Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megnyitott lehetőségek


Az idei MVM EDISON startupverseny második és harmadik helyezettje más és más területről, illetve fejlesztési fázisban érkezett a megmérettetésre. Ennek ellenére a versenyhez kapcsolódó képzési program mindkét csapatnak nagyon hasznosnak bizonyult.

Az idei MVM EDISON startupverseny legnagyobb újdonsága az volt, hogy a jövő energetikáját meghatározó innovációk mellett más területek, például a fintech megoldások számára is megnyitották a nevezést. Rögtön élt is ezzel a lehetőséggel a PiggyBanx csapata. „Én első helynek élem meg, hogy fintech ötlettel másodikok lettünk” – mondja büszkén Kovács János cégvezető.
A PiggyBanx applikációját tulajdonképpen a gyerekkorából mindenkinek ismerős malacpersely digitális, továbbgondolt változataként lehet elképzelni. A gyerekek egy kedves, animált malackával interakcióba lépve tudnak valódi pénznek megfelelő Piggy-érméket gyűjteni, akár egy általuk megjelölt konkrét célra is, például álmaik új biciklijére vagy számítógépére. Az alkalmazás azonban ennél többet is kínál. „A fintech területen most a mindent egyszerűsítő, minimalista irány az általános, mi inkább a másik irányba mentünk, hogy minél élményszerűbbé, játékosabbá tegyük a használatot” – magyarázza Kovács János.

A PiggyBanx ezért közösségi élményt is kínál, megkönnyíti a szülő-gyerek kooperációt, miközben az ifjú ügyfeleit a pénzügyi tudatosságra, sőt az energia tudatos felhasználására is igyekszik oktatni. Utóbbi már az MVM EDISON képzési programja alatt került új elemként az alkalmazásba. A versenyre már nagyjából készen érkező applikáció más szempontból is sokat fejlődött a többhetes, a Smart Future Lab inkubátorház által kidolgozott, az MVM szakmai mentorai által vezetett képzési program során. „Számunkra a felhasználói tesztek voltak rendkívül hasznosak. A szakértők segítettek abban, mire figyeljünk oda, számos mélyinterjút is készítettünk” – emeli ki Kovács János. A következő lépés most a banki integráció, illetve a partnerként megnyerhető internetes áruházak bevonása lenne, hogy valamikor a következő évben élesben is elindulhasson az applikáció; ebben a második hellyel járó díjazás, illetve ismertség is sokat segíthet.

A közösség energiája

Nagyjából egy évvel ezelőtt született meg a harmadik helyen végzett Solar DAO koncepciója is, amely egy blockchain alapú, feltörhetetlen platform biztosításával segítené a fenntartható energiaközösségek létrehozását és működtetését. A decentralizált autonóm organizáció, azaz a DAO biztonságos és demokratikus módon biztosítaná, hogy mondjuk egy kistelepülés közösségbe szerveződött energiatermelői és -fogyasztói finanszírozhassák a megújuló energiatermelést, illetve dönthessenek olyan kérdésekről, mint például a megtermelt többletenergia felhasználása.
„Ilyen energiaközösségek Magyarországon a korábbi évtizedek központosításra törekvő hagyományai miatt sincsenek – mondja el Lénárd Adrián ötletgazda, aki hozzáteszi, céljuk az is, hogy új szemléletre is oktassák jövendőbeli felhasználóikat. – Gamifikáció, edukáció; ezen keresztül formálni is tudnánk a felhasználók viselkedését, hogy például a megújuló energiák szempontjából a megfelelő időszakra tervezzék be a sok energiát igénylő tevékenységeiket.”


A Solar DAO inkább ötletként, mintsem kész termékként érkezett a versenyre, de a képzési program itt is sokat segített a továbblépésben. „A képzés formálta, segített letisztítani az ötletet; előálltunk egy olyan üzleti modellel, ami már működőképes lehet – mondja el Lénárd Adrián, aki reméli, hogy az MVM és a Smart Future Lab segítségével a közeljövőben még közelebb kerülhet a Solar DAO a megvalósításhoz. – Egy pilotprogram elindításában reménykedünk. Ha találnánk egy ilyen közösséget, amely használná a platformot, akkor a valós felhasználói igények mentén indulhatna meg a tényleges fejlesztés. Az MVM EDISON versenyen elért harmadik hely, illetve ennek PR-értéke remélhetőleg közelebb visz minket ezekhez a célokhoz.”