatosan, sportolj eredményesen, élj egészségesen!

Baji Balázs, Cseh Laci és még hosszasan sorolhatnánk azon olimpikonok és sportolók neveit, akik már a Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézettel karöltve úgy étkeznek, hogy mindig kihozzák magukból a maximumot. Hogy pontosan miben is tud segíteni – legyen szó amatőr vagy profi sportolóról – ez a hiánypótló intézet, hogyan fokozhatjuk sportteljesítményünket és egészségünket a megfelelő táplálkozással, Szász Mátét, az Institute sporttáplálkozási vezetőjét kérdeztük.

Máté, miben tudtok azoknak segíteni, akik hozzátok fordulnak tanácsért?

Egy olyan egyedülálló személyre szabottságot és komplexitást képvisel az Intézet, amire nagy szükség van hazánkban. Az életviteli és táplálkozási tanácsadáson kívül edzéstervet is biztosítunk vendégeink számára, ami az ő életmódjukhoz, napi és heti rutinjukhoz igazodik.  A sportolók – legyen szó profi vagy szabadidő-sportolóról – olyan szakemberekkel találkozhatnak, akik sok éves/évtizedes tapasztalattal rendelkeznek már a saját területükön.  Aki hozzánk fordul, tényleg a legfelkészültebb kollégák segítségét kapja meg. Egy egész, komplett csomagot a legmodernebb tudományos ismeretek birtokában.

Ha jól gondolom, ez egy komoly bizalmi szakma…

Pontosan! Ugyanolyan, mint például a fogorvosoké. Kívülállóként nehéz megítélni, hogy ki a jó, a jobb és a még jobb szakember. A versenysport a legapróbb tévedéseket sem engedheti meg magának. Büszkén mondhatom el, hogy a Scitec Institute a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadója, ám intézményünk – ahogy említettem már – a prémium szolgáltatásait elérhetővé teszi a szabadidő sportolók számára is.

Miért fontos, hogy szakember segítségét kérjük akkor is, ha „csak” hobbi szinten sportolunk, és nem indulunk el különféle versenyeken?  

Ha szakember tanácsát kérjük, azzal felkészülés és edzés közben elkerülhetjük a sérüléseket, továbbá segíthet a regenerációban is. Emellett, ha kitűzünk magunknak egy célt, például, hogy két hónapon belül lefutunk három Margit-sziget kört, akkor nyilván jobban örülünk, ha egy olyan szakértő foglalkozik velünk, akihez például Baji Balázs vagy Cseh Laci is fordul. Bízhatunk abban, hogy akivel olimpikonjaink komoly eredményeket érnek el, az az illető egy amatőr sportoló teljesítményéből is kihozza a maximumot.

A siker pedig összefügg a megfelelő táplálkozással is. Az egyik nem működik a másik nélkül.

Ez így van. Ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, akkor fokozhatjuk a teljesítményünket is. De egy hobbi sportolónak már az is önmagában siker, ha energikusabbá válik, és jobb a közérzete. A profiknál nehezebb a helyzet, hiszen ott az eredményeken kell javítanunk, és ők már eleve egy jó kiindulási alappal rendelkeznek.

És a sportolók tudják is, hogyan táplálkozhatnak a leghatékonyabban?

Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy sokan – legyen szó amatőr vagy profi sportolóról – egyáltalán nincsenek, vagy csak részben vannak, azzal tisztában, mit fogyaszthatnak edzés előtt és után. Emellett a különböző tréningek intenzitása és hossza is meghatározza, hogy milyen energiaforrásokhoz nyúl hozzá a szervezetünk, hogy éppen zsírt, szénhidrátokat vagy cukrot éget. A Scitec Institute szakemberei a sportolók étrendjét az edzéseikhez és a napi rutinjukhoz igazítják, így az egyes tápanyagok akkor kerülnek a szervezetbe, amikor a leginkább szükség van rájuk és a legjobban hasznosulni tudnak.

Mit tapasztalhatunk pontosan, milyen pozitív következményi lehetnek, ha megfelelően étkezünk?

Kis idő elteltével megfigyelhetjük, hogy hatékonyabban és könnyebben megy a tréning. Ez akkor is nagyon fontos, ha nem akarunk egy versenyről érmet elhozni. Nem beszélve az egészségünk fejlesztéséről! A táplálkozással rengeteget tudunk tenni érte.

Akár a sérüléseket is elkerülhetjük, ha helyesen táplálkozunk?

