Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ez a 10 név nem hiányozhat a könyvespolcokról

A soha véget nem érő kötelező olvasmányok emléke mindannyiunkban elevenen él, pedig az irodalom sokkal több a kötelezőknél, az irodalom elrepít, magyarázatot ad az élet olyan jelenségeire, amiket elsőre nem tudunk értelmezni. Íme tíz szerző, akik csodálatos történeteikkel utat mutatnak nekünk, elvarázsolnak, rabul ejtenek. Olvassuk a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvét!

 A Libri legfontosabb célkitűzése az olvasás népszerűsítése, ezért hívta életre 2016-ban a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A két kitüntetéssel évről évre a kortárs magyar irodalom legkiemelkedőbb műveit jutalmazzák. Nincs ez másképp idén sem, a könyvkereskedelmi cég 2020-ban ötödik alkalommal adja át az elismeréseket.

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete bizonyítja, hogy a költészet nem a világtól elrugaszkodott, érthetetlen szócséplés, hanem az emberlét apró mozzanatainak, a mindennapokban átélt érzelmek tiszta leképzése.

Barnás Ferenc Életünk végéig című regényében családjának viszonyait bontja ki előttünk, ami segíti az olvasónak saját családi viszonyaink értelmezését, a család fogalmának és bonyolult viszonyrendszerének megértését. A családi kapcsolatokról szól Grecsó Krisztián regénye, a Vera is, ami egy 11 éves kislány életének sorsfordító pillanatain keresztül bemutatja, hogy milyen nehéz először szembesülni a családunkra sötét fellegként nehezedő titkokkal.

Magyar sellő című regényében Darvasi László egy különleges szerelem történetét dolgozza fel, a könyv költői nyelvén a hatalom és az egyén viszonyrendszereivel foglalkozik. Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című kötetében egy bonyolult és lehetetlennek tűnő, de annál csodálatosabb szerelem történetét meséli el nekünk.

Egy olyan varázslatos történetíró, mint Bodor Ádám, pillanatok alatt képes kirángatni minket a hétköznapokból. Sehol című novelláskötetének virtuóz tájleírásaiból és párbeszédeiből soha meg nem élt szerelmek és feszültségekkel teli emberi kapcsolatok rajzolódnak ki előttünk.

Az olvasás arra is esélyt ad, hogy a fontos társadalmi kérdések élesebben rajzolódjanak ki előttünk. Babarczy Eszter A mérgezett nő című könyvében egy megrázó női sorsot követhetünk végig, a novellákból az érzelmi vagy fizikai bántalmazás lélektana tárul elénk. Tóth Krisztina Fehér farkas című novelláskötetének katartikus történetei pedig hétköznapi emberek valóságos problémáiba, életük sorsfordító pillanataiba ad betekintést.

A történelem és az irodalom szoros kapcsolatáról tanúskodik Závada Pál Hajó a ködben című regénye is, amelyből megismerhetjük a Weiss Manfréd-örökösök egyedülálló történetét. A család az ország egyik legnagyobb vállalatbirodalma fölött rendelkezett a második világháború kitörése előtt, majd mindenüket feláldozták az életben maradásért. Láng Zsolt Bolyai című regénye pedig Bolyai Jánosnak, a 19. század egyik legnagyobb elméjének állít méltó emléket, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyregényén dolgozó író mindennapjaiba is, aki munkája közben lassan kortársaként kezd el tekinteni a matematikusra.

Ide kattintva szavazhat a Libri irodalmi díjak döntőseire!


 

Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék, mint a lopás, és akkor nem lesz lopás.

Konfuciusz