Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Rapidranditól a stratégiai partnerségig

Magyarországra sem igaz, hogy mindenki ismer mindenkit. Megbízható üzleti kapcsolatrendszerre szert tenni nem is olyan könnyű, a bizalmi közösségek ugyanis nem az interneten alakulnak ki, hanem üzleti találkozókon, beszélgetések alkalmával. A Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége épp a kapcsolatok építéséért és megtartásáért jött létre, hogy napjaink felsővezetői tudatosan, üzleti klubban építhessék kapcsolati tőkéjüket. Ellátogattunk egy ilyen klubba.

Egy ködös délelőttön egy elegáns belvárosi étteremben járunk a Duna-parton. A bejutás regisztrációhoz kötött. Ahogy belépünk az egyik terembe, kör alakú asztalok fogadnak. Szigorú tekintetű, elegáns nők és férfiak folytatnak határozott diskurzust egymással – mintha csak pókerasztaloknál ülnének. Igaz, itt nem blöffölnek. Időnként felhangzik egy-egy hangos nevetés, ám ettől eltekintve szinte teljesen halk megbeszélések folynak. Még egy kívülálló számára is nyilvánvaló: harapni lehet a pénz szagát a levegőben. Egy olyan klubban járunk, ahol legalább egymilliárdos árbevételű vállalatok vezetői ülnek. Itt egy jól fésült, slágfertig úriember ül kockás zakóban, hozzá rímelő díszzsebkendővel, amott egy finom hölgy magyaráz elegánsan. Üzletek köttetnek, kapcsolatok szövődnek, stratégiai megállapodások születnek.

„Fontos, hogy legyen Magyarországon egy olyan jól működő üzleti klub, ahol a közepes és nagyobb – akár több milliárdos – cégek felsővezetői hatékonyan és sikeresen tudnak partnerségeket kialakítani” – magyarázza lelkesen Mészáros György, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége, vagyis az MVÜK alapítója, miközben körbevezet minket a teremben. Bár léteznek üzleti klubok, amelyek elvileg az ismeretségek szélesítését szolgálják, mégsem hatékonyak. „6 évvel ezelőtt itthon megismertem egy amerikai franchise licensz alapján működő klubrendszert. Azonnal láttam a gyengeségeit és rájöttem, hogyan lehetne jobbat csinálni” – idézi fel György, aki a felismerést követően nem sokkal bele is vágott és megalapította az MVÜK-t, ami ma már nem mellesleg zrt. formában működik. György az ügyvezető, társa Horváth János pedig a vezérigazgató.

Azt, hogy mások is Györgyékhez hasonlóan gondolkodnak, jelzi a néhány év alatt elért közel 200 milliós árbevétel.

kep111

Az alapító tapasztalatból beszél arról, hogyan tudja elvágni magát egy felsővezető a külvilágtól. A nagyvállalatoknál eltöltött
évek alatt ő maga is megtapasztalta, hogy a kapcsolati tőke hamar elillan, ha nem ápoljuk, építjük tovább tudatosan. Az üzleti életben számos helyzetet ismerünk mindannyian, amikor jól jönne egy bejáratott kapcsolat. Az MVÜK ezekre a helyzetekre választ kínálva mára már több, mint üzleti klub. Egy komplex, vállalatvezetőket támogató rendszer is.

Vezetők egymás közt
Miközben beszélgetünk, lejár az idő az asztaloknál helyet foglalók számára. Félóránként csere van. Azért, hogy mindenki megismerhessen mindenkit – ezzel együtt pedig minden, a teremben lapuló lehetőséget is.
Persze felmerül a kérdés, hogy mitől jobb ez a klub, mint bármelyik másik. Az MVÜK kapcsolatépítő-rendezvényein egyértelmű cél, hogy hasonló méretű cégek találkozzanak egymással, akiknek hasonló kihívásai és céljai lehetnek, így tudnak leghatékonyabban segíteni egymásnak. György szerint ugyanis „a nagy cégek vezetői pont azért nem járnak el üzleti klubokba, mert nem akarnak ügynökökkel, értékesítőkkel és pici cégekkel találkozni. Nálunk a legkisebb belépési szint a nettó 100 milliós éves árbevétel, két ilyen klubunk is van. Aztán további kettő, ahol 400 milliós, valamint másik kettő, ahol egymilliárdos bevétel a belépési szint. Fontos, hogy mi kizárólag megbízható, leinformált tagokat gyűjtünk.”