A hobbi sportoknál ugyanolyan gyakori a sérülés, mint a profiknál: az utóbbi túlterhelheti az ízületeit, az előbbi pedig nem jól terheli azokat. Nagyon fontos, hogy azokat az alap tápanyagokat, fehérjéket, vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amikre a szervezetnek minden nap szüksége van, el is fogyasszuk. Még a pihenőnapokon is. Ha átállunk egy tisztább táplálkozásra, és nem az egészségtelen, monoton étrendet követjük, néhány héten belül azt érezhetjük, hogy energikusabbá válunk, könnyebben ébredünk, pici súlyt ledobunk magunkról, megszabadulunk a salakanyagoktól, és laposabb lesz a hasunk. Emellett pedig a sportteljesítményünk is javul.

Mikor van szükség plusz fehérje bevitelre?

Egy sportoló számára minimum 30%-kal, de gyakran 100%-kal van szükség több fehérjére. A tréning intenzitásával ugyanis párhuzamosan nő a szervezet igénye ez iránt. Például egy olyan embernek, aki hetente két-három alkalommal edz, a testtömegkilogrammjának legalább a másfélszeresét kell grammban bevinnie belőle. Az izommegtartás szempontjából azonban nem csak azoknak fontos a fehérjebevitel, akik a konditeremben erősítenek, hanem a futóknak, úszóknak, azaz a többi sportolónak is. Ezt a megnövekedett fehérjebevitelt nehéz a „hagyományos” ételekkel fedezni. Ezért szükséges pótolni táplálékkiegészítőkkel. Azonban az egyes fehérjék között óriási különbség van. Egy prémium minőségű fehérje ugyanis akár 20-szor hatékonyabb lehet! Nagyon nem mindegy tehát, hogy mit veszünk meg. Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy a szervezetünk minden egyes grammját fel tudja használni. Emellett az időzítésnek is óriási a szerepe. Megvan, mikor kell alkalmazni a gyors, illetve a lassú felszívódásút ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el.

Az sem mindegy, hogy milyen vitaminokat fogyasztunk és milyen arányban?

A vitaminoknak is óriási a szerepük! Az anyagcsere-folyamatokat enzimek katalizálják, és ahhoz, hogy működni tudjanak, vitaminra van szükségük. Nem azért kell tehát a vitaminokat fogyasztani, hogy ne fázzunk meg.

Mit ajánlatos fogyasztani, hogy elkerüljük a téli időszakban a megfázást?

Télen a felsőlégúti nyálkahártyákat igen keményen megtornáztatjuk, könnyen megfázhatunk, ám különféle táplálkozástani trükkök vannak, amikkel ezt a kockázatot csökkenthetjük. Rengeteg olyan növényről tudunk, amelyek antibiotikus hatással bírnak. Ha megfelelően fogyasztjuk ezeket, jobban bírjuk az edzést, nem betegedünk le, így nem kell kihagynunk a következő tréninget. Ilyen a gyömbér, a lilahagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma, a petrezselyem vagy éppen a kakukkfű. A megfelelő táplálkozással az immunrendszert is megerősíthetjük. Ha odafigyelünk az étkezésünkre, nagyon sok célt ki tudunk tűzni, amiket el is érhetünk. Emellett javíthatjuk a szellemi fókuszáltságot, a mentális frissességet és az idegrendszeri munkát is. Megéri tehát odafigyelni arra, hogy mit teszünk a tányérunkra és mit viszünk be a szervezetünkbe.

A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés intézménye, ahol egységesül a tudomány és a komplex életmód-tanácsadás. A Scitec Institute a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként hozzá kíván járulni az olimpiai eszme ápolásához, a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseihez, valamint a nemzetközi olimpiai eseményekre készülő Magyar Olimpiai Csapat eredményes felkészüléséhez. Az Institute-ban az olimpikonok és profi atléták mellett azonban a sportcélokkal rendelkező szabadidő-sportolók is egyaránt teljes körű, személyre szabott felkészítésben részesülnek táplálkozási, illetve sporttanácsadás területén. Az Intézet ezen felül tudományos kutatási eredményeivel a magyar sportélet és egészségtudomány egészéhez is nagyban szeretne hozzájárulni, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését.

További információ az Intézetről és szolgáltatásairól: https://scitec-institute.com/hu

 

„Soha ne fektess olyan cégbe, amit a tulajdonosról neveztek el!”

Tóth Zoltán, Euroventures