Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Járványhelyzetben is segíthetnek az okos megoldások


Az okos eszközök előnyeit ma már nagyon sokan ismerjük és élvezzük, de nem sokan tudjuk, hogy milyen technológiára van szükség a „smart” eszközeink működéséhez. Magyarországon a világon másodikként fejlesztette ki az MVM NET Zrt. a modern technológiák használatára leginkább alkalmas, kiemelkedő biztonsági paraméterekkel rendelkező LTE450 hálózatot. Nézzük, hogy a pandémiés időszakban milyen területeken vehetjük hasznát ennek a technológiának. 

A jelenlegi, rendkívüli helyzetben az okos technológiák számos előnyét kihasználhatjuk. A veszélyeztetettnek tekinthető korcsoportok, elsősorban az idősek egészségének megőrzését segíthetik például távfelügyeleti szolgáltatások, valamint a közösségi közlekedésben a jegykiadó automaták igénybevétele, illetve az elektronikus fizetés is hozzájárulhat a megelőzéshez, a személyes kontaktusok számának csökkentéséhez.

Az információkommunikáció területén az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett kifejezése az IoT, vagyis az Internet of Things, a „dolgok internete”. A fogalom a hálózatba kapcsolt eszközök, emberi beavatkozást nélkülöző kommunikációs technológiáját jelenti, amikor valamilyen érzékelő szenzor által begyűjtött adatot továbbítanak a berendezések között úgy, hogy azok online összekapcsolódnak, és felhasználói közreműködés nélkül hajtanak végre feladatokat. Nem túlzás kijelenteni, hogy az IoT mára életünk szinte minden területén meghatározó megoldás lett, gondoljunk csak az okos otthonokra, az okos városokra, okos mérésekre vagy az okos gyárakra és irodákra.

Az összekapcsolódó eszközök mennyisége mára óriási méreteket öltött, de becslések szerint a 2020-as évek végére csaknem 5,8 milliárd ilyen készülék működik majd. A prognózisok alapján kijelenthető, hogy az IoT-eszközök piaca az épületautomatizálás területén bővülhet majd leginkább. Érdekes kérdés tehát, hogy ezek a gépek hogyan képesek egymással kommunikálni. Erre ma már számos technológia kínál megoldást, mindenképp érdemes azonban különbséget tenni köztük hatótávolság, energiafelhasználás, vagy éppen az adatátviteli sebesség alapján. A modern hálózatok és alkalmazások sorában az M2M (Machine-to-Machine) technológiának, azaz a gépek közötti kommunikációnak is nagy szerepe van. Az M2M-berendezések jellemzően úgynevezett pont-pont kapcsolatokat valósítanak meg részleges adatgyűjtési vagy vezérlési céllal, míg az IoT-eszközök zárt hálózatban vagy internetre csatlakozva összetettebb feladatokat is képesek ellátni.

Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján az IoT, egyébként rendkívül összetett követelményrendszerét legjobban az úgynevezett LPWA-technológiák képesek kiszolgálni. Az angol betűszó a Low Power Wide Area kifejezést jelöli, olyan vezeték nélküli kommunikációs technológiát jelent, amely kis energiafogyasztás mellett akár több tíz kilométer hatótávolságot biztosít. Az LPWA-technológiák további előnye, hogy olyan mértékű lefedettség elérését is lehetővé teszik, amivel már például pincékben, alagsorokban működő készülékek is elérhetik a hálózatot. Az eszközök saját akkumulátorral, elemmel akár 10 éven keresztül is üzemelhetnek beavatkozás nélkül.

Magyarországon 2016-ra, a világon másodikként építettük ki a modern technológiák használatára leginkább alkalmas, kiemelkedő biztonsági paraméterekkel rendelkező LTE450 hálózatot, elsődlegesen a kormányzati és iparági igények kiszolgálására. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, és egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják.

A technológiával számos területen biztosítható a mobil adatkommunikáció: többek között okos méréshez, rendszerirányítási funkciókhoz, a kereskedelemi és szolgáltatási szegmensben az online pénztárgépek, parkolóautomaták adatkommunikációjának biztosítására. A hálózat emellett alkalmas elektronikus fizetésre, illetve az e-jegyrendszerben mobiljegy értékesítésére is.

Az országban egyedülálló, több, mint 95 százalékos területi lefedettséggel rendelkező LTE450 hálózat fő jellemzője a magas rendelkezésre állás, ami rendkívüli események esetén is biztosítja az elérhetőséget, függetlenül a publikus hálózatok terheltségétől. A technológia magas szintű titkosítása, autentikációja és integritásvédelme együttesen garantálja a hálózat felől érkező támadások kivédését. A rendszer jó skálázhatósága pedig lehetővé teszi az IoT célú LTE-M LTE450 hálózatba való implementálását, a szabadsávos LPWA technológiákhoz képest sokkal kedvezőbb műszaki paraméterekkel.