Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kötvények tudatosan

Értékes tapasztalatokkal segíti a CIB Bank a Növekedési Kötvényprogram iránt érdeklődő nagyvállalatokat. A program a vállalati hitelezés jó kiegészítője lehet, az új kötvénykibocsátók pedig számos előnyhöz juthatnak.

Izgalmas változások szemtanúi lehetnek a hazai kötvénypiac iránt érdeklődők júliustól: ekkor indul ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja, amely alaposan átírhatja a jelenlegi helyzetet. Napjainkban Magyarországon vállalatfinanszírozás terén a bankhitelek dominálnak nagy kínálattal, míg a vállalati kötvénypiac rendkívül fókuszált, alig néhány kibocsátóval – az MNB programja ezen fog változtatni, méghozzá várhatóan igen komoly keresletet generálva. A jegybank 300 milliárd forinttal száll be a vállalati kötvények vásárlásába, és akár egy kibocsátás 70 százalékát is lejegyezheti 20 milliárd forintig. Ma a teljes piaci állomány körülbelül 600 milliárd forint, ám a program hatására ez kétszeresére is nőhet.

Mészáros Tamás, a CIB Bank nagyvállalati üzletágának ügyvezető igazgatója

Mészáros Tamás, a CIB Bank nagyvállalati üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a program komoly hátteret és számos előnyt kínál a beruházásokra, cégfelvásárlásokra vagy nemzetközi terjeszkedésre készülő ügyfeleknek. „A kötvényekkel a cégek diverzifikálják a forrásbevonási lehetőségeiket. Ráadásul, szemben az amortizálódó bankhitelek 3–5 éves átlagos futamidejével, a végtörlesztéses és fix kamatozású kötvények esetében 5–10 évről beszélünk” – mutat rá a szakember. A programban bármelyik magyar székhellyel rendelkező, nem pénzügyi vállalat kibocsáthat kötvényt, minimum 1 milliárd forint értékben, 3–10 év közötti futamidővel, és bár a kibocsátás devizája forint, a kapott forrást később más devizára lehet cserélni a vállalat tényleges devizaigényére tekintettel. A kötvényeknek legalább B+, vagy ennek megfelelő besorolást kell elérniük, a kisebb cégeknek azonban idő- és költséghatékonyság szempontjából egyaránt jó hír, hogy az S&P-hoz és a Moody’s-hoz hasonló nagyok mellett más hitelminősítők is adhatnak kockázati besorolást.

A CIB Banknál a potenciális kötvénykibocsátói cégcsoportok számát 100–150 körülire becsülik, és egyre több ügyfelükkel beszélgetnek a program által kínált lehetőségekről. Az Intesa Sanpaolo (ISP) Csoporthoz tartozó pénzintézet jelentős szaktudással és tapasztalattal bír a hazai és nemzetközi kötvénypiacon egyaránt. Amellett, hogy befektetőként is érdekeltek egy-egy kibocsátásban, több kötvényprogram szervezésében részt vettek, és számos nagyvállalatot támogattak a piacra lépésben. „Ismerjük a befektetők hozzáállását a hazai és regionális kötvénykibocsátókhoz, és a piaci kilépésre készülő nagyvállalatok gondolkodását is, így releváns háttérrel segítjük a hozzánk forduló ügyfeleket” – magyarázza az üzletágvezető.

Mészáros Tamás, a CIB Bank nagyvállalati üzletágának ügyvezető igazgatója

A CIB Bank tapasztalatai különösen a nagyszámú első kibocsátók számára bizonyulhatnak hasznosnak. E vállalatok életébe a váltás új perspektívát hoz, hiszen a zártkörű működés évei után nagyon tudatosan kell kommunikálniuk kifelé, ugyanakkor a tőkepiaci előírások – így a rendszeres adatszolgáltatás és a nyilvános befektetői kapcsolattartás – már a felkészülés ideje alatt is pozitívan hathatnak a vállalatirányítási kultúrára. „Az új kötvénykibocsátóknak alaposan át kell gondolniuk az eddigi és a jövőbeli működésüket. Egy ilyen döntés kétségkívül nagy, sok munkával járó szintlépés, fontos tehát mérlegelni a folyamat előnyeit és hátrányait. Ám ha egy cégnél a kötvényprogram mellett döntenek, az akár jelentősen is hozzájárulhat a hosszú távú növekedés sikerességéhez” – mondja Mészáros Tamás.

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar