Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Call me, baby!

Előfordult már, hogy egy álláshirdetésről beugrott egy ismerőse, akinek aztán el is küldte annak linkjét? És olyan, hogy beajánlott valakit egy tutijó állásba? Na ugye. A Uber és az Airbnb után itt van még egy iparág, amelybe belépve pénzt kereshet úgy, hogy semmi mást nem kell tennie, mint amit eddig is gyakran csinált – itt ráadásul most belépési költség sincs.

Egy pofonegyszerű, fancy üzleti modell egy hazai startuptól.  

Toborzási munkatárs? Recruiter specialist? Fejvadász? Ugyan már. Persze, fontos a rátermettség meg a szakmai tapasztalat, de azért nem kell túlmisztifikálni az állásközvetítést – vallják a Talentuno alapítói. Balázsik Péter és Kelliár Zsolt eredetileg egy szoftvert fejlesztettek ki, amellyel automatizálható az álláshirdetésre jelentkezők előszűrése. Ez már önmagában óriási lépés volt a hatékonyság felé, hiszen még ma is jellemző a napokig tartó vizsgáztatás: a jelentkező tényleg beszél angolul? Valóban van ügyfélszolgálati tapasztalata? Ahány skill, annyi telefonos, Skype-os, netán személyes interjú. Péterék meggyőződése volt, hogy lehet ezt gyorsan, profin, pörgősen is.

Ismerőse mindenkinek van

Szoftverükkel félóra alatt letesztelik a jelentkezőket. A rendszer húsz nyelvet, számos programozási nyelvet és szakmai kompetenciákat is képes számon kérni és értékelni Az eredeti ötlet 2016-ban az volt, hogy a jelentkezéstől számított hat órán belül előszűrik a jelölteket, és csak a valóban rátermetteket engedik tovább az ügyfél felé. Már ez is átütő sikernek bizonyult.

De ennél továbbmentek.

Mégpedig egy véletlen felbukkanó üzleti helyzet révén.

„Bejött egy nagy ügyfél, akinek hirtelen 250 pozíciójára kellett kompetens munkaerőt találnunk.

Akkor merült fel: nyúljunk ki az ismeretségi körünkbe és fizessünk az ajánlásokért. Minket is meglepett, hogy ez mennyire jól működött! Innen jött az ötlet: szervezzük ki a toborzás, ajánlás folyamatát. Ez egy jól skálázható, elképesztően hatékony megoldásnak bizonyult” – avat be Péter, hogyan váltak tech orientált toborzócégből integrált, a teljes recruitment folyamatot hatékonyan átfogó, jelenleg már regionális jelenléttel rendelkező startuppá.

Balázsik Péter és Kelliár Zsolt, a Talentuno alapítói

Az ötletbe beleszeretett egy kockázati tőketársaság is, az első etap után Péter és Zsolt most már  a következő befektetési kör lezárásán dolgoznak.

Nem akárkit!

Az álláshirdetésekre manapság jellemzően a kutya sem kíváncsi. Az álláskeresők alkupozíciója irtó erős, a klasszikus módszerrel toborzók váltani nem akarók tucatját keresik meg, míg végre sikerül találni valakit. Sokszor: akárkit. Az ügyfeleknek pedig mindez a delikvens éves bruttó bérének olykor 20%-ába is belekerül.

„Mi ezt a költséget 10 százalékra tudjuk levinni. Garantáljuk, hogy a hirdetés feladását követő pár percen belül MatchMakereink felé továbbítjuk az állásajánlatot. Az online közösségi toborzás többezres ajánlói kör elérését jelent. Az ajánlott jelölteket aztán hat órán belül 95 százalékos pontossággal előszűrjük”

– foglalja össze a modell lényegét Zsolt, hozzátéve: MatchMakernek bárki egy gombnyomással jelentkezhet. Azokat hívják így, akik vállalják, hogy az egy-egy pozícióra alkalmasnak gondolt ismerősüknek továbbítják az álláshirdetést. De ez is csak egy lehetőség, semmi sem kötelező.

2018.szeptember 25. Recruiters’ Night, ahol a Talentuno 500 szakmabeli előtt bemutatkozott

Pénzkereset, segítséggel

Ha valaki szeretne MatchMaker lenni és pénzt keresni ajánlással, nincs más dolga, mint letölteni az ingyenes appot vagy regisztrálni a weboldalon, bejelölni, hogy milyen  pozíciókra szerete jelölteket ajánlani. Ettől kezdve látja majd a hirdetéseket, és a sikeres ajánlásért kapható, 80 és- 100 ezer forintos összeget. Az állásajánlatot egy gombnyomással továbbíthatja, de akár saját linket, előre megírt, megosztható posztot, vagy online sablont is ad a Talentuno.

2018.szeptember 25. Recruiters’ Night, ahol a Talentuno 500 szakmabeli előtt bemutatkozott

Mindezt körülményes bemutatkozó körök és személyes találkozók nélkül.

Ha pedig összejön az ajánlás, hasonlóan az online csomagrendeléshez, jelöltkövetéssel figyelemmel kísérhető majd, hol jár a jelölt a folyamatban. A kassza a felvett jelölt első munkanapján csenget.

A minap nagy bulin mutatkozott be a modell. Másnap több, mint háromszázan jelentkeztek MatchMakernek. Szeretni fogja a Talentunot a szakma? Aligha. De az Uberért sem rajonganak a taxisok, mégis globális szinten változtatott meg egy iparágat.