Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Energiában gondolkodnak

Az ALTEO Csoport Sinergy márkanév alatt futó menetrendezési szolgáltatása innovatív megoldást kínál az időjárásfüggő, megújuló energiaforrást hasznosító erőművek termelésének optimalizálására.

Akad egy kis kihívás az időjárásfüggő villamosenergia-termelők számára – maga az időjárás. „Számos egyéb tényezőn túl, leginkább a napsugárzás, a szélsebesség és a külső hőmérséklet befolyásolja a nap- és szélerőművek termelését, így az időjárási körülmények pontos előrejelzése kritikus tétel az erőműegységek várható termelésének minél pontosabb meghatározásában. Ez alapján biztosítja a rendszerirányítás a villamosenergia-termelés és -fogyasztás egyensúlyát az egész országban” – magyarázza Luczay Péter, az ALTEO termelés- és kockázatmenedzsmentért felelős vezérigazgató-helyettese. Pontatlan becslés esetén a terv-tény energiamennyiség különbözetét kiegyenlítő energiával kell pótolni – márpedig a kiegyenlítés drága mulatság, és áprilistól komoly díjakat kell fizetni, ha az erőművek eltérnek a tervezett mennetrendjüktől. Az ALTEO szabályozási központja és megújuló menetrendezési csoportja leveszi ezt a terhet az erőmű-tulajdonos ügyfél válláról, és rengeteg információ – így például brit, svájci és magyar meteorológiai előrejelzések és saját mérési hálózati adatok – szintetizálásával hoznak menetrendezési döntéseket. „Egy nagy csoportban menetrendezzük az ügyfél erőművét, így maximalizáljuk a menetrend pontosságát. A velünk szerződésben álló termelőnek garantáltan nem keletkezik kiegyenlítő költsége, tehát havi fix díjért kockázatmentes menetrendezési szolgáltatást adunk partnereinknek” – mutat rá a szakember. A szabályozási központ működtetéséért és az újonnan induló menetrendezési üzletágért száz százalékban az ALTEO tulajdonában álló, hét éve működő Sinergy Energiakereskedő Kft. felel.

Luczay Péter, az ALTEO termelés- és kockázatmenedzsmentért felelős vezérigazgató-helyettese

Sokoldalú stabilitás

Noha korábban is sokan kínáltak már menetrendezési tevékenységet, mára nagyban megnőtt a minőség jelentősége és kiélesedett a verseny a szolgáltatók között, miközben intenzíven emelkedik az üzemben lévő naperőművek száma. Az ALTEO a piaci szereplők közül stabil hátterével és komoly szakmai tapasztalatával tűnik ki, emellett az energetika közel összes műfaja megtalálható vállalaton belül, az erőmű üzemeltetéstől a villamosenergia- és földgáz- kiskereskedelmen keresztül a MAVIR részére szabályozási kapacitást és energiaszolgáltatást nyújtó szabályozási központ irányításig. „Szinte az összes hangszeren játszunk, és éppen ezek a szinergiák az erősségeink” – fogalmaz Luczay Péter. További előnyt jelent az erős fejlesztőcsapat, a földrajzilag és technológiailag változatos portfólió, valamint a rendszerszintű szolgáltatások piacán szerzett 7 éves tapasztalat, ráadásul az ALTEO Csoport tőkeerős vállalatként a volatilis kiegyenlítőenergia-piac kihívásait is jobban bírja kezelni, mint a riválisok. Márpedig a stabilitásra és kiszámíthatóságra a jövőben egyre nagyobb szükség lesz. „A piac komoly kihívások előtt áll, sok változásra számítunk a következő évek folyamán, így felértékelődik az innováció, a tudás, a tapasztalat és a biztonság szerepe. Mi mindezt meg tudjuk adni a partnereinknek, akik hosszú távon is számíthatnak ránk” – tekint előre Luczay Péter.

 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.