Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Életeket mentő bőrgyógyászat

Élvezni a nyarat, lenge ruhákban járni, a szabad perceinket strandon tölteni, a legmelegebb déli órákban is napozni, ha végre vízpartra jutunk – ugye ismerős? Az év 3 hónapja legyen a napfényé és a hedonizmusé! Kár, hogy mindezt beárnyékolja, hogy az erősödő napsugárzás és UV-sugárzás fokozott veszélyt jelent a bőrünkre. Igaz, hogy egy Aperol spritz mellett az ember nem ezzel foglalkozik… Dr. Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház vezető bőrgyógyásza szerint pedig fontos lenne: a bőr napkárosodásának megelőzéséről, a videodermatoszkópról és az esztétikai kezelésekről beszélgettünk.

Egyre több az extrém UV-sugárzásos napok száma

„A legjobb tanács, amit pácienseinknek adhatunk a napkárosodás megelőzésére, hogy csökkentsék a bőrüket ért UV-sugárzást. A bőrkárosodás kockázatát nemcsak a leégések száma, hanem az életünk során összeadódó, bőrünket érő napsugárzás mennyisége is növeli. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kimenni a napra, hiszen a nap lelkünkre gyakorolt pozitív hatásait mindannyian jól ismerjük.” – mondja Dr. Hatvani Zsófia. A Dr. Rose Magánkórház orvosának javaslata a fizikai védelem – ruha, kalap –, a magas faktorszámú napfényvédők használata és az, hogy 11 és 16 óra között tartózkodjunk a direkt napsütéstől. „A déli órákban a leégés akár 20 perc alatt is bekövetkezhet és sokan azt sem tudják, hogy a napfényvédőt átlagban 2 óránként újra kell kenni.”

Dr. Hatvani Zsófia szerint az emberek nagy része nem tudja pontosan, illetve nehezen tartja be ezeket a javaslatokat, anyajegyszűrésre pedig még ennél is kevesebben járnak, pedig sokak számára életmentő lehet egy időben felfedezett – bőrdaganatot megelőző – elváltozás. „Alapvetően évente javasoljuk a pácienseinknek a szűrővizsgálatot. Ez egy fájdalom nélküli vizsgálat, viszont kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy időben megtaláljuk a bőr gyanús elváltozásait. Még mindig sokan nem gondolják, hogy egy panaszmentes anyajegy is okozhat komolyabb problémát, ezért is vált az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé a bőrdaganat” – mutat rá a doktornő. Az alig észrevehető rákos elváltozások is képesek szervi áttéteket okozni, amelyek akár halálhoz is vezethetnek, pedig ez egy könnyen megelőzhető betegség.

„Már mentettünk videodermatoszkóppal életet”

„A videodermatoszkóppal az anyajegyek legapróbb változásai is pontosan követhetők. A vizsgálat során felvételeket készítünk, amelyek a szabad szemhez képest akár 120-szoros digitális nagyítást mutatnak. Így nemcsak a korai daganatos elváltozások ismerhetők fel, de összességében egy átfogó képet is kapunk a testről. Megelőzhetünk olyan anyajegyből kialakuló áttétképződést, amely később halált okozhat. Volt olyan páciensünk, akinek daganatát nem lehetett volna időben észrevenni a magas minőségű fotók utánkövetése nélkül” – folytatja Dr. Hatvani Zsófia

„Ha rosszindulatú elváltozást találunk, azonnal cselekszünk. A problémától függően különböző módszerek állnak a rendelkezésünkre a bőrgyógyászati ellátáson, illetve szükség esetén a Dr. Rose Magánkórház sebészeti osztályán, kimetszéssel tudjuk kezelni az adott elváltozást. Ha kényes területről – pl. arcról – van szó akkor plasztikai sebészeinket is bevonjuk.” – hangsúlyozza Dr. Hatvani Zsófia, akit a bőrgyógyászat komplexitása vonzotta a szakterülete kiválasztásánál.

A nap káros hatásai

„A nap és a nem megfelelő napvédelem az egészségügyi károk mellett esztétikai következményeket is okoz a bőrön, főleg az arcbőrön: pigmentfoltok és elszíneződések alakulhatnak ki, a bőr veszít rugalmasságából, vékonyodik, ráncosodik, gyakorlatilag a bőr öregedését gyorsítja fel, hozza előre. Az ilyen jellegű, már kialakult esztétikai panaszok megoldására, finomítására szerencsére ma már kiváló orvos-esztétikai kezelések állnak a rendelkezésünkre: frakcionális Co2 lézeres kezelés vagy a mikrotűs rádiófrekvenciás kezelés. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy a pácienseinknek komplex megoldásokat nyújtsunk, tekintetbe véve az egyéni adottságaikat, igényeiket.” – fejezi be a szakember.