Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindenki nyer

A pénzügyi piac globalizációja új kihívások elé állította a bankok termékfejlesztési osztályait is. A CIB Bank új faktoring terméke ötvözi a régiós bankok által nyújtott megoldásokat a fintech szektor vívmányaival – az új program mind a vevők, mind a szállítók részére biztos hátteret kínál. A magyar piacon egyedülálló megoldás kiváló lehetőséget biztosít a magyar-olasz, és nemsokára a régiós piacokon kereskedő vállalkozásoknak.

A világgazdaság egyre erőteljesebb globalizációjával a 2000-es évektől kezdve folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek az értékteremtési láncokban szereplő vállalkozások finanszírozási igényeit megoldani hivatott, azaz a supply chain finance termékek. „Az elmúlt évtizedben pedig már e szolgáltatások nemzetköziesedése, globalizációja zajlik – mondja el Gál Gaszton, a CIB Bank vállalati termékekért felelős vezetője. – Léteznek globális bankok által nyújtott megoldások, illetve megjelentek fintech szolgáltatók is, mi viszont a két megoldás előnyeit ötvözzük legújabb termékünkkel.”

Azonnali kifizetés

A nemzetközi „Confirming” faktoring, vagy ahogy Deme Géza, a CIB Bank faktoring üzletágának vezetője nevezi, az export-import partnerfinanszírozás lényege, hogy a programba belépő vevők által igazolt követeléseket a programhoz csatlakozó szállítók felé a bank néhány órán belül kifizeti, így azoknak nem kell aggódniuk sem a számla kiegyenlítése, sem a hosszabb fizetési határidők miatt. A bank alapvetően a vevő hitelképességét vizsgálja, a szállítóknak a vevő ilyen szándékáról való értesítés után csak egy szerződést kell aláírniuk a csatlakozásról, és máris élvezhetik a program nyújtotta előnyöket.

Ezek pedig számosak. „Igazi win-win helyzetet teremt ez a fajta finanszírozás. A vevő be tudja tartani a határidőket, likviddé teszi a szállítóját, ezáltal biztosan számíthat rá, hogy az továbbra is stabil partner marad. Ezzel a garanciával a háta mögött akár hosszabb fizetési határidőket is letárgyalhat, sőt utófinanszírozást is kaphat, likviditási szükség esetén kedvező feltételekkel biztosíthat számára a bank további haladékot is – fejti ki Deme Géza. – A szállítók nemcsak azonnal a pénzükhöz juthatnak, de a vevőkockázatot is átvállaljuk tőlük, sőt a versenyképességüket is növeljük azzal, hogy hosszabb fizetési határidőket is tudnak vállalni. Azon sem kell aggódniuk, hogyan szedhetik be a pénzüket probléma esetén, hanem teljes mértékben a valódi üzleti tevékenységükre koncentrálhatnak.”

Régiós összekapcsolás

A belföldi piacon a CIB már bő 15 éve kínál ilyen terméket, de az Intesa Sanpaolo Csoport tagjaként ez a finanszírozási program immár olasz-magyar relációban is elérhető, a vállalkozások mindkét országban vevőként és szállítóként is bekapcsolódhatnak. „Olasz-magyar viszonylatban már létrejöttek az első ügyletek, és hamarosan a környező országokban is elérhetővé tesszük a programot, Szlovákiát, Szlovéniát, Romániát, Szerbiát és Albániát is összekapcsoljuk ily módon. Külön büszkék vagyunk arra, hogy az ezt lehetővé tevő platform magyar fejlesztés, a támogatást pedig innen Magyarországról a CIB Bank biztosítja majd az egész régiónak” – fejti ki Gál Gaszton.

Pontosan ez az egységes digitális platform, illetve a bank helyi jelenléte teszi igazán különlegessé ezt a megoldást. „Más ilyen szolgáltatások csak egynyelvűen, általában idegen jog alatt léteznek, mindenfajta lokalizáció vagy helyi kapcsolattartás nélkül. Ha valami probléma adódik, nehéz utánajárni. Mi helyi szinten tudunk kapcsolatot teremteni a vállalkozásokkal, helyi nyelven, helyi képviselőkkel, helyi jog alatt, és ehhez biztosítunk egy hatékony, egységes, papírmentes platformot. Ezt jelenleg csak mi tudjuk” – mondja büszkén Gál Gaszton.

Várt népszerűség

„A kondíciók nagyon kedvezőek, összemérhetők a hagyományos hitelekével, pedig a szolgáltatás annál jóval bővebb, hiszen kockázatokat is átvállalunk, a kifizetéseket is intézzük, rengeteg terhet levéve ezzel a vállalkozásokról” – hívja fel a figyelmet Deme Géza.

Gál Gaszton pedig biztos benne, hogy az új termék nagy népszerűségnek fog örvendeni. „A válság idején láthattuk, hogy problémák léptek fel a beszállítói láncok működésében. Az export-import partnerfinanszírozás mind a pénzügyi, mind a bizalomvesztésből adódó problémákat megelőzi. Már az előző válság idején is azt láttuk, hogy a kármentő megoldások kifutásával megnő a kereslet az ilyen megoldások iránt, most is erre számítunk. Az pedig, hogy magyar-olasz viszonylatban már el is indítottuk ezt a szolgáltatást, azért is külön örömmel tölt el bennünket, mert az Olaszországban piacvezető Intesa Sanpaolo Csoport tagjaként a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása és a régiós export-import fejlődése sem egyszerűen üzleti kérdés számunkra, hanem személyes ügyünk is egyben.”