Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egészségügyi innovációs startupok mentik meg Európa öregedő társadalmát


Az európai lakosság öregedése óriási kihívás elé állítja a társadalmat a megelőzés, a korai diagnózis és az idősgondozás területén. Az egészségügyi innováció legnagyobb európai hálózata, az EIT Health eddig 31 országban több mint 600 egészségügyi startupot támogatott, budapesti központtal működő intézményük, az EIT Health InnoStars pedig a régió rejtett tehetségeit keresi.

„A mi kihívásunk, hogy megtaláljuk azokat az egészségügyi innovációs projekteket, startupokat, egyetemi kutatócsoportokat, amelyek az öregedő társadalom kihívásaira nyújtanak megoldást” – mondja Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars ügyvezető igazgatója. „Az EIT Health InnoStars Közép-, Kelet- és Dél-Európa országait fedi le. A régió ismerete felbecsülhetetlen segítséget jelent abban, hogy megtaláljuk a tehetségeket, és támogassuk őket.”

Az EIT Health 144 partnere között számos egyetem és kórház, nagyvállalat, kutató és fejlesztő központ található. Európa tíz legjobb egyeteme közül hét tagja a hálózatnak, például a Cambridge University, az Oxford University, a Karolinska Institutet, a Delft University of Technology, a Technische Universität München vagy az ETH Zürich. Nagyvállalati oldalon a világ 10 legfontosabb medtech cége közül 9 partner, mintegy 30 milliárd euró éves kutatás-fejlesztési kerettel. Magyarországon a Debreceni Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel dolgoznak együtt közös projekteken, a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete pedig innovációs központként, EIT Health Hubként működik. Vállalati oldalon a GE Healthcare, az informatikai szakterületen az E-Group, a klinikai vizsgálatok tekintetében pedig a CRU támogatják az innovatív fejlesztések piacra kerülését. 2019 folyamán az EIT Health InnoStars több mint 50 startupnak nyújtott mentorálást, képzést és pénzügyi támogatást a régióban, közöttük olyan kiemelkedő magyar startupok is találhatók, amelyekre érdemes odafigyelni 2020-ban.

A Sineko egy magyar innovatív vállalkozás, amely szoftvere segítségével a nemzetközi teleradiológia forradalmasítását tűzte ki célul, ami megkönnyítheti a radiológiai leletkészítést és annak fordítását. Egy másik tehetséges fiatal csapat, az InSimu orvostanhallgatóknak tenné elérhetővé, hogy applikációjuk segítségével szimulált betegeken gyakorolhassák a diagnózisok felállítását. Az egyelőre gyógyíthatatlan Alzheimer-kór nyomában egy portugál csapat, az iLoF jár, egy görög startup, a SyNoesis pedig a másik nagy idegrendszeri betegség, a Parkinson-kór új ellenszerének szabványát jegyeztette be. A TeiaCare nevű olasz vállalat az idősellátásban dolgozó nővéreket és bentlakásos intézményeket segíti optikai szenzorokkal. Lengyelország idei győztes csapata, az UVera pedig baktériumok felhasználásával készít egy egészséges és környezetbarát napvédő anyagot.

A közép-, kelet- és dél-európai térséget „mérsékelt” innovációs kapacitással rendelkező régiónak nevezi az Európai Innovációs Eredménytábla, mégis egyre több tehetséges innovátor kerül ki innen. Egyebek mellett az EIT Health Wild Card nevű vállalkozásalapítást támogató programjában 2019-ben már 40 százalékban ebből a régióból vettek részt a vállalkozók. A Wild Card 2020-as programjaira 2020. február 9-ig lehet jelentkezni.

„Nyugaton már transzparens, hogy hol vannak a jó startupok, így könnyebben bekerülnek a vérkeringésbe, míg Közép-, Kelet- és Dél-Európát még nem látják a befektetők” – mondja az ügyvezető. „Azt kérik tőlünk, hogy kutassuk fel őket, versenyeink alapján állítsunk fel egy minősített rangsort, és képezzük ezeket a startupokat, illetve egyetemi kutatócsoportokat. A mi feladatunk, hogy felszínre hozzuk a térség rejtett tehetségeit.”