Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elkerülhetetlen, hogy a jövő okosabb legyen

Ha telefont vásárolunk, már nem is kell külön mondani, hogy okoskészüléket szeretnénk. A digitalizációnak azonban még mindig a kezdetén járunk. Az autó, a lakás vagy a város okossá válásáról még mindig inkább csak beszélünk, mint csináljuk. Rakoncza Zsolttal, a Dell Technologies új vezérigazgatójával beszélgettünk arról, hogy mit hoz a jövő, és milyen technológiák elterjedését jósolja meg a vállalat új, Realizing 2030 című tanulmánya.

 

Nézzünk a jövőbe! Már megszoktuk, hogy minden okossá válik, de milyen újdonságokra számíthatunk 2030-ig?

Számos feltörekvő technológiáról beszélhetünk, amelyek meghatározók lesznek a következő tíz évben.

Rengeteg olyan naponta használt eszköz van, amelyek a felhőhöz csatlakozva adatot gyűjt és kommunikál. Az otthoni, a vállalati és ipari környezetben is elterjedt ez az Internet of Things nevű technológia. Erre épít a Dell ipar 4.0-s megoldása is. A jövőben megnő az ilyen okoseszközök száma, és az olyan nagy sávszélességű kapcsolatoknak hála, amelyeket például az 5G-s technológia biztosít, még nagyobb szerephez jutnak a mindennapokban.

Rakoncza Zsolt, a Dell Technologies új vezérigazgatója

Az adatgyűjtésre hegyezted ki a választ, ennyire fontos az, amit az eszközök érzékelnek és adatbázisba töltenek?

Minden jelentős technológiának az adat lesz a kulcstényezője. Egy-egy szervezet már ma is elképesztő mennyiségű adatot termel, amelynek a megfelelő használatával hatalmas üzleti előnyre tehet szert. Ez persze nem csak a vállalatokra igaz, 2020-ban várhatóan egy millió fős város megközelítőleg 200 millió gigabájt adatot hoz majd létre naponta. Hiba lenne ezt az erőforrást nem kiaknázni. Az egyik legjelentősebb technológia, a mesterséges intelligencia is adatokkal dolgozik, méghozzá feldolgozza azokat, tanul belőle és a segítségével a legkomplexebb rendszerek is optimalizálhatóvá válnak.

A mesterséges intelligenciát nagy elvárások és nagy félelmek övezik. Senki nem szeretné, ha „a robotok elvennék a munkáját”. Kell ettől tartanunk?

A mesterséges intelligencia nem helyettesíti az emberi munkát, hanem kiegészíti azt. Az is kétségtelen azonban, hogy a jövő munkahelyén más képességekre lesz szükség. A mesterséges intelligencia nyelvén „folyékonyan beszélő”, azaz technológiát jól kezelő munkaerő egyre inkább elterjedt lesz, ezek a tehetségek új hatékonysággal fogják tudni kezelni a munkafolyamatokat. Gyakorlatilag értelmet adnak a rengeteg összegyűjtött adatnak. A Realizing 2030-as tanulmányból kiderül, hogy a vállalatok 70 százaléka már ma is örömmel várja azokat a kollégákat, akik képesek robotokkal együtt dolgozni.

A mindennapokba hogyan fognak beépülni az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia. Otthon kevesen foglalkoznak adatelemzéssel.

Az említett eszközök nem csupán a munkánkról, de a szokásainkról vagy akár egészségünkről is képesek lehetnek adatokat gyűjteni. A technológiák ötvözésével optimalizálható és automatizálható szinten minden minket körülvevő gép működése. Akár teljes okosotthonokat vagy okosvárosokat is lehet így üzemeltetni. Lehetnek olyan apró felhasználási területei, mint az ébresztőórával egyszerre beinduló kávéfőző vagy a délután a nappaliban körbeszaladó porszívó robot. De ide tartoznak az önvezető autók és életmentő rendszerek is.

Van itthon bármilyen lehetőség jobban megismerni ezeket a trendeket és technológiákat?

A legközelebbi esemény a budapesti Dell Technologies Fórum, ahol bemutatjuk komplex vállalati megoldásainkat és különböző innovatív technológiákat. Sok érdekes előadás várja a résztvevőket például a mesterséges intelligenciáról és a digitalizációról, valamint számos izgalmas terméket tekinthetnek meg azok, akik ellátogatnak a Terminal 1 Airport Event Centerbe szeptember 24-én.

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”