Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Rugalmas tér

A HubHub Király utcai közösségi irodájának minden igényt kielégítő tereiben bármilyen vállalkozás megtalálja a neki megfelelő helyet, ahol a következő szintre léphet. Ám a tagok a helynél, sőt még a finom kávénál vagy a gondos takarításnál is jóval többet kapnak: rugalmasságot és a közösség kínálta egyedülálló lehetőségeket.

A közösségi irodák egy ideje már nem számítanak újdonságnak Budapesten, és egyre több cég vagy éppen szabadúszó döntött úgy, hogy ilyen terekben képes a leghatékonyabban dolgozni. Az Európában immár öt helyszínen – Budapesten kívül Prágában, Pozsonyban, Varsóban és Londonban – összesen kilenc közösségi irodát működtető HubHub hálózat budapesti, 2225 négyzetméteres, modern helyszínének megnyitása mégis új színt hozott erre a piacra.

Nagy találkozások

A fizikai tér ugyanis csak az egyik, de nem a legfontosabb eleme a közösségi iroda kínálta előnyöknek. Egy hagyományos munkahelyen is sokszor az informális, kávé melletti vagy folyosói beszélgetések mozdíthatják leginkább előre a dolgokat, egy közösségi irodában pedig hatványozottan igaz lehet az ilyen véletlen találkozások, eszmecserék értéke. Elvégre itt teljesen különböző területeken dolgozó, kreatív, az újdonságokra nyitott emberekkel lehet napról napra találkozni, akik új megközelítéseket, új megoldásokat hozhatnak magukkal.

A HubHub ebből a szempontból is különleges, hiszen tagjaik nemcsak a velük egy helyszínen dolgozókkal építhetnek ki ilyen gyümölcsöző informális vagy formális kapcsolatokat, hanem rögtön egy Európa több országára, és szinte minden iparágra kiterjedő közösség részeivé is válnak. A HubHubnál nem bízzák a véletlenre, hogy létrejöjjenek az ilyen, akár a sikert a kudarctól elválasztó találkozások: havonta több eseményt és képzési programot is szerveznek ezek elősegítésére, amelyek a tagok számára ingyenesen elérhetők. Nem kell startupcégnek lenni ahhoz, hogy érdemes legyen a HubHub tagjává válni, a szabadúszók és a hagyományos cégek is az innovációt maximálisan segítő teret találhatnak a közösségi irodában.

A jelen helyzetben persze sokan kénytelenek voltak az eseményeket megritkítani, esetleg a digitális térbe áthelyezni, ám reménykednek abban, hogy hamarosan újra teljes sebességre kapcsolhatnak. A járvány persze más tekintetben is megnehezítette mind a HubHub, mind a közösségi irodában dolgozók életét. A HubHubnál minden tagnak igyekeztek személyre szabott, a megváltozott igényeknek megfelelő megoldást találni, miközben természetesen fokozott figyelmet szentelnek a biztonságnak is: a még gyakoribb takarítás és fertőtlenítés mellett olyan protokollokat is kidolgoztak, amelyek alapján lépni tudnak, ha a vírus a közösség egyik tagját is elérné.

Az alkalmazkodás képessége

Ez is mutatja, hogy a HubHubnál a legfontosabb értékek között kezelik a rugalmasságot, és ez a tagok felé is maximálisan megnyilvánul. Itt nem kell hosszú időre elköteleznie magát senkinek. Ha egy induló projekt mégsem váltja be a reményeket, nagyon rövid időn belül vissza lehet mondani a tagságot, ha viszont gyorsan szükség lenne több térre, az is könnyen megoldható. A tagsági díjak rugalmasan követni tudják egy projekt vagy egy vállalkozás életciklusait, vagy éppen egy csapat tagjainak változó igényeit – arra is van mód például, hogy a tagsági díjat annak megfelelően állapítsák meg, ha mondjuk egy húsz fős csapatból csak tízen szeretnének a munka vagy az otthoni elfoglaltságok függvényében, változó összetételben bejárni.

A modell népszerűségét mutatja, hogy a HubHubnál, a sikert látva, már egy következő budapesti helyszín megnyitását fontolgatják. Sokan mondják, hogy egy válságban az új lehetőségeket kell meglátni, és ez éppenséggel arra is igaz lehet, hogy a mostani körülmények között akár holnaptól kedvező feltételekkel lehet a HubHub közösségének részévé válni, és ezzel a fizikai tér mellett kapcsolatok és innovációs lehetőségek tekintetében is lerakni a jövőbeli fejlődés alapjait.


 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.