Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy felújítás tökéletes alkalom, hogy okossá varázsoljuk otthonunk

Gyors, egyszerű és gazdaságos okosotthon a Wiserrel

A Schneider Electric Wiser rendszerének köszönhetően bárki számára lehetővé vált a kényelmi és fenntarthatósági szempontok miatt is rendkívül előnyös okosotthon kialakítása. A Wiser by SE alkalmazás segítségével a mobilkészülékeinkről egyszerűen vezérelhetjük otthonunk különböző funkcióit, illetve akár a hangunkkal is irányíthatjuk az egyes funkciókat.

Előbb-utóbb szinte mindenki számára eljön a pillanat, amikor elérkezettnek érzi otthona felújítását. Egy ilyen projekt során – főleg, ha nagyobb méretű felújításban gondolkodunk -, érdemes hozzányúlni otthonunk elektromos hálózatához akár már 20-30 éves lakások esetében is – az elmúlt évtizedekben ugyanis rengeteg új eszközt kezdtünk el használni, ami alaposan leterheli a rendszereket. A villamossági hálózat felújítása során a legfontosabb szempont természetesen a biztonság – ha például régi, alumínium vezetékek vannak a lakásban, azokat mindenképpen érdemes rézvezetékre cserélni. Ha valaki belevág egy ilyen projektbe, érdemes átgondolni azt is, hogy hol, milyen és mennyi készüléket használ, mivel így a látványnak sem túl szép, és biztonsági szempontból is kockázatot jelentő elosztók helyett megfelelő számú dugaljat lehet kialakítani.

Gondoljunk az okosításra is!

Ha megújul otthonunk villamossági hálózata, akkor érdemes úgy megvalósítani a rendszert, hogy az alkalmas legyen akár azonnal, akár később egy okosotthon kialakítására. Egy ilyen megoldás – mint például a Schneider Electric Wiser okosotthon-rendszere, ami már itthon is elérhető – nem csak a komfortérzetet növelheti, de abban is segíthet, hogy kevesebb energiát használjunk fel otthonunkban. Ha még nem is sikerült végleges döntést hozni az okosotthon kialakítása kapcsán, az elektromos hálózat felújításakor akkor is célszerű olyan vezetékezési megoldást választani, amivel okosotthon-kompatibilissé válhat a rendszer. Ehhez például minden kapcsolóhoz célszerű kihúzni az úgynevezett nulla vezetéket is, amit majd a később hozzáadott okosotthon-készülékek tudnak használni.

Okos és komfortos

Ha pedig valaki úgy dönt, hogy tesz egy nagy lépést a komfortérzet növelése és a fenntarthatóság felé, a Schneider Electric Wiser rendszere kiváló megoldást jelent számára. A Wiser sok olyan funkciót tartalmaz, melyek a felhasználók kényelmét szolgálják. Az ún. ’Hangulatok’ funkció lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy környezetük beállításait egy gombnyomásra megváltoztassák, például esti TV-nézéskor, vagy lefekvéshez készülődve. A rendszer támogatja az automatizációkat is, amelyek automatikusan aktiválódnak egy meghatározott helyzet észlelésekor, bekövetkeztekor, például a légkondicionáló kikapcsolása az ablak nyitása esetén.

A Wiser rendszer az Amazon Alexa, a Google Home és a Siri segítségével táv- és hangvezérelhető, valamint a Wiser by SE alkalmazással mobilról is irányítható. A telefonra érkező értesítések által azonnal információt kapunk bizonyos kritikus eseményekről, például a vízszivárgás észleléséről. Ezek a funkciók kritikus fontosságúak a fogyasztók nyugalma szempontjából, mivel biztonságban tartja a családokat és csökkenti a karbantartási igényeket is.

A Wiser rendszerrel kapcsolatos további információk a www.se.com/hu/wiser weboldalon érhetők el.