Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Okosfény az éjszakában

Manapság egyre több intelligens, testreszabható eszköz van jelen mindennapjainkban – miért ne lehetnének a lámpák is ilyenek? Ez volt a Magnelit okoslámpa család mögött álló alapgondolat, amely a fejlesztőket az MVM EDISON startup verseny a nyertesek közé juttatta.

Kismartoni Zsolt ötletgazda egy éve kezdett a mágneses, moduláris világítótest gondolatával kísérletezni.

„Két kisebb fadarab és négy mágnes segítségével készítettem egy prototípust, amit otthagytam az asztalomon. Amikor átjöttek a barátaim, órákon keresztül játszottak vele, annyira lekötötte a figyelmüket”

– idézi fel a kezdeteket. Miután komolyabban is elkezdett a projekttel foglalkozni, baráti társaságából ketten csatlakoztak hozzá, hogy együtt dolgozzanak rajta. A jelentős online sales és marketing tapasztalattal rendelkező ötletgazda a termékfejlesztésről, az értékesítésről és a marketingről gondoskodik, Pánczél Patrícia felel a gyártásért, a beszerzésért és a projektmenedzsmentért, míg Berger Dániel a csapat webes vizuális varázslója.

A Magnelit játékos, egyben okos és változatos megoldásként visz fordulatot a világításba. „A lámpa különböző mágneses modulokból épül fel, amelyek szabadon, szerelés nélkül variálhatók, így más és más formát és funkciót tölthet be ugyanaz a darab. Lehet függő, mennyezeti, álló és fali lámpa, készülhet fából, kőből, fémből vagy akár textilből, így minden egyedi igényt ki tud elégíteni” – ismerteti a termék tulajdonságait Kismartoni Zsolt. Az intelligens világítási modul szintén lehetővé teszi a személyre szabást: a lámpák mobileszközzel vagy egy okosotthon részeként hanggal is vezérelhetőek és időzíthetőek, állítható a fényerő, és már beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket is aktiválhatunk. Ez még nem minden: a lámpa óraként és ébresztőként is funkcionál, ráadásul a készítők olyan fontos, de szemnek zavaró eszközöket is szeretnének elrejteni a lámpákban, mint a wifi router vagy a szénmonoxid-mérő.

Az MVM EDISON képzési programjának köszönhetően a csapat nemcsak a Magnelit finomhangolását tudta elvégezni, hanem további okosfunciókkal is bővítették a terméket.

„A nyolc hét alatt rengeteg gyakorlatias tudásra tettünk szert, a program katalizátorként nyújtott segítséget a céljaink elérésében. Annak ellenére, hogy egy versenyen vettünk részt, végig kiváló volt a hangulat és a különböző csapatok segítették egymást – kicsit sajnáljuk, hogy véget ért”

– számolnak be a Magnelit csapattagok tapasztalataikról. Reményeik szerint még idén el fogják indítani a sorozatgyártást és az online értékesítést, miközben folyamatosan fejlesztenék a terméket és a kollekciót. Magyarországon túl az európai piacot is meghódítanák, így a jövőben a hazai lakások mellett többek között Skandináviában, Olaszországban és Spanyolországban is minél több otthonba csempészhetnek fényt és játékos egyediséget.

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.