Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Megérkeztek az ipari takarítórobotok

Nem a távoli jövő, hanem jelenünk szereplői a robotok. Egy német robottechnológiai cég autonóm ipari takarítórobot-rendszere megbízhatóbb munkavégzést és transzparenciát hoz a takarításba.

Mindennapjaink szerves részeit képezik a komplex parancsokat végrehajtó gépek, és nő a szerepük a létesítményüzemeltetésben is. Ipari takarítórobotok már a kilencvenes években is léteztek, ám nagy változást hozott, amikor kifejezetten robottechnológiai hátterű cégek vágtak bele a fejlesztésbe, nem pedig takarítógépeket próbáltak robotizálni. „Az új, emberi beavatkozást nem igénylő autonóm megoldások a korábbinál jóval fejlettebb biztonsági és tájékozódási rendszert tartalmaznak, a tájékozódást segíti lézer, ultrahang, éjjellátó 3D kamera, ami nullára csökkenti a károkozás esélyét” – mutat rá Fischer Róbert, az ADLATUS gépeket forgalmazó Robotics To You (R2U) kereskedelmi igazgatója. Egy jó robot hasznosan tölti ki az akkumulátoridejét, ha például váratlan akadály miatt megállna, hamar újraindul, és persze nem mindegy az sem, milyen sebességgel takarít. Jelenleg a robotverseny-győztes ADLATUS robotok a leggyorsabbak a maguk 1500 m2/órás mutatójukkal, ráadásul ez a gép dokkolóval is rendelkezik, melynek segítségével önállóan tudja magát árammal és vízzel tölteni, a szennyvizet leereszteni. Külföldön már számos helyen ezekkel a robotokkal végzik a takarítást: norvég diszkontboltokban, német vasútállomásokon, illetve már német autógyárban is.

Bár egyre több cég nyitott az innováció jegyében robotok alkalmazására, hazánkban még sok a tévhit. „Gyakori félelem, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját – a kutatások azonban éppen azt mutatják, hogy terjedésükkel több százezer új munkahely jön létre” – említ egy példát Fischer Róbert. Az autonóm rendszerek épphogy választ adhatnak a munkaerő-piac kihívásaira, hiszen ma már a takarítás terén is jelentősen növekednek a bérigények, a munka minősége viszont nem mindig megfelelő. Németországban egy év alatt megtérül ennek a rendszernek a használata, míg hazánkban bő két évre lehet számítani. Legalább ilyen fontos azonban, hogy a takarítás dokumentálásával a robotok megbízhatóbbá és átláthatóbbá teszik tevékenységüket, és biztosítják az üzletfolytonosságot.

Az R2U csapata a következő fél évben roadshow keretein belül látogatja az érdeklődőket, így alaposan fel tudják térképezni, hogy az adott terület jellegzetességei között hatékonyan tudnak-e dolgozni a gépek – a használat sajátosságai ugyanis nagyban befolyásolják a termék alkalmazhatóságát. „Mint ahogy egy okostelefontól sem várjuk el, hogy kávét főzzön, a takarítórobotok is rendelkeznek bizonyos limitekkel. Elengedhetetlen egyfajta tudatosság, hogy hol és hogyan kívánjuk őket működtetni” – magyarázza Fischer Róbert. Elsősorban nagy, egybefüggő területeken érdemes bevetni az ADLATUS-t, például ipari létesítmények, bevásárlóközpontok, parkolóházak, raktárak, de a takarítórobot alkalmazása nagy potenciált rejt magában olyan szenzitív területeken is, mint a gyógyszer- vagy élelmiszeripar. A termék a smart building vonalhoz csatlakozó épületekbe is illeszkedik, ahol a robot szépen kapcsolódhat az okosrendszer egészébe, és rövid távon a többi eszközzel is képes lesz a kommunikációra.


 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”