Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Siemens: Így készülhetnek fel a jövőre a magyar gyártók

A Siemens, innovatív szabadalmainak köszönhetően, több mint 170 éve van jelen a gazdaságban az ipari forradalmak előmozdítójaként. Hazánkban jelenleg az egyik fő célja, hogy hozzájáruljon a negyedik ipari forradalom gyakorlati megvalósulásához. A fizikai és a digitális világ összekapcsolásának lehetőségeiről és kihívásairól, valamint a vállalatvezetés 21. századi átalakulásáról is beszélgettünk Jeránek Tamással, aki májusban vette át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját.

A dinamótól az ipar digitális átalakításáig

Kevés vállalat mondhatja el magáról, hogy olyan mértékben járult hozzá az ipari forradalmakhoz, mint a Siemens. Werner von Siemens 1866-ban találta fel a dinamót, aminek köszönhetően megkezdődhetett az elektromosság terjedése a gyárakban a második ipari forradalom hajnalán. Mintegy száz évvel később a társaság programozható vezérlői (PLC) játszottak kiemelt szerepet az ipari termelés automatizálásában, és ezáltal a harmadik ipari forradalom kibontakozásában. A hosszú évek alatt felhalmozott innovációs és szellemi tőke teszi ma lehetővé, hogy a Siemens jövőbe mutató fejlesztéseivel az ipar 4.0 lehetőségeinek kiaknázásában támogasson más vállalatokat. A jelenlegi forradalom motorja a fizikai és a digitális világ összekapcsolása, amihez a cég gépi megoldások és szoftveres technológiák sorát kínálja. „A vállalat múltja komoly felelősséget és egyben óriási lehetőséget jelent számunkra. Tavaly a legtöbb szabadalmat benyújtó 10 európai cég között szerepeltünk 1625 szabadalommal, amelyeknek harmada a digitalizációhoz kötődött. Megoldásainkat az ipari automatizálás mellett az energiaelosztás, az okos épületek, a szoftvertechnológia területén is használják” – emeli ki Jeránek Tamás.

High-tech megoldások a jövő gyárainak

A Siemens a gyártás technológiai korszerűsítését is feladatának tekinti: megoldásaival negyedével lerövidülhet az adott gép vagy gyártósor üzembe helyezési ideje, több mint felére csökkenhet a fejlesztési-tervezési idő, míg az élelmiszeriparban 20 százalékkal csökkenhet az energiaigény. Napjainkban a gyártásban a hatékonyságnövelés mellett nagyfokú rugalmasságra van szükség, az egyedi sorozatgyártás igénye mellett. „Magyarországon elsőként a nagyvállalatok kezdték el az ipar 4.0-hoz kapcsolódó beruházásokot. Úgy tapasztaljuk, hogy mára a kisvállalatoknál is elindult ez a folyamat, a covid hatására pedig olyan új irányok is előtérbe kerültek, mint a gyártás távoli elérése, követése, menedzselése, a távoli üzembe helyezés és a távoli hibaelhárítás. Mi mindehhez olyan megoldásokat kínálunk a gyártócégeknek, amelyeket nemzetközi szinten bevált gyakorlatok alapján terveztünk meg” – teszi hozzá a vezérigazgató.

Csapatban az eredményes innovációért

A digitalizáció a vállalatvezetést is jelentősen átformálta, és a gyártóvállalatok működéséhez hasonlóan előtérbe került a rugalmasság és a hatékonyság. „Én a hierarchiának nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget, inkább a csapatmunkában látom az eredményesség kulcsát. Közben azt is folyamatosan szem előtt tartom, hogy a munkatársak érző lények, egyéni igényekkel és motivációkkal. Szép kihívás mindezeket összehangolni, de úgy gondolom, hogy egy 21. századi vezetőnek ez is a feladata” – mondja Jeránek Tamás, hozzátéve, hogy a társaság éppen a kollaboráció jegyében indított nemrég ötletpályázatot, amelyen egyetemisták, kutatók, startupok, valamint a cég ügyfelei és partnerei is részt vehetnek. A Siemens ezenkívül több szinten együttműködik startupokkal, főképp az AI, a kiterjesztett és virtuális valóság, a kiberbiztonság, az IoT területein. 2016-ban létrehozott next47 nevű részlege befektetőként és akcelerátorként is működik, hidat képezve a startupok és a Siemens-ökoszisztéma között. A vállalat mindemellett olyan szoftvercsomagot kínál startupoknak, ami megkönnyíti és költséghatékonyabbá teszi számukra a terméktervezést.