Az MVÜK klubokban mindössze néhány fős asztaloknál van lehetőség a megszokottnál jóval bővebb, barátibb hangulatú bemutatkozásra, hasznos kapcsolatok kialakítására. Az asztaloknál egy-egy moderátor is helyet foglal, aki nem csak a beszélgetés menetét koordinálja, hanem az üzleti lehetőségek felismerésében, az egymásra találásban is segít.

dscf4067

A rendezvények, vagyis az üzleti klubok azonban csak az egyik részét jelentik az MVÜK komplex szolgáltatáscsomagjának. Emellett folyamatosan biztosítják a zárt közösség számára az úgynevezett business assistance-t, amellyel külön kollégák foglalkoznak.
Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik partnercégnél felmerül egy probléma, akkor arra nagyon rövid időn belül megoldást találnak. „Volt példa arra, hogy egy nagy  cég tragikus körülmények között elveszítette könyvvizsgálóját egy NAV-ellenőrzés kellős közepén és szüksége volt egy olyan megbízható profira, aki azonnal át tudja venni a feladatokat és egy ilyen extrém helyzetben is garantáltan helyt tud állni. Megoldottuk néhány órán belül” – mondja büszkén György. Ám nem csak akkor segítenek, ha ég a ház, hanem akkor is, ha az egyik klubtag keres valakit. „A partnercégeink bármilyen magyarországi operációval rendelkező cég felsővezetőihez kérhetnek eljutási segítséget.

Napi 8-10 ilyen kapcsolást, úgynevezett business connect-et hozunk létre az üzletfejlesztési specialistáink segítségével.”

Emellett pedig hamarosan kihoznak egy networking szoftvert is, amely applikáció formájában is elérhető lesz iOS-en és Androidon egyaránt. A zárt rendszerben pillanatok alatt tudnak megoldást találni a problémáikra – legyen szó új befektető, vagy új megbízható beszállító felkutatásáról.

Jelenleg 250 olyan cég van, amelyik ezt a szűk közösséget alkotja. Nem mellesleg együttes bevételük a GDP több mint 3 százalékával egyenlő. Bár most a tagság egy adott cég alatt fut és csak másodsorban kötődik egy adott vezetőhöz, ez folyamatosan formálódik, „azért, hogy egy elit vezetői klubrendszert hozzunk létre. Így, ha például valaki céget vált, az nem jelenti azt, hogy kiesik a közösségből. Hosszútávon ugyanis azt szeretnénk, hogy inkább a vezetőkhöz kötődjön a tagság. Méghozzá azokhoz, akik a mai modern vezetői réteget alkotják, akik értik, hogy milyen ereje van az üzleti kapcsolatoknak.”

„A mai világban elszeparálódtunk egymástól, elveszítettük a valódi bizalmi kapcsolatainkat. Ezeket szeretnénk visszahozni. Egyszerűen kell a lehetőség arra, hogy találkozzanak egymással az emberek” – magyarázza György azzal folytatva, hogy így   biztosítanak védőhálót is a vezetőknek. „Egyszer aztán remélem, hogy én is ott ülök majd az egyik asztalnál az egyik milliárdos klubban” – mosolyog György, majd kezébe veszi a mikrofont, hogy levezényelje az újabb helycserét a klubban és megnyissa a lehetőséget az újabb üzletek megkötésére.

 

„Bizonyos szempontból őstehetség vagyok. De ha ma kellene ezt felépítenem, nem tudnám megcsinálni”

Bodrogai Ferenc - A Forest Papír alapítója